NEPOPRAVILJIVI NASILNIK

TKO JE ČUPKO, VOĐA BBB-A KOJI JE UHIĆEN SA 170 KILA 'TRAVE' Pucao je u redare klubova, tukao se i palio vlastite jagodice prstiju te glumio u filmu

 
Na sudu u Zagrebu nakon saslušanja za nerede u Krivom putu
 Nenad Dugi / CROPIX

Vijest da je kod Karlovca 'u dobrom društvu' jednog od vođe srpskih navijača Delija - Dragana Pavlovića (47) uhićen Goran Hajduković Čupko (44), nekadašnji vođa zagrebačkih Bad Blue Boya, te da su kod sebe imali više od 170 kilograma marihuane, malo koga iznenađuje.

Bježao u inozemstvo

Riječ je o otprije poznatom problematičnom muškarcu koji iza sebe ima niz kaznenih prijava, a neko je vrijeme pobjegao i u inozemstvo kako bi izbjegao kazneni progon u Hrvatskoj. Čupko još od početka dvijetisućitih niže probleme s policijom i deblja policijski dosje pa se nekada čini da mu nitko ne može stati na kraj, a postao je i dio urbane kulture glumeći u jednom filmu.

Policija je, podsjetimo, objavila da su Hajdukovića i Pavlovića zaustavili na cesti nadomak Karlovca. Bili su u teretnom vozilu kojim je upravljao Čupko, a policiji su rekli da prevoze običan građevinski teret. Policajci im nisu povjerovali, a pretresom tovarnog prostora kamiona pronašli su pakete s marihuanom koje je dvojac pokušao "maskirati" građevinskim stiroporom. Kod njih je pronađeno i nešto manje od gram kokaina, dva pištolja Glock (oba Čupkova) te 53 metka.

Svjedoci ga nisu mogli prepoznati

No u dugoj povijesti kriminalnih djela za koje je Čupko optužen ovo je, zapravo, jedno od benignijih.

Priča o njemu, barem prema dostupnim medijskim izvorima, počinje u svibnju 2001. godine kada ga se teretilo za pokušaj ubojstva Serafina Kodića i Antuna Đurića koji su probodeni nožem nakon opće tuče u kojoj su sudjelovali i Boysi ispred jednog kafića u zagrebačkoj Dubravi. Serafin je tom prilikom zadobio ozljede opasne po život, a mladi Čupko pobjegao je u inozemstvo prvi put, no vratio se u Hrvatsku.

split
...sprovodenje bbb iz italije preko splita, goran hajdukovic cupko
foto  paun paunovic
ST-NAVIJACI4-SPO-120800
Paun Paunović / arhiva / Cropix

Sudilo mu se za taj slučaj no u dva je navrata oslobođen jer nitko od svjedoka sa sigurnošću nije mogao reći je li baš Čupko bio taj koji je potegao nož i probo dvojicu muškaraca. Da on nije počinitelj rekao je i Kodić izjavivši da je napadač bio znatno viši od Čupka.

Novi problemi nastali su za nasilnih navijača 2005., kada je propucao redara poznatog zagrebačkog noćnog kluba Sokol, Zorana Spajića, a za to kazneno djelo pokušaja ubojstva osuđen je na dvije godine zatvora, no iz dostupnih izvora nije jasno je li ta presuda ikad postala pravomoćna i je li Čupko "odležao" tu kaznu. Nakon ranjavanja redara opet je napustio Hrvatsku, a u tom drugom bijegu zadao je neviđene muke njemačkoj policiji. Na njemačko-austrijskoj granici u lipnju 2008. tijekom Europskog nogometnog prvenstva uhitili su muškarca 30-ih godina koji je pokušao ući u Austriju s krivotvorenim dokumentima. Otkriveno je da je njegova putovnica na ime Matko Štambuk lažna.

Teško ozlijeđen u velikoj tučnjavi s Torcidom

Austrijska policija vratila ga je u Njemačku, no onda su nastali problemi. Policija je imala samo lažni identitet, muškarac nije želio otkriti tko je, a provjera preko otisaka prstiju nije bila moguća - naime, jagodice prstiju bile su mu spaljene. Danima su pokušali otkriti tko je, sve dok nisu otkrili pisma na hrvatskom jeziku koja su otkrila da je riječ o kriminalcu kojeg Hrvatska tereti za pokušaje ubojstva iz 2001. i 2005. godine. Čim se otkrilo tko je, dva mjeseca poslije izručen je Hrvatskoj, a naknadno je protiv njega pokrenut i postupak zbog premlaćivanja muškarca iz 2002. godine koje se dogodilo na zagrebačkom Velesajmu.

Zagreb, 140911.                       
Zuapanijski Sud u Zagrebu
Sudjenje Goranu Hajdukovicu Cupku, bivsem vodji BBB-a, za ubojstvo.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX
Čupko na jednom od ročišta za pokušaj ubojstva

Te 2009. još je jednom zapao u probleme jer je bio sudionik tučnjave Torcide i Boya na autocesti u Brinju. Tada je teško ozlijeđen, slomljena mu je noga, a njegov 25-godišnji prijatelj zadobio je teške ozljede glave nanesene kamenjem. Neuništivi Čupko brzo se digao iz bolničkog kreveta i nastavio praviti probleme.

Samo godinu dana nakon što je nepravomoćno osuđen za pucnjavu u Sokolu, Čupko se opet našao na stranicama crne kronike. Pola sata iza ponoći u lipnju 2010. pijan se, s gotovo 2,5 promila alkohola u krvi, posvađao s redarima kluba Krivi put u Runjaninovoj, u samom centru Zagreba, te su ga oni izbacili iz kluba. Tada je posve pobjesnio, izvadio pištolj i uperio ga u jednog od redara. Redar ga je odgurnuo, a u naguravanju pištolj je slučajno opalio srećom ne ozlijedivši nikog od barem dvije stotine gostiju koji su se nalazili u popularnom klubu. Pijanog 35-godišnjeg Čupka redari su tada srušili na pod i zadržali do dolaska policije. Osim za ilegalno posjedovanje oružja tada je zaradio i prijavu za isticanje nacističkih obilježja jer je na jakni imao kukasti križ.

Zagreb, 071010.
Izlazak Iz Opcinskog kaznenog suda u Zagrebu Gorana Hajdukovica Cupka optuzenog za pucnjavu u ugostiteljskom objektu Krivi put.
Foto: Nenad Dugi /  CROPIX
Nenad Dugi / CROPIX
Na sudu u Zagrebu nakon saslušanja za nerede u Krivom putu

'Unio autentičnost u film'

Ni epilog tog slučaja nije poznat, a Čupka sada čeka novo suđenje. U međuvremenu je tvrdio da se smirio, da više ne pije, te je s poslovnim partnerom bio suvlasnik kluba za ljubitelje stripa. Očito stvari baš i nisu tako crno bijele.

No, Čupko je ostvario i filmsku karijeru i to kao naturščik glumac u filmu Ivone Juke "Ti mene nosiš" iz 2015. godine. Mnogi su joj zamjerali što je ulogu prepustila bivšem navijačkom vođi i nasilniku, ali ona je smatrala da je to dobra odluka.

- On je moj izbor i to izbor za kojeg su me svi uvjeravali da nije dobar, dakle da nisam vjerovala da on to može, ne bih ga ni odabrala. Izvrsno je napravio ulogu i stranci ne vjeruju da je naturščik, svi koji su gledali film, a naravno, ne poznaju našu glumačku scenu, bili su uvjereni da je profesionalni glumac. U film je unio autentičnost, a svoju ulogu je napravio sa zadivljujućom koncentracijom i prisutnošću - izjavila je tada Juka.

No, nije uvijek Čupko bio nasilnik - nekada se i njemu dogodilo nasilje. Tako smo prošle godine izvijestili o kršu i lomu na sjevernoj maksimirskoj tribini kada je prostorije Šakačkog kluba Dinamo kojim on upravlja pohodila horda od dvadeset maskiranih huligana i potpuno ih demolirala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 09:46