ŽIVOTNI PUT

TKO JE UHIĆENI ZVONIMIR ŠOSTAR Od striptizeta do ukradenih slika: uz moćnog zagrebačkog političara vezuje se niz afera

U srijedu uhićeni ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar i bivši pročelnik zagrebačkog Ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar (rođ. 1956.) diplomirao je medicinu i planirao specijalizirati neurokirurgiju, ali je nakon nekoliko pokušaja odustao.

Radio je u Hidroelektrinoj ambulanti i KBC-u Rebro, a 2000. je došao na čelo Gradskog ureda za zdravstvo, gdje je radio tri godine. U to vrijeme jedan politički tjednik svrstao ga je među 100 najmoćnijih ljudi u zemlji.

Dugogodišnji je prijatelj Milana Bandića, na čiji je nagovor i ušao u politiku, a navodno ga je s Bandićem upoznao Slobodan Ljubičić, bivši šefom Uprave Zagrebačkog holdinga. Od 2013. na čelu je Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar.

U siječnju 2007. počinje njegov niz afera. Najprije se otkrilo da mu je tri godine ranije na proslavi rođendana gola striptizeta plesala u krilu. Potom se 2011. njegovo ime pojavilo u aferi podvođenja u zagrebačkom salonu za masažu. Tada je novinarima rekao kako nije znao da je djevojka Sara, s kojom se družio i pomagao joj, prostitutka. Rekao je kako nikad nije došao na masažu u salon svojeg prijatelja Nebojše Perunovića Pancha, niti je sa Sarom imao išta neprimjereno.

Potom ga se optuživalo da je sam sebi kao ravnatelju ustanove za psihički bolesne osobe isplatio 118 tisuća kuna. Bilo je i sumnji da je pomogao da se zaposli sin poduzetnika Vlatka Petrovića u KBC-u Rebro. Potom je imao problema sa svojom velikom ljubavi prema slikarstvu: kod njega su pronašli jednu sliku koja je nestala iz Banskih dvora (kupio ju je po cijeni od 13 tisuća eura), a potom je jednu sliku morao vratiti zakonskoj nasljednici jer ju je dobio od prijatelja koji su je uzeli od vlasnice bez njezina znanja.

Zanimljiva je i tužba koju su protiv njega podigli njegovi bivši prijatelji Violeta i Ante Janjik, jer je Šostar Violeti obećao da će joj pronaći posao u gradskoj upravi, no to nije učinio. O tome koliki je ljubitelj slika svjedoči činjenica da je 2008. godine u imovinsku karticu upisao umjetnine vrijedne 300 tisuća eura.

SVE ŠOSTAROVE AFERE

- 2004. godine na proslavi rođendana zabavljao se sa striptizetom. Afera je buknula tri godine kasnije, a Šostar se iskupio jednodnevnim volontiranjem u udruzi B.a.b.e.

- 2007. saznalo se da je Gradski ured za zdravstvo, kojem je Šostar na čelu, godinu dana prije izbijanja afere sa zdravstveno neispravnom vodom na Vrbanima znao da je voda zatrovana mineralnim uljima i o tome je šutio.

- 2007. - Šostar vratio sliku s papigom vlasnici, od koje su je uzeli njegovi prijatelji i poklonili mu je. Oni su je uzeli od vlasnice bez njena znanja, a Šostar ju je dobio kako bi prijateljici pronašao posao u gradskoj upravi. To nije učinio, pa su ga tužili

- 2008. u srpnju - optužen da je u kafiću na Trešnjevci pjevao ‘Jasenovac i Gradiška Stara’

- 2008. kolovoz - prosinac - Šostar je sebi isplatio 118 tisuća kuna iz gradskog proračuna. On je tada tvrdio da novac nije isplaćivao sebi, nego Radojki Čilaš, koja vodi brigu o Ustanovi za psihički bolesne osobe Sveta Rita u Gorici. No, iz dokumenata je bilo vidljivo kako je Čilaš isplaćeno oko 9000 kuna, a sve ostale isplatnice glase na Šostara

- 2008. otkriveno je da kupio sliku ‘Lavanda’ Mencija Clementa Crnčića za 13 tisuća eura. Slika je bila ukradena iz Banskih dvora

- 2011. kolovoza - kada je uhićen vlasnik salona za masažu Nebojša Perunović Pancho, policija ga je osumnjičila da je svodnik, a jedna od njegovih zaposlenica tada je imenovala Šostara kao jednu od mušterija. On se od toga ogradio i tvrdio da nikad nije plaćao seksualne usluge

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 20:58