POLICIJSKA AKCIJA U ŠIBENIKU

TKO SU LJUDI KOJI SE SUMNJIČE DA SU IZVUKLI MILIJUNE IZ JADRANSKE BANKE Uhićen čovjek s titulom 'najboljeg hrvatskog bankara godine'

Marija Trlaja, Ivo Šinko i Mirko Goreta
 / HANZA MEDIA

Šibenska policija u utorak ujutro uhitila je četiri osobe koje sumnjiči za gospodarski kriminal u Jadranskoj banci. ŠibenikIn doznaje da je u svom stanu na Šubićevcu prvo je jutros uhićen Ivo Šinko, bivši predsjednik uprave Jadranske banke kojeg je 2007. godine britanski magazin Finance Central Europe proglasio najboljim hrvatskim bankarom godine.

Na radnom mjestu u banci, uhićeni su potom dopredsjednica uprave banke Marija Trlaja te član uprave Mirko Goreta, kojeg je nedavno SDP izabrao predsjednikom svog Odbora za financije, kao šibenske vlade u sjeni pred nadolazeće lokalne izbore.

Četvrta osoba, a riječ je o poduzetniku iz Čakovca Nikoli Žnidariću. On je uhićen u Čakovcu i privodi se u prostorije šibenske policije.

Sumnja se da je četvorka iz Jadranske banke izvukla milijunske iznose.

ŠibenikIn piše da je četvorka zadržana na kriminalističkom istraživanju po policijskim postajama, a kako su u policiji uvjereni da imaju čvrste dokaze protiv njih, očekuje se da će uz kaznene prijave biti smješteni kod pritvorskog nadzornika.

Najkasnije do sutra ujutro, policija će ih privesti u Županijsko državno odvjetništvo gdje će ih tužiteljstvo suočiti s dokazima i utvrde li da postoje razlozi za njihovo zadržavanje, tražit će od suca istrage za njih istražni zatvor.

Jadranska banka našla se u problemima zbog problematičnih kredita izdavanih velikim tvrtkama proteklih godina. Kako bi spriječili daljnje propadanje, Državna agencija za osiguranje štednih uloga pokrenula je 2015. godine sanaciju ne bi li je spasili nakon godina borbe s gubicima, manjkom kapitala i neispunjavanja regulatornih zahtjeva.

Krajem prošle godine, Jadranska banka konačno je sanirana i u tijeku je njezina prodaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 07:03