NESREĆA NA RADU

TRAGEDIJA NA ZAGREBAČKOM GRADILIŠTU DOBIT ĆE SUDSKI EPILOG Optuženi šefovi ni u jednom trenutku nisu izrazili žaljenje zbog smrti svog zaposlenika

Bratov šef je bio na pogrebu zajedno s radnicima, ali je njegova riječ sućuti izostala, rekla je sestra Zdravka Podnara koji je izgubio život na gradilištu
Zgrada na Borongajskoj cesti s koje je Podnar pao i poginuo 2017. godine
 Goran Mehkek / CROPIX

Zbog smrti Zdravka Podnara (54), koji je život izgubio prije nepune tri godine na gradilištu u Zagrebu, zagrebačko tužiteljstvo podignulo je optužnicu protiv Zvonimira K. (38) i Dalibora K. (40).

Tereti ih se za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti iz nehaja, jer je u vrijeme nesreće 20. rujna 2017. na Borongajskoj cesti Zvonimir K. bio direktor tvrtke za koju je pokojni radio, dok je Dalibor K. bio zamjenik voditelja gradilišta i neposredno nadređeni.

Zaštitna oprema

Prema optužnici, njih dvojica su olako smatrala da do štetnih posljedica tijekom radova neće doći prekršivši niz članaka Zakona o zaštiti na radu. Točnije, dvojac nije planirao ni pripremio radne postupke i organizaciju rada na gradilištu niti su primjenjivali tehnologiju rada tako da procjene sve rizike kako ne bi došlo do ugroze sigurnosti radnika.

Optuženi su da su preminulome dopustili da skida radnu skelu konzole s konstrukcije čelične oplate iako nije ispunjavao uvjete propisane člankom 28. i 36. Zakona o zaštiti na radu. Pa je Podnar, stojeći na drvenim dvokorak ljestvama u jednom trenutku pao i zadobio prijelom lubanje s ozljedom mozga, i prijelom rebara. Njegovo srce prestalo je kucati 29. rujna 2017., nakon devet dana inducirane kome.

Oba optuženika su odbacila krivnju. Zvonimir K. je pojasnio da je on kao direktor imenovao voditelja i zamjenika gradilišta te da je stalno radnike upozoravao da se čuvaju.

- Podnar je godinama radio kod mene kao pomoćni radnik zadužen za sporedne poslove. Nikad mu nije rečeno da radi na skeli, a ljestve s kojih je pao vjerojatno su bile od kooperanata. Uostalom, nitko nije vidio kako je on pao. Imao je na raspolaganju svu zaštitnu opremu.

Kad smo otvarali to gradilište, napravljena je procjena rizika. Tog dana Dalibora K. sam ovlastio da bude na gradilištu i njegova je dužnost bila upozoriti radnike na siguran rad - rekao je u prostorijama tužiteljstva optuženi direktor Zvonimir K., koji ni u jednom trenutku nije izrazio žaljenje zbog smrti radnika.

Procjena rizika

Dalibor K. koji je kobnog dana bio građevinski tehničar na gradilištu, kaže da je bio uvjeren kako je procjena rizika postojala i da je sve u skladu s pravilima.

- Toga dana obavljao se tipski posao kao i svaki dan do tada četiri godine unazad. Nije istina da sam dopustio radniku da obavlja poslove za koje nije imao posebne uvjete jer on je bio zadužen za sporedne poslove, dok rad na skeli nije obavljao i ne znam čije su to bile ljestve s kojih je pao.

Naše nisu jer mi nemamo potrebe za njima. Zdravko je svoje poslove trebao obavljati isključivo s poda i dao sam mu upute koje su se odnosile na njegov opis poslova i ne osjećam se krivim - pravdao se pred tužiteljstvom Dalibor K., koji također nije izrazio žaljenje zbog tragedije.

Podnarov radni kolega M. K. ispričao je da su radili betonažu zidova na četvrtom katu.

- Poslovođa je toga dana bio na gradilištu i, koliko se sjećam, nije nam ništa posebno napominjao, već sam zajedno sa Zdravkom krenuo skidati skele sa zgrade. Bili smo šest metara udaljeni i okrenuti leđima. Najednom sam čuo tup udarac i pad kacige na pod. Okrenuo sam se i vidio Zdravka kako leži na leđima. Iz glave i nosa tekla mu je krv, ali bio je pri svijesti. Ne znam kako je pao jer skidanje tih konzola je jedan od lakših poslova - opisao je Podnarov kolega.

Sestra preminulog radnika s nevjericom je nakon tri godine dočekala optužnicu, a poslodavac njezina brata joj se, kaže, nije udostojio ni izraziti sućut.

- Bratov šef je bio na sprovodu zajedno s radnicima, ali njegova riječ sućuti je izostala. Ne uspijevam brata staviti u ladicu sjećanja jer manjak ljudskosti me pregazio - ispričala je za Jutarnji sestra preminulog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:36