UDARIO GLAVOM O ASFALT

TRAGIČNA SMRT STARIJEG MUŠKARCA (77) U ROGOTINU 'Našem liječniku policajac nije rekao da je riječ o hitnom slučaju, nego o infekciji Covidom-19'

 
 Denis Jerković / HANZA MEDIA

Od čega je preminuo Vjeko Franičević (77) iz Rogotina nedaleko od Ploča, od infarkta ili COVIDA-19?

Pitanje je to koje muči sve Neretvane nakon tragične vijesti da je ovaj Rogotinjanin preminuo na pragu svoje kuće jer mu nije pružena odgovarajuća liječnička skrb. Nažalost javnost na njega nikada neće dobiti odgovor jer je pokojnik u ponedjeljak popodne pokopan na mjesnom groblju. Kako doznajemo, mrtvac nije tretiran kao osoba oboljela od koronavirusa, niti se prilikom pokopa postupalo po posebnim smjernicama kojih se pogrebnici moraju pridržavati prilikom ukopa preminulih COVID-19 pozitivnih osoba.

Drama na Uskrs

To ostavlja još dublje sumnje u lokalnoj javnosti koja s pravom strahuje jer je s preminulim Franičevićem bilo u kontaktu najmanje desetak ljudi bez ikakve zaštite. Njihove strahove pojačava i neznanje nadležnih institucija, koje od ovog slučaja "peru ruke", hitna pomoć odgovornost prebacuje na policiju, policija na lokalnu COVID-19 ambulantu. O drami koja se odvijala na Uskrs nedugo iza ponoći kada je nesretnom Franičeviću pozlilo te je pao na stepenice ispred svoje kuće svi imaju svoju verziju priče.

Ante Šunjić / Hanza Media
Pokop Vjeke Franičevića u Rofotinu

Međutim, jedno je istina - u pomoć su nesretnom Franičeviću priskočili susjedi, koji su počeli telefonom zvati pomoć. I tu nastaje veliki problem koji je ovu priču doveo u novine. Zvalo se policiju, hitnu medicinsku pomoć, ambulantu za COVID-19 u Pločama. U Rogotinu se nitko nije pojavljivao, da bi nesretni Franičević u međuvremenu preminuo. Očevici su kazivali da je imao bolove u prsima i da je kašljao. Svi stanovnici Rogotina s kojima smo razgovarali su ogorčeni. Misle da bi njihov sumještanin bio živ da su institucije na vrijeme reagirale.

- Dok se uspostavljala veza s nadležnim institucijama, naš je mještanin umro. Možda se to ne bi dogodilo da stvari funkcioniraju na pravi način. Koronavirus ne poznaje zlatni sat i službe bi ubuduće trebale hitnije reagirati jer je ovaj put plaćena prevelika cijena. Ne želimo nikoga prozivati, samo neka se riješi problem, rekao je Krešimir Šunjić, dopredsjednik Udruge za očuvanje tradicijskih vrijednosti iz Rogotina, koja je o ovom problemu i alarmirala javnost.

Denis Jerković / Hanza Media
Krešimir Šunjić

Nesretnom Franičeviću prvi je u pomoć priskočio Nikica Žderić

- Najprije se požalio mojoj majci da mu je loše. Zvao sam policiju pa Hitnu pomoć i objasnio im u kakvom je Vjeko stanju. Oni su mi dali broj COVID-19 ambulante u Pločama, a nakon razgovora s djelatnicom, dobio sam broj epidemiologa, kojeg sam trebao nazvati. No, susjed je u međuvremenu umro. Opet sam zvao policiju i Hitnu. Najviše mi je informacija dala gospođa iz ambulante, koja mi je govorila kako da mu pomognem, a brzo je reagirala i policija - rekao je Žderić, istaknuvši kako on nije taj dan primijetio da mu susjed ima zdravstvenih problema.

Greška u komunikaciji

Zavod za hitnu pomoć Dubrovačko-neretvanske županije odbacuje odgovornost vezanu za smrti Vjeke Franičevića iz Rogotina.

Ravnatelj Luka Lulić ističe da hitna medicinska pomoć u Pločama ima svu potrebnu opremu s kojom bi izašli na teren u slučaju intervencije prema osobama koje su zaražene COVIDOM-19. Imamo i jedno dodatno vozilo u Pločama - kazao je Lulić. Po njemu, greška je nastala u komunikaciji, jer su susjedi zvali policiju a policija hitnu pomoć.

- Našem liječniku policajac nije rekao da se radi o hitnom slučaju već o infekciji COVIDOM-19. Zatim je liječnik izdiktirao policiji broj COVID ambulante da se tamo jave - kazao je Lulić, naglasivši zatim da je policija izvijestila liječnika na hitnoj da je čovjek u Rogotinu umro.

Dubrovnik, 130420.
Zupanijski stozer civilne zastite odrzao je konferenciju za medije ispred Opce bolnice Dubrovnik povodom smrti starije osobe iz Rogotina.
Na fotografiji: ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Josko Lulic.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonči Plazibat / CROPIX
Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Josko Lulić

Nitko na press konferenciji u Dubrovniku nije znao gdje se sada nalazi tijelo pokojnika, niti jesu li naložene mjere samoizolacije osobama koje su s njime bile u kontaktu. Ravnatelj županijskog zavoda za javno zdravstvo, dr. Mato Lakić ustvrdio je da preminuli u Rogotinu nije umro od infekcije Covidom-19 već nasilnom smrću udarcem glavo od beton.

Izdvojena ambulanta za COVID-19

O svemu se oglasila i Sandra Karamatić, medicinska sestra iz Covid ambulante u Pločama.

- U ponoć i 35 minuta sam zaprimila poziv od gospodina Nikice Žderića koji je rekao da ga je probudio susjed tražeći da ga odvede na hitnu pomoć, navodeći bol u prsištu i otežano disanje. Rekao je da je zvao dojavni centar 112 gdje mu je rečeno da pacijent možda ima Covid 19 i da oni neće izaći na teren, te da pacijenta ne dovozi na Hitnu u Ploče. Dali su mu broj COVID ordinacije. Uzela sam od njega anamnezu za susjeda gdje navodi da on nije imao nikakve kontakte s corona pozitivnim osobama i nikakve simptome koji bi na to upućivali, jer je dvadesetak dana bio kod kuće. Trenutačno otežano diše, navodi bol u prsištu i drži se za prsa. Rekla sam mu da djelatnici Covid 19 ambulante ne izlaze na teren nego da se pacijenti pregledavaju u ambulanti i mislim da čovjek ima prijeteći infarkt. Dala sam mu broj epidemiologa Igora Piskača za daljnje postupanje. Dok je zapisivao broj vikao je da je susjed pao. Navodila sam ga da provjeri vitalne funkcije: disanje i stanje svijesti. Negirao je oboje i rekao da misli da je mrtav. Uputila sam ga da nazove policijsku postaju. U nijednom trenutku nisam spominjala nedostatak opreme jer to nije istina. COVID-19 ambulanta je u izdvojenom dijelu Doma zdravlja Ploče gdje se pregledavaju lakše i srednje teški pacijenti sa sumnjom na koronavirus, a ne hitni slučajevi sa sumnjom na COVID-19 koje preuzima Hitna pomoć. Ordinacija COVID-19 ima potrebnu opremu i zaštitna odijela, kazala je KaramAtić a prenosi lokalni portal www.rogotin.hr.

Denis Jerković / Hanza Media

Kako funkcionira ambulanta objasnio nam je ravnatelj Doma zdravlja u Pločama Vinko Matić.

- U Domu zdravlja Ploče organizirana je posebna, izolirana, ordinacija, koja radi 24 sata. U toj ordinaciji pregledavaju se osobe sumnjive na infekciju koronavirusom. O sumnji na virus odlučuje epidemiolog. Djelatnici ambulante ne izlaze na teren. U Domu zdravlja je izolacijska ambulanta u kojoj se pregledavaju pacijenti koji nisu sumnjivi, a imaju respiratorne infekcije (gripa, prehlada i sl.) Tu ih liječnik pregledava, a ne u svojoj ordinaciji i taj se pregled obavlja bez opreme, kazao je Matić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 11:40