STATUS

'TREBA IM PROSVIRATI METAK KROZ GLAVU!' Ovaj čovjek priveden je zbog jezivih prijetnji ministru unutarnjih poslova i šefu policije

Na svom je profilu više puta prozivao policiju
 Privatni arhiv

Zbog prijetnji upućenih putem Facebooka ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću i ravnatelju policije Nikoli Milini, u istražnom zatvoru završio je 47-godišnji Augustin Jozić zvani Tiki.

Kako je priopćilo zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo ne navodeći identitete, muškarac je osumnjičen da je s ciljem da zastraši dvojicu državnih dužnosnika, korištenjem vlastitog Facebook profila na profilu jednog dužnosnika napisao da ako ništa ne poduzmu treba im “prosvirati metak kroz glavu”.

Facebook

Kako se i dalje može vidjeti na Facebooku, ispod jednog statusa ministra Božinovića od 3. rujna, osumnjičeni Jozić je 4. rujna kasno navečer objavio niz komentara u kojima spominje određena, po njemu, naručena ubojstva. U posljednjem komentaru koji je objavio 21 minutu poslije ponoći napisao je sporni navod:

“Evo ti ako sad ovo ništa ne poduzmete ni vi ni Milina mater vam jebem triba vam metak prosvirat kroz glavu jer ovo je moja zemlja i moja hrvatska ja više ne biježim van vas ču sve progonit za časnu i slobadnu hrvatsku”.

Jozić je inače na svom profilu objavio više statusa u kojima proziva policiju i druge državne institucije, a također je pozivao na “Javno suđenje političarima” koje je bilo zakazano za 14. rujna ove godine u podne na Trgu bana Josipa Jelačića.

Kazneno djelo

Nakon što je policija nad njim provela kriminalističko istraživanje, tužiteljstvo je sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda predložilo da mu odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, što je sudac istrage i prihvatio.

Zanimljivo je da je sporni komentar “triba vam metak prosvirat kroz glavu”, intorniran vrlo slično kao i komentar na Facebook stranici portala Index “ove novinare od indexa treba ubijati” iz kolovoza.

No, dok je Jozićev komentar ocijenjen kao kazneno djelo prijetnje, zbog čega je ne samo procesuiran nego je i završio u Remetincu, prijavu protiv autora drugog komentara, koji smatra da bi trebalo ubijati novinare, nadležno splitsko tužiteljstvo je odbacilo smatrajući da tu nema zastrašivanja te da ne postoje elementi kaznenog djela prijetnje. Čini se da ista pravila ne vrijede u Splitu i u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 17:53