HRVATSKA U ŠOKU

TROGODIŠNJU KĆERKICU UGURALI U KOMORU ZA TIJESTO U PEKARI I PUSTILI PARU Brojna svjedočanstva o zvjerstvima roditelja...

 
 Profimedia, Alamy

Zbog sumnji da je svoju trogodišnju kćerkicu za kaznu ugurala u fermentacijsku komoru za tijesto u pekarnici te djevojčici pustila paru, nadležno državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv 28-godišnje vlasnice pekarnice u jednome gradu na području Slavonije.

Osim pekarice, optužen je i njezin 34-godišnji suprug, a tereti ih se za zlostavljanje njihovih triju kćeri od travnja 2013. do rujna 2016. godine.

Stalno zlostavljanje

Tužiteljstvo za nesavjesne roditelje traže po godinu dana zatvora s trogodišnjim rokom kušnje.

Prema optužnici, kontinuirano zlostavljanje i zanemarivanje događalo se u prostorijama obiteljske pekarnice u koju je bračni par dovodio djecu jer su radili po cijele dane i noći.

Optuženi supružnici to su porekli, tvrdeći da djecu nisu dovodili u pekarnicu osim na kratko i da ih nisu ostavljali samu kod kuće. Međutim, prema izjavama svjedoka koje je tužiteljstvo ispitalo, a riječ je o njihovim radnicima, 28-godišnja vlasnica bi svoju kći znala staviti u kolijevku koja se nalazila u pekarnici te je zavezati zavojima kako se ne bi micala, a kolijevku bi zatim prekrila plahtom.

Često se svađali

- Supružnici su se često svađali, između njih je vladala napetost. Kad sam kod njih radila, njihova trogodišnja kći je svakodnevno boravila ili u pekarnici ili na dvorištu. U proizvodnji gdje se pekao kruh i pecivo stajala je kolijevka u koju je majka stavljala curicu koju je vezala zavojima.

Mjesto je to na kojem je jako vruće pa sam znala vidjeti dijete da se budi mokro - ispričala je jedna od bivših djelatnica pekarnice koja tvrdi da ni jedno od troje djece supružnika nikad nije išlo u vrtić niti su imali dadilju.

- Njihova djeca se nisu igrala igračkama već su se u pekarnici igrala tijestom, posudama za jaja i kemijskim sredstvima.

Vidjela sam kada je gazdarica čistila pekarnicu Domestosom, a jedna od kćeri je došla do nje i slučajno si je po očima posula deterdžent.

Zbog toga ju je ošamarila pa joj je počela curiti krv iz nosa. Vidjela sam i kad se curica igrala s Čarlijem po dvorištu, a majka ju je udarala po glavi.

Zahvatio je i mikser

Od druge kolegice sam čula da se curica igrala mikserom za miješanje pekarskih proizvoda u pekarnici koji joj je zahvatio i iščupao kosu na tjemenu. Curica je odvezena doktoru, a roditelji su tamo rekli da se to dogodilo kod kuće - ustvrdila je još bivša radnica.

Također prema izjavama nekih od svjedoka, a što je potkrijepljeno i medicinskom dokumentacijom, početkom 2014. miješalica za tijesto je doista iščupala kosu tada 2,5-godišnje kćeri s oko 10 centimetara tjemena.

Više svjedokinja je, pak, ispričalo da je čulo za događaj u kojemu je majka djevojčicu po kazni ugurala u komoru za kruh s parom, no ni jedna tome nije neposredno svjedočila. A riječ je o komori u koju se guraju kolica s dizanim tijestom i u koju se pušta vrela para.

Svjedoci su, također, ispričali da su vidjeli da jedna od kćerkica sama baca komadiće tijesta u stroj odnosno mikser ali i da je sama vadila pečene pekarske proizvode iz vrelog pleha. Vezano, pak, za djevojčičinu odjeću, jedna od radnica je rekla da ju je znala zimi vidjeti u laganoj odjeći bez kape i šala i da se pretežito hranila proizvodima iz pekarnice.

Curica čiju je kosu zahvatio mikser u Centru za socijalnu skrb ispričala je da “zna zašto se s njom razgovara i da je mama ne ostavlja samu kod kuće, da je ne zatvara u komoru i da se ne igra s Domestosom”. Na upit psihologinje tko joj je rekao da to sve kaže, curica je odgovorila: “Mama”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 23:49