STRADALI NA IMANJU

TUGA U SLAVONIJI Otac Stipo i sin Goran nisu se stigli niti pomaknuti kada je hrpa betona pala na njih, poginuli su pred očima mlađeg sina Zorana...

 
Smrtno stradali Goran s bikovima ispred Ministarstva poljoprivrede (lijevo), otac Stipo (desno)
 CROPIX

Otac Stipo (71) i sin Goran (32) Markić smrtno su stradali u stravičnoj nesreći koja im se dogodila na njihovu poljoprivrednom imanju u mjestu Đurđanci, nedaleko od Đakova, nakon što se na njih urušio ogroman komad zida sagrađenog od betonskih blokova.

Nastradao je i mlađi Stipin sin Zoran (30), koji je u ovoj nesreći pretrpio otvoreni prijelom potkoljenične kosti. Velika tragedija koja je zadesila ovu mnogočlanu obitelj ratara i stočara iz Đurđanaca dogodila se u srijedu oko 17 sati, dok su Stipo i njegovi sinovi radili na gradnji objekta za skladištenje silaže. Policija navodi kako se prilikom čišćenja tla u prostoru unutarnjeg dijela silosa na farmi uslijed narušavanja statike bočnog zida, urušio dio zida izrađen od betonskih blokova.

Drugi sin u bolnici

Na mjestu nesreće vidljivo je da je s vanjske strane skladišta za silažu sagrađen novi zid od betonskih blokova, a s unutarnje strane objekta vidi se da se veći komad zida praktički odlomio i pao na tlo. Stipo, Goran i Zoran u tom su se trenutku gotovo sigurno nalazili ispred njega i vjerojatno se nisu stigli ni pomaknuti prije nego što se sila betona sručila na njih.

Zoran je, pretpostavljamo, bio malo udaljeniji od njih i to ga je, očito, spasilo od sigurne smrti. On se potom uspio pribrati i pozvati Hitnu pomoć i policiju, kao i jednu od svojih starijih sestara, koja je potom pozvala drugu braću i sestre te susjede, pa su svi pojurili prema farmi, koja se nalazi izvan naseljenog dijela Đurđanaca, otprilike jedan kilometar od sela.

Za Stipu i Gorana, na žalost, nije bilo spasa, a Zorana su prevezli u KBC Osijek. Iz policije s konkretnim detaljima o uzroku još nisu izašli u javnost, a članovi obitelji nisu bili raspoloženi za davanje izjava o ovoj velikoj tragediji. Zamolili su nas za razumijevanje jer ni sami još ne mogu pojmiti da su ostali bez supruga, oca, brata... Ni susjedi nisu bili razgovorljivi.

Skidali blokove

- Znam da su neki otišli tamo pomoći skinuti te blokove s njihovih tijela, a drugo ništa ne znam. Strašna je to tragedija - rekao nam je jedan mještanin Đurđanaca.

Stipo Markić u Slavoniju se sa svojim roditeljima Ivanom i Lucom te još petero braće i petero sestara doselio 1961. godine iz okolice Prozora u BiH, a njegov je otac tada u Đurđancima kupio tri kuće i oko 60 jutara zemlje. Iako će im većina zemlja poslije biti oduzeta komasacijom, Markići su se nastavili baviti zemljoradnjom i stočarstvom, a Stipo je nakon rata svoje imanje okrupnio kupujući zemljište od mještana, ali i od nekadašnjeg PIK-a Đakovo.

U braku sa suprugom Ružom rodilo im se po šestero sinova i kćeri, od kojih je većina ostala na njihovu imanju ili u Đurđancima, radeći na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, kao i Goran, koji se prije malo više od godinu dana oženio. Iza njega je ostala beba od samo nekoliko mjeseci.

Markići su postali poznati i široj hrvatskoj javnosti kada su u srpnju 2015. godine dovezli svoje bikove u Zagreb pred zgradu Ministarstva poljoprivrede u znak prosvjeda zbog dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta pri kojoj su, kako su tvrdili, bili zakinuti jer im je oduzeta kvalitetna zemlja koju su godinama obrađivali, a dodijeljena ona koju se mora krčiti i tek privesti u upotrebljivo stanje.

Veliko imanje

U Zagreb su se zaputili neki članovi obitelji, a ostali su istodobno sa stotinjak krava krenuli pješice u središte Đakova s istim povodom, no policija im je tada prepriječila put i nije ih pustila u grad. Markići, inače, kako su nam sami govorili, obrađuju više od 300 hektara zemlje, od čega je trećina u njihovu vlasništvu, a u Ministarstvu su tvrdili da obrađuju više od 800 hektara. Imaju i oko 800 goveda, tri kuće, tri kombajna, 20-ak traktora, više od stotinu različitih priključnih strojeva i opreme... I sve su, kako su nam tada rekli, kupili za gotovinu.

- Nikad u životu nismo podigli kredit niti smo uzeli kune za kapitalna ulaganja. Sve što dobijemo od poljoprivrede, poljoprivredi i vraćamo - rekli su nam tada Markići.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:24