TRAGEDIJA NA KORČULI

Turist se utopio pred sinovim očima dok je ronio u špilju na 30 metara: ‘Odabrao je najopasniju...‘

Francuz je ronio na dah kod, a kako dugo nije izranjao, za njim je krenuo njegov sin te ga našao u besvjesnom stanju
Plovilom Lučke kapetanije 46-godišnji Francuz prevezen je u Velu Luku, gdje mu je pružena liječnička pomoć, ali bezuspješno; u pravokutniku: fotografija zarona u Zaklopaticu snimljena 2013. godine
 Srdjan Vrancic/Cropix; Bozidar Vukicevic/Cropix

Korčulane je u utorak, 10. kolovoza, šokirala vijest o 46-godišnjem francuskom državljaninu, koji je oko 16 sati ronio na dah u uvali Zaklopatica na zapadnom dijelu otoka, pokušavajući zaroniti u špilju koja se nalazi na dubini od oko 30 metara, te se utopio, sukus je priopćenja Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Raspitali smo se kod lokalnih ronilaca i ribara o kojoj je špilji riječ, a svi su nam rekli isto, špilja Zaklopatica je naopasnija!

Tri komore u špilji

Divlje uvale na tom području, okrenute prema otvorenom moru, odnosno Italiji, pune su morskih špilja, kažu nam lokalni ronioci, ali neke od njih je jako teško pronaći pod morem. Pogotovo špilju Zaklopatica u kojoj je nastradao Francuz. Jedan je ronioc pretraživao špilju nekoliko puta, no prilikom svakog zarona je ponovno traži i jedva pronalazi. Kako je onda Francuz pronašao špilju?

"To znači da je Francuzu neka budala rekla za tu opasnu špilju, sad ga nosi na duši", zaključio je tužno jedan lokalni ronilac.

Špilja Zaklopatica duboka je 22 metra, a od sedmog metra je vertikalna, nakon čega se ulazi u prvu, od ukupno tri komore. Dodatni problem je što je špilja tamna i puna sedimenta koji, kad se rasprši, dodatno smanjuje vidljivost, ima mnogo uskih prolaza i jako je komplicirano roniti u takvom okruženju.

"U takvu se špilju ne ulazi ako nemaš obuku za špiljsko ronjenje, u takvu se špilju ulazi s potrebnim znanjem i iskustvom, isključivo s bocama, privezani na konop", priča nam ronilac.

image
Fotograf Cropixa Božidar Vukičević 2013. je zabilježio zaron ronioca Željana Padova u špilju Zaklopaticu
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Fotograf Cropixa Božidar Vukičević 2013. je zabilježio zaron ronioca Željana Padova u špilju Zaklopaticu
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Fotograf Cropixa Božidar Vukičević 2013. je zabilježio zaron ronioca Željana Padova u špilju Zaklopaticu
Bozidar Vukicevic/Cropix

Mladić u bolnici

Zašto je Francuz odlučio zaroniti na dah na tako zahtjevnoj lokaciji ostaje misterij, a još veće iznenađenje je činjenica da je sa sobom vodio i navodno 16-godišnjeg sina. Lokalni ronioci ne znaju detalje slučaja, znaju samo da je mladić u barokomori i da se bori za život. Sukladno tome, ronioci pretpostavljaju da je mladić možda pratio oca prilikom zarona, a nakon što je izgubio svijest je, u pokušaju spašavanja, prenaglo izašao na površinu te dobio dekompresijsku bolest, no to su samo pretpostavke.

Ono što je sigurno jest tragedija u kojoj je Francuz izgubio život. Plovilom Lučke kapetanije 46-godišnjak je prevezen u Vela Luku gdje mu je pružana liječnička pomoć, međutim bezuspješno, a o svemu je obaviješteno i nadležno državno odvjetništvo, izvijestila je policija.

Za komentar o tragediji na Korčuli pitali smo i trostrukog državnog prvaka u podvodnom ribolovu Stjepka Kesića.

- Ljudi se preforsiraju, ne znaju što su im granice i dokle. Ja imam sada 37 godina i ronim od svoje desete godine pa mi se opet dogodi da precijenim sebe. Teško je, naprimjer, odlučiti se za izron, a riba ti dolazi da domet puške, a kod ronjenja na dah ronilac roni sam i nitko mu uglavnom nije pri ruci. Ronjenje s bocama je puno lakše, ali je na takav način zabranjeno loviti ribu, a i nema učinka po danu jer te riba vidi. Pravi ronioci na dah idu na dubinu od 35 do 40 metara gdje je more hladno i tu se nalazi najbolja riba, a opet to zna biti jako opasno i ja vam odgovorno tvrdim da to sada može napraviti nas deset u Hrvatskoj. Evo ja kada tako ronim povedem prijatelja kao barkarijola, a ne idem sam. On stoji na brodu dok ja ronim, prati promet na moru, ne moram sidriti brod i na taj način sam uz njegovu asistenciju siguran da mogu na miru roniti - zaključio je taj iskusni ronilac.

PROFESIONALAC

Ronioci rekreativci uglavnom precijene svoje mogućnosti

Trostruki državni prvak u podvodnom ribolovu Stjepko Kesić, član DŠR Strožanac, smatra da je glavni problem svakog ronioca što ponekad precijeni svoje mogućnosti.

- Čovjek za tako nešto mora biti u kontinuiranom treningu i formi, a turisti se uglavnom na godišnjem susretnu s pravim ronjenjem. Nemaju automatizme kad izroniti i koliko duboko ići pa se događaju tragedije. Ići na dah i nišaniti ulaz u spilju duboku 30 metara velik je posao čak i za mene, a ne za nekoga tko je, pretpostavljam, ipak bio samo rekreativac - kaže. (Marko Didić/Slobodna Dalmacija)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 08:38