SLIJEDI ISPITIVANJE SVJEDOKA

TUŽITELJSTVO ŠIRI ISTRAGU O MEĐIMURSKOM HORORU Je li Jasminina majka znala užasnu tajnu koja je razotkrivena nakon gotovo 20 godina

Smiljana Srnec (lijevo), Jasmina Dominić (u sredini) i Katarina Dominić (desno)
 CROPIX

Bešćutnost, kriminalna volja i upornost, mogućnost utjecaja na svjedoke, od kojih su neki članovi njene najuže obitelji, ali i šira rodbina, ključni su razlozi zbog kojih je Županijsko državno odvjetništvo tražilo za Smiljanu Srnec (45) određivanje istražnog zatvora od 30 dana.

Osumnjičena, koja je od subote poslijepodne bila u PU međimurskoj u Čakovcu, jučer je oko 7.30 sati dovedena na ispitivanje u Državno odvjetništvo, što nije dugo trajalo. Prema preporuci branitelja, čakovečkog odvjetnika Krešimira Golubića, nije iznosila obranu, ali moguće je da je negirala kazneno djelo.

Svjedoci

Nakon ispitivanja u tužiteljstvu, koje je u istoj zgradi kao i varaždinski Županijski sud, odvedena je sutkinji istrage radi određivanja istražnog zatvora. Sutkinja je prihvatila zahtjev tužiteljstva i odredila joj istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i mogućnosti ponavljanja djela. Naime, Smiljana Srnec 2016. godine pravomoćno je osuđena u čakovečkom Općinskom sudu radi lažnog prijavljivanja kaznenog djela razbojstva 2014. godine. I to je bio jedan od razloga za pritvor.

Prema rješenju o provođenju istrage, tužiteljstvo mora ispitati svjedoke, a među nekima od njih su i najbliža obitelj pa svi oni imaju i blagodat da mogu odbiti svjedočiti. To je mogućnost koju im pruža Zakon o kaznenom postupku, a najintrigantnije će biti tijekom istrage vidjeti hoće li Smiljanina i Jasminina majka svjedočiti u istrazi ili će otkloniti tu mogućnost. Kad će ona biti ispitana zasad nije poznato, ali s obzirom na to da živi u inozemstvu, moguće je da će tužiteljstvo htjeti žurno ispitati majku osumnjičene. A upravo se svi pitaju je li majka dviju djevojaka znala za užasnu tajnu koju je kuća u Novoj 29 skrivala gotovo 20 godina.

Ona bi vjerojatno ovih dana trebala biti ispitana kao svjedok u istrazi. Puno toga ovisi o tome što će ona reći, a sve to zanima i mještane Palovca. Kao što smo već pisali, Martin Dominić koji je bio, kako su ga opisali, boem, strijelac u lokalnom nogometnom klubu Dinamo, često je znao izraziti sumnju da Smiljana ima veze s Jasmininim nestankom. Međutim, te sumnje koje je znao iznijeti kada bi popio u lokalnoj krčmi nikad nije ponovio i pred policijom kada su s njim obavljali razgovore.

Poligraf

Majka Katarina bila je ta koja je prva prijavila nestanak kćeri Jasmine, i to 16. kolovoza 2005. godine. Jasmine tada nije bilo već gotovo punih pet godina, a Smiljana je uvjeravala i roditelje, ali i druge koji su pitali za Jasminu da se ona čuje s njom, da joj se javlja, da je navodno u Francuskoj, da je otišla raditi na kruzer. Jasmina je studirala u Zagrebu, ali je sve do nestanka ljeti redovito dolazila u roditeljsku kuću u Palovcu. Negdje 2000. godine po mjestu se počelo pričati o njezinu nestanku, ali je Smiljana i roditelje, i mještane, i policiju uvjeravala da kontaktira s Jasminom i da joj se ona javlja.

Neke od tih njezinih priča policija je provjeravala, ali nikad nije imala dovoljno osnova da je i formalno privede. Provodili su se obavijesni razgovori, raspisivale i međunarodne potrage u sustavu Interpola, ali odgovora nije bilo. Neke od iskusnih kriminalista s kojima smo razgovarali ne čudi da je i Smiljana prošla poligraf.

Moguće je da je imala dovoljno vremena da se pripremi za ispitivanje, a ako je još pila neke lijekove koji su mogli utjecati na njezino psihofizičko stanje, sasvim je izvjesno da je mogla “prevariti” poligraf. Kažu kako policija takve situacije izbjegava naglim suočenjem osobe koju želi testirati da slijedi poligrafsko testiranje i dovedu je praktički pred zid da ona ne bi odbila ispitivanje i da ne bi imala vremena pripremiti se za “kritična pitanja”.

DNK vještačenja

U slučaju Smiljane Srnec poligrafski ispitivač morao je odustati od ispitivanja. Kad se prošle godine pojavila ozbiljna sumnja da bi tijelo moglo biti negdje u krugu kuće gdje je živjela s obitelji, pretražena je septička jama. Ali, u njoj nije bilo tijela. Dio istrage o nestanku njezine sestre Jasmine vodio je Davorin Zadravec, odvjetnik koji joj je bio dodijeljen po službenoj dužnosti. On je čak prijašnjih godina davao naloge i za neka DNK vještačenja, ali ni ona nisu dala rezultate. Zbog te činjenice kolege su i tražile izuzeće prvog odvjetnika po službenoj dužnosti i svoga bivšeg kolege.

I dok je tužiteljstvo tereti da je između 2000. i 2001. godine usmrtila sestru, Smiljana Srnec sada negira da ju je ubila. Hoće li istraga koja tek slijedi pokazati čime sve raspolaže tužiteljstvo i hoće li jedan od najintrigantnijih nestanaka dovesti i do pravosudnog epiloga, sada je nova i velika zagonetka i intriga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 03:44