TRAGEDIJA U PULI

TUŽNA GODIŠNJICA JEDNOG OD NAJSTRAVIČNIJIH ZLOČINA U HRVATSKOJ POVIJESTI Otac monstruozno ubijenog Denisa ni danas nema mira: 'Svake noći vidim sina'

 
Majka ubijenog dječaka Chiara Rojnić, policajac na očevidu, ubijeni dječak Denis s ocem Rašidom Pašićem
 Goran Sebelić / Hanza Media / društvene mreže

"Pun sam muke, otkad se desila tragedija ne znam ni što radim ni gdje sam. Najviše sam ga na svijetu volio", rekao nam je u suzama Rešid Pašić, otac pokojnog dječaka Denisa na treću godišnjicu njegovog ubojstva od strane vlastite majke.

Preteško mu je kad ode sinu na posljednje počivalište na mjesnom groblju u Elezovićima kod Velike Kladuše, kaže da mu se 'oduzmu noge'.

"Svake noći vidim svog Denisa. Najteže mi je zbog njegove strašne boli i što ga je mučila. Sve znam što je bilo, pročitao sam sudski spis".

Cijela njegova obitelj je u velikoj tuzi za Denisom, a vrijeme ništa ne umanjuje bol.

Jedno od najstravičnijih ubojstava u hrvatskoj povijesti zbilo se 23. svibnja 2017. godine između 19.14 i 20.36 sati u stanu u Akvilejskom prilazu u Puli. Chiara Pašić (34) je uz pomoć tada 14-godišnjakinje koja je pobjegla iz Doma za odgoj djece i mladeži u Puli napravila monstruozan zločin.

Dok je njezin sin Denis ležao u sobi na krevetu s licem okrenutim prema stropu maloljetnica mu je stavila jastuk na lice dok mu je Chiara pridržavala noge. Kako je još davao znakove života, Chiara je sjela na jastuk.

Nakon strave nezamislive čovjeku, majka i maloljetnica odvezle su njegovo tijelo u dječjim kolicima na područje bivše vojarne na Valelungi gdje ga je Chiara bacila u more. Prvo je lagala da je dijete nestalo, ali je brzo priznala zločin.

Chiara je prilikom ispitivanja izjavila da se 'samo htjela riješiti dječaka'. Nesretni dječak je baš u to vrijeme bio upisan u vrtić u koji je trebao krenuti od jeseni.

Okrutna majka dobila je 33 godine zatvora i još najviše dvije godine psihosocijalnog liječenja. Izvršava kaznu u zatvoru u Požegi.

“Chiara je jako loše, nema ni 50 kilograma. Ima noćne more, zove me kad god može pa mi priča kako se muči. Odlazim joj nekad i u posjet. Već je nekoliko puta završila u Vrapču, triput je pokušala samoubojstvo”, ispričala nam je njezina majka Rita Rojnić, koja se Chiare nije odrekla. Kaže da je ipak ona njezina kći iako teško bolesna.

Chiarinu psihičku nestabilnost liječnici su utvrdili više puta, no umjesto na liječenje, 2011. otišla je u BiH, gdje se udala za Rešida Pašića. Potkraj prosinca 2016. vratila se u Pulu s tada dvogodišnjim Denisom nakon što je njegov otac završio u zatvoru.

Chiarina majka Rita Rojnić, kod koje još uvijek živi njezina starija kći, izjavila je nakon tragedije da je upozoravala pulski centar za socijalnu skrb da njezina kćer ima psihičkih problema. Obraćala se Centru s molbom da maknu dječaka od majke.

"U Centru su mi govorili da dok policija ne izađe, oni ne mogu ništa napraviti. Evo sad su izašli na teren...", rekla je nakon ubojstva potresena Chiarina majka.

Rešid Pašić smatra da je bilo velikih propusta u radu CZSS Pula, zbog čega je pokrenuo postupak radi naknade štete protiv RH.

Kad je Denis imao dvije i pol godine Rešid je otišao na izvršavanje zatvorske kazne od 2 godine i 8 mjeseci.

"Nisam htio da Chiara ostane u Bosni dok me nema. Da ne skiće okolo. Došao sam u kontakt s njenim djedom Ivom u Puli i zamolio ga da ih primi. Mislio sam, ako već i neće biti kod kuće da dijete ima tko pričuvati. Sjeo sam s njom da porazgovaramo i molio je da odu u Pulu, da naše dijete spasi. Plakao sam i kukao. Rekao sam joj da sve radi, samo nek' mi čuva dijete", ispričao je Rešid.

Chiara nikada nije pokazivala lice monstruma. Znala je Rešidovoj obitelji slati fotografije na kojima je Denis izgledao toliko sretno da nisu sumnjali da bi se nešto strašno moglo dogoditi.

"Znala ga je ošinuti po guzi, ali nisam znao da ga hoće ubiti. To mi nije bilo na kraj pameti. Žena kod nas ponekad fizički kazni dijete, to je nešto oko čega se ne postavljaju pitanja", iskren je Rešid za kojeg nakon tragedije više nema mira.

"Kao da mi je metak u prsima i gnjili. Kaže mi u džamiji 'stegni srce, bit će bolje'. Držim se toga, nema mi druge. Chiaru ne mrzim. Što god je Bog dao ja ne mogu mrziti. Dao Bog da dobije što je zaslužila", govori nam Pašić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:00