NOVI DETALJI AKCIJE

U OPERACIJI 'FLAJŠ' PALO JOŠ JEDNO POZNATO LICE Osim Ane Karamarko, uhićen i šef zagrebačkih dimnjačara: Oštetio državu za 432.000 kuna poreza?

 
Nenad Zrinski
 Damir Krajac / CROPIX

Ana Karamarko, supruga bivšega potpredsjednika Vlade RH i predsjednika HDZ-a, Tomislava Karamarka, uhićena je rano jutros u sklopu velike akcije Uskoka i policije kodnoga imena "Flajš", protiv grupe navodnih poreznih prevaranata i "perača novca".

Prema objavi Uskoka, osumnjičenike njih ukupno 37 tereti se za niz spojenih poreznih prevara s tvrtkama, kojima su oštetili državni proračun za oko 18,5 milijuna kuna poreza i drugih davanja. Ani Karamarko, na teret se pak stavlja samo jedan manji dio inkriminacija, odnosno da je iz svoje tvrtke "Drimia", poznate iz afere "Konzultantica" izvukla na temelju fiktivnih faktura oko 467.000 kuna, te time umanjila porez na dobit za svoju tvrtku.

Nepostojeće usluge su bile, sumnja Uskok, nabava poslovnoga softvera za 312.000 kuna te usluge financijskoga i poslovnoga savjetovanja za 155.000 kuna.

FOTOGALERIJA: Uhićeni u akciji 'Flajš' ispitani u DORH-u

Osim nje, kako neslužbeno doznajemo uhićen je i upravitelj Dimnjačarske obrtničke zadruge Grada Zagreba Nenad Zrinski. Njemu se na teret stavlja da je 2018. i 2019. iz svojega obrta Ferenc vršio fiktivna plaćanja pritom oštetivši državu za 432.000 kuna poreza, a fakture su između ostaloga glasile upravo na dimnjačarske usluge.

Zrinski je u prvi plan javnosti dospio nakon potresa u Zagrebu. Tada je Dimnjačarska obrtnička zadruga (DOZ), kojoj je Zrinski upravitelj, uputila dopis Gradskoj plinari u kojem tvrde kako niti jedan dimnjak u užem i širem središtu Zagreba građen od opeke nije siguran za uporabu. Učinili su to bez ikakvih prethodnih ispitivanja svakog pojedinačnog dimnjaka, koje u samo dva dana, sve i da su to htjeli, nisu mogli ispitati.

Pet dana nakon potresa, 27. ožujka, napisao je i potpisao “Izvještaj o stanju dimnjaka na području Grada Zagreba nakon potresa”. U njemu navodi da Dimnjačarska obrtnička zadruga kojom upravlja ima dovoljno kompetentnih dimnjačara koji mogu obaviti preglede i reatestiranje dimnjaka, ali kako to ne mogu obaviti sve dok je na snazi ograničenje kretanja zbog pandemije.

Dimnjačarska obrtnička zadruga u koju se udružilo 25 zagrebačkih dimnjačarskih obrtnika i jedna dimnjačarska tvrtka koja je u vlasništvu upravo Nenada Zrinskog, dobila je 2015. od Grada Zagreba koncesiju na 15 godina za čišćenje i održavanje zagrebačkih dimnjaka. Ugovor im istječe 2030., i do tada, kad su u pitanju zagrebački dimnjaci, imaju monopol. To znači da nitko s područja Zagreba ne može angažirati dimnjačarsku tvrtku iz nekog drugog hrvatskog grada.

Zagreb, 250320.
Ulica kneza Ljudevita Posavskog 4.
Inspekcija urusenih dimnjaka po centru grada.
Na fotografiji: Nenad Zrinski.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Zeljko Puhovski / CROPIX
Nenad Zrinski

Zanimljivo je, međutim, da su uvjeti koje je Grad Zagreb 2015. u javnom pozivu za sklapanje koncesijskog ugovora definirao postavljeni tako da je koncesiju za održavanje dimnjaka u Zagrebu mogla dobiti samo pravna osoba koja zapošljava najmanje 60 dimnjačara.Taj uvjet nije zadovoljavala nijedna dimnjačarska tvrtka u Hrvatskoj osim Dimnjačarske obrtničke zadruge koja je osnovana u rujnu 2014., samo nekoliko mjeseci prije nego što je zagrebačka gradska Skupština objavila natječaj za koncesiju. Osnovali su je dimnjačarski obrtnici koji su i do tada poslovali s gradom.

Zadruga, prema financijskim podacima iz Poslovne Hrvatske, od zagrebačkih dimnjaka živi više nego solidno. Prihodi joj iz godine u godinu rastu: 2016. iznosili su 16,67 milijuna kuna, u 2017. porasli su na 20,89 milijuna kuna, a u 2018. na 21,05 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 07:19