UŽIVO: DRAMA U ZAGREBU

Djevojka koja je bila u narodnjačkom klubu: ‘Mislili smo da je stalo. A onda su se začuli hici...‘

Muškarac koji se dovodi u vezu s ovim kaznenim djelom je uhićen i pod nadzorom je policije

Tomislav Sabljo, bijeli Maserati koji je policija zapečatila

 /Cropix, Dušan Miljuš

Ključni događaji

- noćas je u Zagrebu ubijen Uskokov optuženik Tomislav Sabljo.

- sukobu je prethodila tučnjava, a potom je došlo do pucnjave u noćnom kubu

- muškarac za kojeg se sumnja da je ubio Sablju je uhićen

- tijelo je tek poslijepodne odvezeno s mjesta zločina

- policija se oglasila o zločinu, sve istražuju


NOVO 21:38 - "Ja sam sa društvom došla oko tri sata", započela nam je svoju priču djevojka koja je bila u narodnjačkom klubu Ritz. "Bili smo kod ulaza i vidjela sam ravno na kraju od ulaza u separeu nekakvo naguravanje i kako četvorica redara odvode dvojicu i za njima je krenulo društvo ove dvojice. Mislili smo da se sve smirilo, a brzo nakon toga su se čuli hici. Sklonili smo se na trenutak pod stol, a kad smo se uvjerili da nema opasnosti, a i nismo se osjećali ugroženima i napustli smo klub i izašli van.

Vrlo brzo su došla dva policijska obilježena vozila i čini mi se da policajci nisu ni izlazili iz nijh. Nakon toga smo otišli - ispričala nam je djevojka koja je sa društvom bila u Ritzu i dodala: - Mi čak nismo ni čuli odakle su došli ti pucnji, već samo neko komešanje prije toga. Pomislili smo kako je zaštitar pucao da nekoga zastraši - rekla nam je. Ona i njezino društvo shvatili su da se nešto dogodilo tek kad su prestali hici i kad su krenuli prema izlazu.


20:22 Zagrebačka policija ispitala je osumnjičenog za ubojstvo 41-godišnjeg Tomislava Sablje u noćnom klubu Ritz, potvrdio je voditelj odjela za krve delikte zagrebačke policije Miroslav Topić i rekao da se se osumnjičeni branio šutnjom.

"Za sada utvrđujemo sve okolnosti događaja, a o motivima još ne možemo razgovarati s obzirom da se još utvrđuju svi detalji događaja", odgovorio je Topić za Dnevnik HRT-a na pitanje novinara znaju li se motivi ubojstva nakon što su ispitali osumnjičenika, zaštitara Kristijana Knegu.

Ponovio je da će osumnjičena osoba tijekom noći biti privedena pritvorskom nadzorniku, a slijedećeg dana bit će, kaže, ispitana na Državnom odvjetništvu.

Policija je razgovarala s mnogim svjedocima, a na pitanje je li sada jasniji motiv ubojstva odnosno je li tu riječ o mafijaškom obračunu zbog starih dugova ili je to posljedica jedne lude i razuzdane noći, Topić je odgovorio da su policiji neke osobe poznate iz ranijih postupanja. Međutim, dodao je, sam motiv i okolnosti se još uvijek utvrđuju i s točnim stajalištem još ne možemo izaći.

Na pitanje je li i čovjek koji je pucao od ranije poznat policiji, odgovorio je da je osoba koja je osumnjičena za to kazneno djelo poznata iz ranijih postupanja policije, no dodao je da o detaljima, po čemu je poznat, za sada ne može govoriti.

Rekao je i da nad ubijenim Saboljom za sada nije obavljena obdukcija i bit će najvjerojatnije obavljena u ponedjeljak.

Zamoljen za potvrdu vijesti objavljene u medijima da je Sabljo ubijen sa četiri metka, Topić je potvrdio tek da sredstvo izvršenja ubojstva jest vatreno oružje, ali o detaljima i načinu izvršenja za sada nije želio govoriti.

Na pitanje čiji je pištolj, budući da se u noćni klub ne može ulaziti s oružjem, a i zaštitari, prema zakonu, u klubovima ne nose oružje, odgovorio je da se utvrđuju detalji na koji je način uneseno oružje u noćni klub i na koji način je osumnjičeni došao do oružja, u posjed istog.

"U tijeku je i pregled snimke video-nadzora iz više objekata, radi se detaljna analiza koja će nam pomoći u rasvjetljavanju ovog događaja", dodao je Topić i napomenuo da ne može govoriti o svojstvu svih osoba koje su bile u klubu jer se još utvrđuju okolnosti.

"Ništa se ne može u ovako kratkom vremenu, slijedi istraživanje", odgovorio je na upit novinara je li u klubu bilo i pripadnika specijalne policije.

Prošle godine, kao i 2021., počinjeno je sedam kaznenih djela ubojstava i sva su razriješena, kao i svi pokušaji ubojstava, brzom i učinkovitom reakcijom policije tako da, unatoč ovom događaju, možemo reći da je Zagreb siguran grad, poručio je Topić.

Tomislav Sabljo je ubijen hicima iz vatrenog oružja noćas oko 4.40 u noćnome klubu Ritz u Ulici Florijana Andrašeca nakon fizičkog sukoba više osoba, a mediji navode da je u njega pucao redar noćnog kluba.

Ubijeni Sabljo optuženik je iz Uskokove akcije Tebra u kojoj je bio jedan od uhićenih zbog krijumčarenja gotovo 16 tona marihuane, ali i paljenja automobila i utjerivanja dugova.


19:32 Miroslav Topić iz Sektora za kriminalističku policiju u Dnevniku N1 objasnio je kako je izgledao današnji tijek istrage nakon ubojstva u zagrebačkom klubu na Trešnjevci.

Osumnjičeni se trenutno nalazi na ispitivanju, a očekuje se da će ono završiti u večernjim satima.

Govoreći o sceni koju su zatekli u klubu Miroslav Topić je rekao: “Osumnjičeni je zatečen na mjestu događaja, kao i više ljudi od kojih se prikupljaju obavijesti. Izvršen je očevid, kriminalističko istraživanje je u tijeku. Osumnjičeni je priveden i u tijeku je njegovo ispitivanje.”

Dodaje da o okolnostima i detaljima ne može govoriti te da će se posebno istražiti kako je vatreno oružje uopće uneseno u klub.

Osumnjičeni se tereti za kazneno djelo ubojstva.

Komentirajući što slijedi Topić je istaknuo da će se provesti druge dokazne radnje. “U tijeku su razgovori sa svjedocima, ima ih puno, više desetaka pa će to potrajati. Osumnjičeni će vjerojatno tijekom noći biti predan pritvorskom nadzorniku.”

Potvrdio je da je i osumnjičeni, poput ubijenog, od ranije poznat policiji.

Govoreći o nesigurnosti koja se osjeća, Topić je ponovio da je Zagreb siguran:

“Zagreb je siguran grad, i prošle godine je počinjeno sedam ubojstava, sva su razriješena kao i svi pokušaji ubojstava. Svi teži događaji su riješeni i Zagreb je zaista siguran grad.”


19:07 U sjedištu krim policije PU Zagrebačke u Heinzelovoj ulici u tijeku je kriminalističko istraživanje ubojstva Tomislava Sablje, u sklopu kojeg se obavlja i razgovor sa osumnjičenim redaroom Kristijanom K.


17:27 Vučna služba HAK-a upravo odvozi bijeli Maserati Tomislava Sablje ispred zagrebačkog narodnjačkog kluba Ritz na Trešnjevci. Isti je automobil policija prethodno zapečatila. Pred zagrebački klub stigli su i Sabljini prijatelji i rodbina. U međuvremenu je pred klubom zapaljeno i 12 lampiona, a klub se, kako saznajemo, trenutno čisti nakon sinoćnjih nemilih događaja.

image
/Dušan Miljuš
image

Automobil koji je pripadao Sablji policija je zapečatila

/Dušan Miljuš
image

Maserati Tomislava Sablje

/Dušan Mijuš

15:10 - Kako piše portal 24sata, ekipa za očevid pregledala je svaki centimetar kluba jer pokušavaju utvrditi koliko je i tko točno ispalio metaka. Kako doznaju, doslovno režu dijelove zidova kako bi izvukli zrna.


14:45 - Naš novinar Dušan Miljuš doznao je detalje nemilog događaja. Više pročitajte OVDJE.


14:42 - Policija je na posebnoj konferenciji za novinare objavila sve informacije koje trenutačno može dati u javnost, piše HRT.

- Počinjeno je kazneno djelo ubojstva oko 4.40. Ubojstvo je izvršeno vatrenim oružjem. Sve okolnosti, motive, sve se to istražuje. Brzom akcijom policije, počinitelj je tamo zatečen i priveden. Nije pružao otpor. Ubojstvo se dogodilo u klubu. Bilo je prisutno dosta ljudi, bit će više desetaka razgovora, sada tek slijedi pravo istraživanje, izvijestili su na posebnoj konferenciji za medije u prostorijama Kriminalističke policije.

Dodaju i sljedeće.

- Osobe su od ranije poznate policiji, ali što se samih odnosa tiče, to slijedi u istraživanju, objavit će se više desetaka razgovora, dodaje se.

Potvrđeno je i da će počinitelj biti priveden pritvorskom nadzorniku tijekom večeri i noći.


13:50 - Kako doznaje Jutarnji, tijelo poginulog Tomislava Sablje upravo je odvezeno s mjesta zločina.


12:30 - "U ovom trenutku možemo samo izraziti žaljenje zbog nemilog incidenta koji se noćas dogodio. Policija utvrđuje činjenice i okolnosti, u čemu surađujemo s njima. Kada bude spremna očekujemo službenu komunikaciju policije", kazao je za Dnevnik Nove TV Sandi Pego, suvlasnik noćnog kluba Ritz. Više pročitajte OVDJE.


12:00 - Tijekom očevida, do ulaza je došla uplakana plavuša koja je za pokojnika zapalila lampion. Lampion je položila ispred prilaza i udaljila se s mjesta zločina.


11:45 - Kako neslužbeno doznajemo, policija pregledava i snimke nadzornih kamera s mjesta zločina kako bi utvrdili što se doista dogodilo.


10:00 - Dnevnik.hr objavio je ispovijest čitateljice koja je svjedočila ubojstvu. Prepričala je kako su se sakrili iza stolova u slučaju da se pucnjava proširi po klubu, više o tome pisali smo ranije.

- Moje je društvo bilo za stolom i prošla su već četiri sata kada su pored nas projurili svi zaštitari Ritza prema stolu na samom začelju kluba. Vidjeli smo da se radi o tučnjavi pa smo to ignorirali. Nekoliko prijatelja od tih koji su se potukli rastreseno je izašlo iz kluba nakon što su ih zaštitari izveli van. Nekoliko minuta nakon toga začuli su se hici, rekla je čitateljica.


9:30: - Neslužbeno doznajemo da je Tomislav Sabljo ubijen kod ulaza u noćni klub, a navodno ga je upucao redar koji baš tamo radi. Također, doznajemo da je Sabljo u klub stigao taksijem.

Njegovo tijelo još je na mjestu zločina i očekuje se da će uskoro biti prevezeno na sudsku medicinu.

Kako neslužbeno doznajemo, Sablju je upucao redar Kristijan K. i to s 4 metka u prsa. Navodno je i Sabljo bio naoružan.


9:10 - Naš novinar je na licu mjesta zločina koji se večeras dogodio u Zagrebu.

Policija je za promet zatvorila Ulicu Florijana Andrašeca na Trešnjevci gdje je noćas ubijen Uskokov optuženik Tomislav Sabljo.

Izvidi su još u tijeku, a ispred kluba parkirana su četiri policijska vozila. Jedno je i na uglu ulice s upaljenim rotirkama.

Imamo i nove fotografije s mjesta zločina u Zagrebu:

image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix

8:45 - Kako neslužbeno doznajemo, Sablju je upucao redar Kristijan K. i to s 4 metka u prsa. Navodno je i Sabljo bio naoružan.


Noćas oko 4:45 sati je u Ulici Florijana Andrašeca na zagrebačkoj Trešnjevci došlo do ubojstva, javlja PU zagrebačka.

image
Goran Mehkek/Cropix

Naime, nakon fizičkog sukoba više osoba iz vatrenog oružja je s više hitaca ubijen 41-godišnjak. Kako doznajemo, ubijeno je Tomislav Sabljo, Uskokov optuženik u akciji Tebra.

image
Goran Mehkek/Cropix

Muškarac koji se dovodi u vezu s ovim kaznenim djelom je uhićen i pod nadzorom je policije. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, kaže policija.

image
Goran Mehkek/Cropix

Kako doznajemo, ovaj nemili događaj odvio se u noćnom klubu "Ritz" koji je tijekom godina često mijenjao imena i vlasnike, a u njemu gostuju i slovi kao narodnjački klub. U klubu je i prije bilo sukoba i fizičkih obračuna.

image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:22