LOGISTIČKI PROBLEMI

U Remetincu prekršeno ‘sveto pravilo‘ zbog neočekivane najezde torcidaša u poznati zatvor

Smještaj 42 novopridošla pritvorenika zagrebačkom Okružnom zatvoru u Remetincu stvorio je nemoguć izazov zadovoljavanja tog uvjeta
 Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix

Jedna od temeljnih pretpostavki i pravila da pritvorenici koji se sumnjiče za istovjetna kaznena djela i sudionici su iste vrste postupaka ne smiju biti u istoj ćeliji prekršena je.

Naime, smještaj 42 novopridošla pritvorenika zagrebačkom Okružnom zatvoru u Remetincu stvorio je nemoguć izazov zadovoljavanja tog uvjeta pa su neki od onih koji su završili u pritvoru zbog napada na policajce na benzinskoj postaji u Desincu u subotu navečer smješteni u istim ćelijama.

Po trojica su u malim sobicama, pa osim što će u narednih mjesec dana, ako im se odbiju žalbe za ukidanje istražnog zatvora moći uskladiti svoje obrane, moći će ukoliko ti zatvorski uvjeti ne udovoljavaju minimalnim standardima tužiti i zbog neodgovarajućih zatvorskih uvjeta. To su dosad učinili i drugi zatvorenici i Hrvatska je već izgubila nekoliko sporova pred Europskim sudom za ljudska prava i morala platiti odštete zbog neodgovarajućih uvjeta u zatvoru.

Osim što ne smiju biti u istim ćelijama, pritvorenici ne bi smjeli zajedno ni šetati, a prema pravilima imaju pravo na dva sata boravka na otvorenom, kao i na zdravstvenu skrb. Odluči li ih se iz nekog razloga premjestiti u druge kaznionice iz sigurnosnih razloga ili da ne bi bili u istim ćelijama, ako bi ostali duže u pritvoru to bi onda iziskivalo i dodatne troškove njihova dovođenja na sud.

Branitelji: 'Pritvor se može zamijeniti mjerama opreza'

Dio odvjetnika 42 navijača Hajduka, pritvorenih zbog izazivanja nereda i sukoba s policijom na autocesti A1, smatraju da se sudska odluka o jednomjesečnom pritvoru zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela može zamijeniti mjerama opreza s obzirom da njihovi branjenici nisu recidivisti.

Odvjetnik Fran Olujić je, najavljujući žalbu na odluku sudaca istrage velikogoričkog Županijskog suda, ocijenio za Hinu da je 42-ojici okrivljenika ''potpuno paušalno i u paketu'' određen istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, dodajući da hrvatski sudovi s te osnove rijetko određuju istražni zatvor osobama koje su ranije nekažnjavane i neosuđivane.

''To je razlog za određivanje pritvora nekome tko se u pravu zove recidivist. Od ukupno 42 okrivljenih njih samo trojica ili četvorica su dosad kažnjavani. Konkretno, moji branjenici su dosad nekažnjavani, neosuđivani, protiv njih se ne vodi drugi postupak i uredno su zaposleni. Stoga smatramo da je rješenje suda neosnovano tim više što zakonodavac predviđa određivanje pritvora isključivo kao krajnju mjeru kada se njezina svrha ne može postići drugim mjerama'', kazao je.

Olujić nadodaje da branitelji tvrde kako se svrha može postići drugim mjerama opreza poput zabrane odlaska na utakmice i obaveznog javljanja u policijsku postaje.

Olujićevim tvrdnjama pridružio se i odvjetnik Tihomir Mišić koji je također najavio podnošenje žalbe navodeći da nema uvjeta za određivanja istražnog zatvora koji se može zamijeniti mjerama opreza.

Nekoliko odvjetnika ranije je kazalo da su njegovi branjenici poricali bilo kakvo sudjelovanje u neredima na odmorištu Desinec navodeći da ih je policija nasilno izvukla iz vozila i uhitila.

Slijedi odluka sudskog izvaraspravnog vijeća

Glasnogovornica velikogoričkog Županijskog suda Kornelija Kallay Blažeković kazala je da će izvanraspravno vijeće suda odlučivati o žalbama nakon što sud utvrdi tko će od okrivljenika imati izabrane branitelje te kome će sud dodijeliti branitelje po službenoj dužnosti.

''Izvanraspravno vijeće suda rješavat će žalbe dok se ne skupe sve dostavnice i isteku rokovi žalbe'', pojasnila je Kallay Blažeković.

Policija je ranije izvijestila da je 42 muškarca prijavila zbog izazivanja nereda, a tužiteljstvo je nakon ispitivanja za sve zatražilo istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Riječ je o 31 punoljetnom muškarcu i 11 mlađih punoljetnika koji su u skupini od oko 250 do 300 pripadnika Torcide, nakon subotnje utakmice u Zagrebu, zaustavili promet na autocesti A1 te potom trčeći krenuli prema benzinskoj postaji gdje su nasrnuli na policajce. Pritom su na policajce bacali razna aktivirana pirotehnička sredstva, staklene boce, kamenje, iščupane prometne znakove, požarne aparate, kante za smeće i druge predmete.

U sukobu je ozlijeđeno 20 policajaca i 14 osumnjičenika, a četiri navijača su propucana kada je policija upotrijebila vatreno oružje. Oštećena su i četiri službena policijska vozila te inventar benzinske postaje.

Prema pisanju medija, istražitelji kao motiv izgreda navode nezadovoljstvo pripadnika Torcide kojima uprava Dinama nije dopustila ulazak na stadion. Zbog toga su se pripadnici Torcide dogovorili da će izazvati incident na odmorištu autoceste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. siječanj 2023 13:52