UŽAS KOD HVARA

U SPLITSKOM KBC-u DALI NOVE INFORMACIJE O ZDRAVSTVENOM STANJU OTROVANIH TURISTA 'Nisam dosad u karijeri naišao na ovako burnu reakciju organizma'

 
KBC Split, dr. Dragan Ledina (u krugu)
 Nikola Vilic, Tom Dubravec / CROPIX

U utorak poslijepodne docent dr. Dragan Ledina s Klinike za infektologiju KBC-a Split obavijestio je javnost o stanju petero talijanskih turista koji su jutros zaprimljeni u splitsku bolnicu, a za koje se sumnja da su otrovani hranom.

Na odjelu Klinike za infektologiju zaprimljene su tri odrasle osobe, jedna muška (64) i dvije ženske osobe (56 i 44), dok se dvoje djece nalazi na Pedijatriji. Nažalost, tijekom jutra je, još na brodu, jedan muškarac preminuo.

"Klinička slika odraslih bolesnika je lagana, srednje teško je kod jedne bolesnice. Ostalo dvoje pacijenata će se zbrinuti kroz dnevnu bolnicu", rekao je dr. Ledina.

Poručuje da nije siguran je li uzrok njihovih tegoba neka zarazna bolest, ali radi se o unosu toksina preko usta ili disanja. Ističe da je moguće i da je uzrok trovanja plin, no kaže da nije toksikolog i da se time ne bavi pa mu je teško dati konačan sud o tome.

"Obrada je u tijeku i ide u dva smjera. Kroz infektivnu i toksikološku analizu. Osnovni laboratorijski nalazi kod odraslih pacijenata su u granicama normale", kaže dr. Ledina.

Krvna slika dvoje djece je nešto lošija, kaže liječnik, i oni se nalaze u jedinici intenzivnog liječenja na Pedijatriji.

Dr. Ledini je teško reći što je uzrok trovanja. Pacijenti su mu rekli da se na plovilu osjetio miris benzina, ali objašnjava da to na plovilu i nije tako neobično.

"Mi tek imamo osnovne laboratorijske nalaze. Toksikološki nalazi će biti gotovi tijekom poslijepodneva i večeri. Sada se treba napraviti detaljna analiza hrane koju su unosili u organizam u zadnja tri dana. I za toksikološku analizu je potrebno provjeriti sve aktivnosti u zadnja dva-tri dana", objašnjava dr. Ledina.

Split, 130819.
Klinika za infektologiju, KBC Krizine.
Doc. dr. Dragan Ledina s Klinike za infektologiju KBC-a Split daje izjavu o zdravstvenom stanju otrovanih pacijenata na Hvaru.
Na fotografiji: Dragan Ledina.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX
Dr. Dragan Ledina

Izrazio je sumnju da su uzrok trovanja školjke.

"Jeli su dvije porcije dagnji, a šest je osoba otrovano. Dakle, sistemom eliminacije... Nisam dosad u karijeri naišao na ovako burnu reakciju organizma", kaže dr. Ledina.

Doktorica Branka Polić s Odjela za intenzivno liječenje djece splitskog KBC-a kasnije je za Radio Dalmaciju izjavila da su djeca, koja su smještena na intenzivnom odjelu, u životnoj opasnosti, a potvrdila je da jedno dijete ima 5, a drugo 14 godina.

Split, 130819.
KBC Krizine, Klinika za djecje bolesti.
Dr. Branka Polic daje izjavu o zdravstvenom stanju djece otrovane na Hvaru.
Na fotografiji: Branka Polic.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX
Branka Polić

Polić je za Novu TV kazala da se dvoje djece, dječak od nepunih pet godina i 14-godišnja djevojčica, nalaze u jako teškom stanju te da su na respiratoru, a došlo je i do zatajenja više organa. ''Najprije je počelo s neurološkim simptomima, a onda se pojavilo multiorgansko zatajenje sa strane srca, pluća, jetre. Svi vitalni organi su trenutno zatajili'', rekla je Polić.

Što je dovelo do ovakvog teškog stanja djece još nije poznato. Polić je kazala da je ovo jedan od najtežih slučajeva.

- Svi smo ovdje. Naravno da je tu potrebno barem 20 pari ruku. Svi moji kolege, sve medicinske sestre koje su mogle doći, svi su došli jer je to posao koji zahtjeva izrazitu brzinu, znanje, vještinu, edukaciju, kazala je docentica Polić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 23:05