REKORD NA BAJAKOVU

U turskom šleperu pali parfemi vrijedni 4,6 milijuna

Parfeme su zalijenili carinici, djelatnici Carinarnice Vukovar, a otkrili su ih u šleperu turskih oznaka koji je, prema „papirima", u zemlje EU trebao prevoziti tekstil. Zasad nije otkriveno što je kod turskog šlepera pobudilo sumnju carinika i dovelo do otkrića parfema.
Bajakovo, 261009.Parfemi vrijedni cak 4,6 milijuna kuna zaplijenjeni su proteklog vikenda na granicnom prijelazu Bajakovo sa Srbijom. Najveca je to zaplijena parfema u 18 godina postojanja hrvatske drzave. Parfeme su zaplijenili carinici, djelatnici Carinarnice Vukovar, a otkrili su ih u sleperu turskih oznaka koji je, prema -papirima-, u zemlje EU trebao prevoziti tekstil. Na fotografiji zapljenjeni parfemi.Foto: Damir Glibusic / CROPIX
 Damir Glibušić/CROPIX

BAJAKOVO - Šleper pun parfema - a riječ je o čak 45.892 parfema 25 različitih vrsta - najveća je zaplijena parfema dosad u Hrvatskoj, a u ruke carinika „pala je“ u noći sa subote na nedjelju na graničnom prijelazu Bajakovo.

Parfemi carinske vrijednosti 4,6 milijuna kuna bili su u šleperu turskih registracijskih oznaka kojim je iz Srbije na Bajakovo u noćnim satima stigao 43-godišnji turski vozač. Vozač navodno, prema onome što je tvrdio carinicima, nije znao što prevozi.

Međutim, dolazak vikendom u noćnim satima govori kako su krijumčari računali na smanjenu koncentraciju i pažnju carinika na međunarodnom graničnom prijelazu - rekao je novinarima Hrvoje Čović, pročelnik Carinarnice Vukovar.

Kako je rečeno, za turski šleper u subotu je na teretnom ulazu Carinske ispostave Bajakovo prijavljen provoz pod tzv. TIR karnetom tekstilne robe za Francusku. U popratnoj dokumentaciji stajalo je kako polombirana pošiljka iz Turske sadrži 427 kartona tekstila brutto težine 19.202 kilograma i vrijednosti 67.000 eura.

Pročelnik Čović pojasnio je novinarima na Bajakovu – gdje su izložili i sve otkrivene mirisne bočice - kako se „teretnjaci“ koji robu prevoze pod TIR oznakom po pravilu ne pregledavaju jer ta oznaka podrazumijeva da je riječ o ozbiljnom i provjerenom prijevozniku.

Stoga takvi šleperi samno prolaze kroz carinu, osim ako se posumnja u moguće krijumčarenje. Pregled rengenom naveo je carinike da doista posmnjaju u sadržaj unutrašnjosti turskog kamiona.

„Papiri“ su se pokazali lažnima nakon što su carinici u unutaršnjosti šlepera - a pregled i brojanje potrajalo je 10-tak sati - otkrili 45.892 parfema 25 vrsta – redom poznatih marki popu Carolina Herrera, Chanel, Calvin Clein, Hugo Boss, DKNY, Dior, Givenchy, Dolce Gabbana.

Vrijednost zaplijenjenih parfema na tržištu bila bi i tri do četiti puta veća od nabavne cijene, jer jedan takav parfem u Francuskoj, što je bilo i odredište, stoji 500-tinjak kuna. No, zasad nije utvrđeno je li riječ o originalnim ili lažnim skupocjenim mirisnim proizvodima. Protiv 43-godišnjeg turskog vozača pokrenut je prekršajni postupak, platit će globu od 20.000 kuna, a šleper je oduzet u korist RH - rekao je pročelnik Carinarnice Vukovar.

- To što krijumčarenje nije uspjelo, dokaz je visoke motiviranosti naših carinika u suzbijanju svih vrsta krijumčarenja na X. Paneuropskom koridoru - dodao je.

Prema riječima načelnika Granične policije PU vukovarsko-srijemske Tomislava Iljića, parfemi s oznakom „made in Francuska“ bit će uništeni ako se pokažu lažnima, a u slučaju da je riječ o originalnim proizvodima parfemi postaju vlasništvo hrvatske države, što znači prodaju na licitaciji, uz obvezno obavještavanje vlasnika licenci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:45