NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

U ZAGREBAČKOM KAFIĆU ZABIO POZNANIKU NOŽ U PRSA I UBIO GA, DOBIO 10 MJESECI ZATVORA Osuđeni danas odlazi na grob pokojnika i uređuje ga

Poprište ubojstva Ivice Ivande
 Marko Todorov / CROPIX

Nepravomoćnom presudom zagrebačkoga Županijskog suda jučer je 55-godišnji Nenad Majstorović proglašen krivim da je 30. prosinca 2017. godine nožem usmrtio 45-godišnjeg Ivicu Ivandu te je osuđen na djelomičnu uvjetnu osudu od dvije godine zatvora.

Prema toj presudi, Majstorović će deset mjeseci morati odslužiti u zatvoru, a ostatak kazne od 14 mjeseci provest će na uvjetnoj slobodi, ako u roku od tri godine ne počini drugo kazneno djelo. Tužiteljstvo je Majstorovića inače na početku teretilo za kazneno djelo ubojstva, ali je na kraju prekvalificiralo optužbu u kazneno djelo usmrćenja, za koje je zakonom zapriječena znatno blaža kazna.

Nemili događaj zbio se u ranim jutarnjim satima u kafiću Kabrio u Svačićevoj ulici u Zagrebu. Majstorović i Ivanda posvađali su se oko 5 sati ujutro jer je Ivanda bio neugodan prema Majstorovićevoj bivšoj supruzi koju je u jednom trenutku i odgurnuo. Ivanda je krenuo prema WC-u, Majstorović je pošao za njim. No, Ivanda ga je tada ščepao za vrat i odgurao do šanka, gdje ga je nastavio pritiskati i stezati s obje ruke oko vrata. Presavijen preko šanka, Majstorović je rukom dohvatio nož koji je bio odložen na šanku te je njime zamahnuo prema Ivandi i ubo ga u desnu stranu prsišta.

Majstorović, koji se jučer nije pojavio na objavi presude, u svojoj je obrani tvrdio da se samo branio od napada i da nije imao drugog izbora. Stoga je tvrdio da nije kriv. Međutim, sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Vjerana Blažekovića ipak nije prihvatilo tezu obrane da se radilo o nužnoj obrani, smatrajući da je optuženik mogao primijeniti blažu silu, pa tako i ubosti Ivandu u neki drugi dio tijela ili s manjim intenzitetom, čime bi također otklonio napad i izvukao se iz nastale situacije.

Sudac Blažeković istaknuo je kako je udarac nožem bio iznimno snažan, o čemu govori činjenica da je ubodna rana bila duboka 21 centimetar, dok je sama oštrica noža duga 19 centimetara. Također je napomenuo da su optuženik i žrtva i ranije bili prekršajno kažnjavani zbog remećenja javnog reda i mira, odnosno međusobnih svađa.

Sud je prihvatio nalaz vještaka da je Majstorović u trenutku počinjenja djela bio u stanju jake prepasti i ugroze za vlastiti integritet. Pri izricanje ove relativno blage kazne sud je pored toga imao u vidu da je Majstorović, nakon što je ubo Ivandu, potražio pomoć te je i sam pokušao pomoći Ivandi na mjestu događaja. Sud je zaključio da se Majstorović iskreno kaje i da su njegove suze, dok je iznosio obranu na sudu, stvarni izraz njegovih osjećaja, što potvrđuje i činjenica, dodao je sudac, da odlazi na grob pokojnika i uređuje ga.

S obzirom na to da je u istražnom zatvoru već proveo nepuna tri i pol mjeseca, Majstorović će, ako ova presuda postane pravomoćna, morati izdržati još oko osam i pol mjeseci zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:36