SUĐENJE U VARAŽDINU

UBOJICA SAT VREMENA URLIKAO NA SUTKINJU Tražio je izuzeće svih, a prvi svjedok hladno je odgovorio na pitanje što je vidio u dvorištu Lepoglave

 
 Višnja Gotal

Nastavak suđenja Dariju Šišakoviću, optuženom da je utegom po glavi u kaznionici Lepoglava pretukao Roberta Matanića, započela je čitanjem dugog popisa optužnog s imenima čije sve izuzeće traži sa suđenja.

Osim izuzeća novinara, traži se izuzeće svih varaždinskih sudaca i sudaca porotnika, izuzeće predsjednice sudskog vijeća, državnog odvjetnika i zamjenika, sudaca porotnika.

Svi su zahtjevi odbijeni.

Izuzeće svih navedenih, Šišaković - koji služi zatvorsku kaznu zbog ubojstva profesorice Dijane Ćulibrk - zatražio je zbog niza razloga, a koji se svi svode na "pokušaj da ga se lažno optuži".

- Svi suci su u sprezi s Kaznionicom u Lepoglavi i štite anarhiju u Kaznionici. Novinari su desna ruka Državnog odvjetništva, a koje ih je pozvalo na raspravu kako bi neistinito izvještavali i kako bi me se osudilo - dio je Šišakovićevog obraćanja sudu. - Uostalom, zašto bi oni mogli pratiti suđenje kad to nije ranije dozvoljeno Zdenku Jarošu, prijatelju Srđana Mlađana ? - pitao je i zaključio Šišaković.

Višnja Gotal

Svoje obraćanje je započeo povišenim tonom, upozoravajući sutkinju da je on "stranka u postupku i nemojte me ne doživljavati".

Sutkinja Božica Mišak upozorila ga je na ton, gotovo vikanje kojim joj se obratio i rekla da tako neće nastaviti suđenje.

Šišaković kaže kako mu je dano do znanja da će ga se "na silu osuditi, manipulira se raspravom, iskazima svjedoka i zapisnika.

Nakon njegove je, sat vremena duge tirade, ispitan prvi svjedok, Danijel Hranj, u vrijeme napada čuvar u Kaznionici.

- Nadzirao sam zatvorenike na šetalištu i one na vanjskom vježbalištu. Odjednom sam vidio Šišakovića kako utegom udara Matanovića u glavu, a koji je sjedio na klupi. Pao je, glava mu je bila smrskana. Povikao sam da prestane, što je i učinio, kleknuo i stavio ruke iza glave, nije pružao otpor - rekao je pravosudni policajac

Na pitanje gdje je u tom trenutku bio jedan od najozloglašenijih hrvatskih ubojica Srđan Mlađan, također svjedok u postupku, ovaj je odgovorio da je on u tom trenutku izlazio iz WC-a i dolazio stazom prema mjestu događaja.

Višnja Gotal

Odvjetnica okrivljenog većinu je pitanja u prva dva sata suđenja posvetila ispitivanju o Srđanu Mlađanu, gdje se nalazio u trenutku udaranja, zašto je sam šetao, što radi u trenutku vezivanja, zašto je tražio dozvolu za odlazak u wc...

Nakon što je ročište započeo deranjem na sutkinju, Dario Šišaković je zaradio i službenu opomenu.

'Prvi udarac nitko nije vidio'

Drugi svjedok optužbe, tada voditelj osiguranja, Denis Vidman, dobro se, rekao je, sjeća spornog događaja "jer takvo se što ne događa svakog dana.

- Kad su me izvijestili o događaju, prva mi je pomisao bila da je sve dogovoreno, kako bi izašao iz kruga zatvora. Matanić je tamo bio jedan od najistreniranijih i vješt u borilačkim vještinama. Znao sam da su se poznavali, živjeli u susjednim zagrebačkim kvartovima i kretali se u istim krugova - započeo je svjedočenje Vidman.

Opisao je da su svi bili u šoku jer "bilo je puno krvi, nije se porezao na britvicu".

- Pravosudno policajci su mi rekli da je Matanić vježbao dok je Šišaković hodao u krug. Prvi udarac nitko nije vidio, uslijedio je drugi pa još jedan nakon što je pao na pod - rekao je.

Događaju su uz pravosudne policajce nazočili Igor Matanović i Srđan Mlađan. Obojica navodno nisu vidjela ništa, Matanović "jer je pio kavu", a Mlađan je uz tvrdnju da nije vidio ništa, dodao "mene to ne zanima".

Matanić i Šišaković, obojica ubojice, u istoj su grupi za šetnje i rekreacije na Odjelu pojačanog nadzora, bili kao nepušači.- Također, da nisi bili u dobrim odnosima i da su u sukobu, ne bi bili u istoj grupi- rekao je Denis Vidman.

Nakon događaja se kao svjedok osobno javio zatvorenik Boris Tomić, no Vidman kaže da mu kao manipulativnom i problematičnom, on ne bi vjerovao.

Dario Šišaković je, inače, bio već ranije odvojen jer je dvojici zatvorenika uništio TV prijemnike.Za odvajanja je dva dana štrajkao glađu, bio prebačen u zatvorsku bolnicu i po povratku smješten na Odjel pojačanog nadzora. Tu se nakon kratkog vremena i dogodio napad utegom u glavu na Roberta Matanića.

- To je izvana - odgovorio je Šišaković Vidmanu kad ga je ovaj pitao zašto je to napravio.

Dario Šišaković tijekom cijelog je nastavka suđenja glasno uzdisao i u nekoliko navrata zatražio izuzeće sutkinje Božice Mišak .

- Manipulirate izjavama svjedoka - optužio je sutkinju Šišaković.

Tko je tko u slučaju?

Dario Šišaković osuđen je na 15 godina zatvorske kazne zbog ubojstva profesorice Dijane Ćulibrk (38) u zagrebačkoj Sloboštini. Iako je profesoricu ubio na osobito okrutan način, s čak 40 uboda nožem, kazna od 15 godina obrazložena je "mladošću, da je kazna dostatna, a da bi promijenio ponašanje".

Sa glavom smskanom utegom, Robert Matanović - osuđen na 35 godina zatvora zbog ubojstva Ive Pukanića i Nime Franjića - neko je vrijeme bio komi, ali je preživio napad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 02:29