UBOJSTVO NA BRAČU

Uhićen splitski prijevoznik zvani Šilo: Bježao je sa 180.000 kuna dok je Silvija u mukama umirala

Za ubojstvo iz koristoljublja Marku Majiću prijeti do 40 godina zatvora
 Nikola Vilić/Cropix

Poziv 39-godišnje Sandre B. (39), radnice u mjenjačnici "Abigo" u Supetru, u četvrtak oko 21 sat, doslovce je alarmirao bračku policiju. Sandra im je rekla da je mjenjačnica "Abigo" otključana, da vrata nisu razbijena, nego otvorena ključem, da je iz zida iščupana blagajna, da se aktivirao alarm i da ona na mobitel nikako ne može dobiti svoju kolegicu, 35-godišnju Silviju Lučić koja je radila popodnevnoj smjeni, piše Slobodna Dalmacija .

Policajci su krenuli u Ulicu 22. lipnja, na kućni broj 18, gdje Silvija stanuje otkad je stigla iz Vukovara zajedno s majkom i bratom. Zatekli su je oko 22.35 mrtvu, zavezanu za krevet. Ruke i noge su joj bile oblijepljene selotejpom koji je bio omotan i oko djevojčine glave tako da je izgledala kao mumija.

Na jastuku ispod glave nađena je krv, što upućuje na to da je djevojka umrla u mukama od gušenja, zbog čega je došlo do krvarenja u plućnim kapilarama i izbijanja krvi na usta.

Na tijelu nisu nađene ozljede tako da se ne može, za sada, pretpostaviti da ju je počinitelj mučio prije smrti kako bi doznao gdje je ključ mjenjačnice. Očito joj je uzeo ključ iz torbice dok je ona umirala na krevetu.

Kako policija ne izlazi s detaljima krim-obrade, neslužbeno doznajemo da je počinitelj Marko Majić, zvani Šilo, iz Potravlja, inače 49-godišnji vlasnik tvrtke iz Splita, "ponosni" vlasnik više od stotinjak raznih prijava, koji je već i odležao sedam godina u zatvoru. Tog Marka Bračani opisuju kao osobu srednjeg rasta s bradicom, koji djeluje puno stariji i koji ima izrazito vlaški smisao za humor, a nitko za njegovu kriminogenu prošlost nije na otoku znao.

Marko Majić (49), zvani Šilo, slovio je za nenadmašnog provalnika na području bivše Jugoslavije. Njegovi poznanici u rodnom mu selu Potravlju sjećaju se da je zbog serije teških krađa u bivšoj državi odležao sedam godina u Lepoglavi i na Golom otoku. U Potrvlju ima majku i brata kod kojih je navraćao povremeno, najviše dva puta mjesečno. Kratko se zadržavao i nije bio u prisnijim odnosima s drugim suseljanima koji ga na osnovi dojmova opisuju tihim, mirnim, povučenim i dodaju da nikada nije pio alkohol. Još ima tri ili četiri sestre, sve udane.

Marko Majić živi u Splitu sa suprugom i dvojicom sinova. Njegovi poznanici vele da ima vlastitu tvrtku za brzu dostavu pošiljki, s tri-četiri kombi vozila. Nije bio branitelj tijekom Domovinskog rata.

Potravljani s kojima smo razgovarali ostali su zatečeni i iznenađeni zločinom za koji se sumnjiči Marko. Znaju, kažu, da je bio sklon krađama, tu mu nije bilo ravnoga u cijeloj bivšoj državi, ali da bi mogao počiniti ubojstvo, malo tko od Markovih poznanika iz rodnog mu sela može shvatiti i prihvatiti.

- Kada sam došla na posao ujutro u 6.15 u petak i kada su me policajci ispitivali te mi predočili fotografiju osumnjičenog nisam mogla doći k sebi. Jadna njezina majka koja se prije nekoliko godina vratila u Vukovar i jadni brat koji živi u Zagrebu i koji se namjeravao ubrzo ženiti - rekla nam je radnica u jednom supetarskom kiosku, koja nije htjela da joj otkrijemo identitet.

Poznanica sada pokojne Silvije je i Meyra Vušković koja radi u obližnjem kiosku, ni pet metara od mjenjačnice "Abigo".

- Nisam znala gdje Silvija živi, znam samo da nije udana i da nema djecu, a taj ubojica, kojeg svi po Braču znamo jer je dostavljao pakete i ostale pošiljke, znao je. Znala sam sa Silvijom porazgovarati, zapaliti cigaretu i sve ovo javno govorim za novine jer se to, nažalost, moglo dogoditi svima nama koji smo zbog prirode posla dolazili u kontakt s tim monstrumom. Pouzdano znam da je Silvija u četvrtak do 19.25 bila u mjenjačnici iako joj je radno vrijeme završilo u 19.15. A po mojoj pretpostavci, ubojica ju je pratio do kuće koja je udaljena 15 minuta hoda, i tu je napada i tek nakon što dobiva ključeve, ide u razbojstvo, odnosno u provalu mjenjačnice. To je moralo biti nakon 20 sati jer mi svi tada zatvaramo kioske i radnje, i idemo svojim kućama. Bez obzira što je ovo mjesto frekventno, što je sto metara od ulaza u trajekt, nije za razbojnika u tu uru i neizvedivo - kaže nam ljubazna gospođa.

Inače, pet minuta nakon što je otkriveno tijelo mrtve Silvije, ubojica u vreći nosi sef s oko 180.000 kuna (u domaćoj i stranoj valuti) te ulazi na brod "Hrvat" koji isplovljava iz Supetra za Split.

Nakon isplovljavanja iz Supetra, mornari su u jednom od koševa za otpatke primijetili neobični predmet, za koji se ispostavilo da je otvoreni sef . To im je bilo sumnjivo pa su, prema proceduri, obavijestili Lučku kapetaniju, koja je nakon toga očito pozvala i policiju. Nakon što je "Hrvat" doplovio u splitsku luku, u trajekt su ušli policajci i priveli nekoliko muškaraca. Kazao nam je to izvor blizak posadi "Jadrolinijina" trajekta. Među privedenim bio je, doznajemo, i glavni osumnjičenik za ubojstvo, koji je i uhićen.

Brod na redovitoj liniji iz Supetra stigao je u Split nakon 65 minuta plovidbe, što je petnaestak minuta duže od uobičajenog, pa je očito da se putovanje "otegnulo" zbog pripreme privođenja osumnjičenih.

- Trajekt je privezan na vez broj 16 koji se nalazi ispred zgrade "Dalmacijavina". Policajci su odmah ušli u brod i odveli nekoliko muškaraca, a tek potom su se mogli iskrcati putnici, njih dvadesetak, kao i vozila iz garaže - doznali smo u nadležnim lučkim službama. Zbog obavljanja očevida, trajekt je tijekom petka ostao na vezu u splitskoj luci.

Marko Majić Šilo znao je da djevojku ne smije ostaviti živu jer ga ona poznaje, a opet nije imao snage sam ubiti, nego ju je ostavio da umre, pretpostavka je kriminalista koji nešto više znaju o ovom slučaju. No tek kada bude gotova obdukcija, znat će se svi detalji i uzroci smrti. Tužiteljstvo će počinitelja procesuirati za ubojstvo iz koristoljublja, za što je zapriječeno i do četrdeset godina zatvora, piše Slobodna Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 10:37