OPREZNO KUPUJTE

Uhićeni internet-prevaranti: Građanima na web trgovini iz džepa izbili čak 200.000 kuna

Općinsko državno odvjetništvo zatražilo je za dvoje uhićenika i određivanje istražnoga zatvora, no sud je odlučio da osnova za pritvaranje nema te su pušteni da se brane sa slobode

Zbog sumnji da su od kraja prošle do srpnja ove godine na internetskoj kupnji kućanskih aparata prevarili 59 kupaca, oštetivši ih za više od 200.000 kuna, policija je prije dva dana uhitila vlasnika tvrtke Kućanski uređaji Vanju Andrašića (46) i direktoricu tvrtke Branku Primorac Šipura (43).

Njih su dvoje prije toga bili vlasnici tvrtke Corbis, na koju se mnoštvo građana nekoliko godina žalilo zbog sumnji na prevaru. Policija ih je prijavila zbog sumnji da su putem internetske trgovine od građana uzimali novac za razne uređaje koje, međutim, nikada nisu isporučivali. Cijene uređaja koji su naručeni i plaćeni ovisile bi o individualnim narudžbama i kretale su se od 1700 do 16.000 kuna.

Općinsko državno odvjetništvo zatražilo je za dvoje uhićenika i određivanje istražnoga zatvora, no sud je odlučio da osnova za pritvaranje nema te su pušteni da se brane sa slobode.

Na udaru udruga

No, po svemu sudeći, inkriminirani slučajevi nisu jedini u kojima su kupci primijetili da s naručivanjem kod Corbisa nešto ne štima jer su građani na nizu internetskih blogova upozorili na suspektnu praksu Corbisa da ne isporučuje plaćenu robu te se u postovima upozorava na različita negativna iskustva u poslovanju s tom tvrtkom.

Društvo Potrošač upravo je Corbis prošle godine spomimnjalo kao primjer netransparentne trgovine te zbog toga uputilo Vladi prijedlog da se u Zakon o elektroničkoj trgovini unesu strože kazne za prevaru potrošača.

Financijski problemi

Andrašić je tada za medije izjavio kako je određenih problema u poslovanju njegove tvrtke bilo, no da nikada nisu kažnjeni zbog nepoštene poslovne prakse ili nečega sličnog.

Kako neslužbeno doznajemo, Andrašić se slično branio i na ispitivanju na policiji nakon uhićenja, pravdajući se da je tvrtka zapala u dugove. Branka Šipura je, pak, rekla kako je bila svjesna finacijskih problema u kojoj je tvrtka te da je nekliko puta zatražila da je se razriješi s mjesta direktorice, no da ju je Andrašić nagovorio da ostane.

“Prije dvije godine unaprijed sam u Corbisu platio pećnicu, ploču za kuhanje i perilicu. Račun je bio oko 5000 kuna, no stalno su mi govorili da se strpim još koji dan i iz dana u dan odgađali isporuku. Otišao sam tamo i na kraju im rekao da mi daju robu koju sam platio, no rekli su da je nemaju. Tek kada sam im zaprijetio policijom, dali su mi robu iz izloga.

Mislio sam da se radi samo o meni, ali tamo sam stalno sretao i druge kupce koji su se svađali. Neki od njih su mi rekli da na robu čekaju i po nekoliko mjeseci, a platili su je i po 20.000 kuna”, prepričao je za Jutarnji list jedan od kupaca svoje iskustvo s Corbisom.

Općinsko državno odvjetništvo žalilo se na odluku da se Andrašića i Šipuru ne pritvori, a o žalbi će ubrzo odlučivati izvanraspravno vijeće suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 00:30