PREDISTRAŽNI POSTUPCI

'UHVATIO ME ZA STRAŽNJICU I PO FIRMI PRIČAO DA ME TREBA J****' Veliki skandal u splitskoj gradskoj firmi, zaposlenica prijavila direktora

 
 Profimedia, Panthermedia

Nakon što je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu od suca istrage splitskog Županijskog suda zatražilo da se zbog nedostavljanja dokumentacije kazni tvrtka "Stano-uprava", direktor te tvrtke Ante Zuanić te Silvana Vučković, voditeljica pravne službe, postalo je jasno da se predistražni postupak koji ODO vodi protiv Zuanića približava svome kraju.

Naime, Zuanića se istražuje zbog kaznenih djela zlostavljanja na radu i spolnog uznemiravanja djelatnice "Stano-uprave".

Ona je, po saznanjima Slobodne Dalmacije, u rujnu prošle godine podnijela protiv Zuanića prijavu za mobing u kojoj je navela da je njegovim dolaskom na poziciju direktora neopravdano ukinuto njezino radno mjesto, da joj je drastično smanjena plaća, da je bila izložena svakodnevnom šikaniranju te da je 67-godišnji direktor s njom počeo "koketirati" od prvog dana.

Sabotiranje postupka

Nastavilo se grljenjem i nepriličnim dodirima, a kad bi ona reagirala, vrijeđao bi je raznim pogrdnim imenima.

Sve je kulminiralo kad ju je jednom u svojem uredu uhvatio za stražnjicu govoreći joj da njoj baš to treba, da je nitko ne voli u firmi, a počeo je govoriti po firmi da je treba "je....".

Kad joj je prekipjelo, prijavila ga je, a onda su počele razne vrste pritisaka na nju, s nekoliko razina – od sudske do političke, da što joj to treba, neka povuče prijavu i da će sve biti kao prije.

– Da, podnijela sam kaznenu prijavu protiv te osobe, no ništa više od toga ne mogu vam reći – kazala nam je ona.

U sklopu postupka, ODO je zatražio od pravne službe "Stano-uprave" da im dostave Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta, potom ugovor o zasnivanju radnog odnosa s Antom Zuanićem, te ugovor ili odluku o njegovu imenovanju na mjesto direktora.

– Međutim, unatoč višekratnom traženju te usmenog i pismenog iskaza zamjenika gradonačelnika Splita Nina Vele da se personalni dosjei za sve radnike TD "Stano-uprava" d.o.o. nalaze u njihovoj pravnoj službi, tražene akte odbijaju nam dostaviti.

Voditeljica pravne službe poziva se na činjenicu da je Ante Zuanić jedini ovlašten zastupati tvrtku i jedini ovlašten za donošenje bilo kakvih odluka i rješenja u vezi s radno pravnim statusom djelatnika, te da to nije pravna služba.

U dopisu koji je sastavila 24. prosinca 2018. godine navodi kako je direktor "prihvatio gornju zamolbu uz informaciju da će svu relevantnu dokumentaciju za predmetni slučaj donijeti osobno sa svojim odvjetnikom po dostavljenom pozivu".

Predmet postupka

S obzirom na to da se radi o aktima trgovačkog društva i ugovoru o zasnivanju radnog odnosa, koji ne predstavljaju nikakvu tajnu, voditeljica pravne službe i direktor neopravdano ne postupaju po zahtjevu državnog odvjetnika.

ODO Split posjeduje ugovor o radu koji je s Nadzornim odborom TD-a sklopio bivši direktor, te je iz njega razvidno da se ne radi ni o kakvom tajnom ugovoru te ni traženi akti ne predstavljaju zaštićenu tajnu niti podliježu odredbama Zakona o zaštiti osobnih podataka, jer bi se na taj način sprječavao svaki postupak proveden u svrhu utvrđivanja protuzakonitog ponašanja – stoji u obrazloženju zahtjeva ODO-a za kažnjavanjem Zuanića i "Stano-uprave".

Kako doznaje Slobodna Dalmacija, tek nakon što im je zaprijećeno kaznom, Zuanić i tvrtka dostavili su traženu dokumentaciju.

Pokušali smo preko njegova odvjetnika Joška Čeha doći i do prijavljenog Zuanića kako bismo čuli njegovu stranu priče.

– Moj klijent još nije pozvan niti je iznio obranu na Državnom odvjetništvu, pa smatram da bi bilo neprilično da to radi preko medija – kazao nam je odvjetnik Čeh, objasnivši da traženi dokumenti nisu odmah dostavljeni jer su u "Stano-upravi" smatrali da pitanje smije li Zuanić raditi kao direktor nakon 65. godine nije predmet postupka niti se to pitanje nalazi u pouci o pravima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 14:54