NASTAVLJENO SUĐENJE

UJAK NIJE HTIO NI POGLEDATI SMILJANU 'O njoj se u selu moglo svašta čuti. S obitelji nisam kontaktirao jer nisam mogao podnijeti njihov način života'

 
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Na varaždinskom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje Smiljani Srnec (44) za ubojstvo sestre Jasmine Dominić.

- Smiljana je u ljeto 2004. ili 2005. godine tražila od mene da joj posudim posteljinu jer joj dolazi sestra Jasmina s dečkom. Kad sam pitala je li bila, rekla je da je došla u subotu navečer, a otišla u nedjelju rano ujutro – izjavila je to Sojka Križaić, prva susjeda obitelji Dominić-Srnec drugog dana suđenja Smiljani Srnec za ubojstvo sestre Jasmine Dominić.

Jasmina Dominić je, utvrđeno je nakon pronalaska njezina tijela u Končarevoj škrinji smještenoj u hodniku obiteljske kuće, u to vrijeme bila mrtva već četiri godine.

Susjeda je potvrdila da joj je na svako pitanje o Jasmini, Smiljana odgovarala da je dobro i radi na kruzeru.

Uz Sojku Križajić, na današnjoj je raspravi svjedočio i, kako ga nazivaju, krunski svjedok optužbe, ujak ubijene i optužene, Dragutin Sabol.

Smiljana Srnec, optužena da je zatukla sestru tvrdim predmetom, spremila je u zamrzivač i živjela sa zamznutim tijelom sestre u kući punih 19 godina, na današnjoj je raspravi izgledala malodušno i uplašeno, nije postavljala pitanja.

Prije nego je u sudnicu kao svjedok pozvan njezin ujak, razgovarali smo s njim u hodniku. Bio je vidno potresen, tresla mu se brada i morala ga je smirivati i kći koja je raspravu pratila iz zadnjeg reda publike.

- Kaj sam doživio pod stare dane. Sram me med ljude iti. To je svinjarija. Svi su znali. Jako je dobra bila, dobra mi je bila. Dobro dete je bila. Sav se tresem, nemrem se smiriti - rekao je ujak optužene prije nego je ušao u sudnicu.

Sudac Tomislav Brđanović otkrio je kako je u zapisniku o njegovu ispitivanju u tužiteljstvu napravljena krucijalna proceduralna pogreška. Naime, tužiteljstvo ga nije upozorilo da je kao svjedok dužan govoriti istinu, pa je taj zapisnik na raspravi izdvojen iz spisa, na njemu se nisu mogla temeljiti pitanja, niti je tužiteljstvo protiv ovakve odluke suca moglo uložiti žalbu.

Skrenuo pogled od nećakinje

Pristupajući mjestu za svjedoke, na stolici ispred sudskog vijeća, iako je prolazio kraj Smiljane Srnec, Dragutin Sabol je nije želio ni pogledati.

- Nije mi bilo jasno da netko čeka pet godina prijaviti nestanak kćeri. Kad je nestanak prijavljen, nisam mogao mirno spavati i angažirao sam vidovnjaka. Rekao mi je da Jasmina mrtva, ubijena tupim predmetom i neka to odmah prijavim policiji, što sam i učinio. Ja sam mu vjerovao, a sad se pokazalo da je, na žalost, bio u pravu.

Dragutin Sabol, inače, puna dva desetljeća nije kontaktirao sa sestrinom obitelji. Njoj je posuđivao novac, koji je ona uredno i vraćala, ali u kuću nije želio zalaziti. Otkad je nestala Jasmina, prekinut je svaki kontakt.

- Nisam mogao podnijeti način života kojim su živjeli. Martin je pijančevao i samo povremeno radio. Sestri sam predlagao da ga ostavi, ja ću joj pomagati. Nije to željela prihvatiti, dok se imalo, sve je odlazilo na pijančevanje.

Na pitanje je li danas pokojni Martin bio agresivan, svjedok je odgovorio da on to ne zna, da su ga supruga i kćeri zagovarale i nikad nisu ružno o njemu govorile.

- No, od susjeda sam čuo drugačije, da su se često svađali. Također, sav njihov jad je počeo nakon što je Martin u svom rodnom Donjem Vidovcu u pijančevanju prebio čovjeka zbog čega je morao platiti odštetu. Budući da nisu imali novaca, moja je sestra morala na rad u Njemačku kako ne bi ostali bez kuće. Posuđivali su novac od kamatara, a ne znam jesu li ga ovi zahtijevali natrag. Kuća je navodno otišla pod hipoteku zbog odštete za nesreću koju je on skrivio – rekao je.

O Smiljani sam čuo svašta "nedobroga"

Dragutin Sabol je o Jasmini, koju je zadnji put vidio krajem svibnja, početkom lipnja 2000. godine kad je odlazila na autobus za Zagreb, govorio sve najbolje dok je za Smiljanu rekao kako se o njoj u selu moglo čuti svašta "nedobroga".

- Jasminu sam osobno selio u Zagreb jer me zamolila. O Smiljani se pričalo puno toga "nedobroga", navodno je bila krađa u dućanu gdje je radila.

Jedan mu je susret s Jasminom ostao u posebnom sjećanju:

- Došao sam u kuću, a ona je bila ošišana skroz na ćelavo. Željela se sakriti od mene, bilo ju je jako sram. Ako se ošišala sama, kako su rekli, ne znam zašto bi se onda tako sramila – zaključio je Dragutin Sabol.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak, kad će svoja mišljenja i nalaze iznositi vještaci, a u ponedjeljak će se odrediti i daljnji termini rasprave i redoslijed pozivanja svjedoka.

Podsjetimo, u utorak je saslušano troje svjedoka.

Romeo Kanižaj iz Belice kazao je da je s ubijenom Jasminom nekoliko mjeseci bio u prijateljskoj vezi, a da je Smiljanu vidio nekoliko puta. Jednom ga je zatražila novac za posudbu, ali joj ga nije dao. Supruzi je priznao odnos s Jasminom, s kojom se razišao jer veza nije imala smisla.

Dražen Palfi iz Palovca, koji je radio sa Smiljaninim suprugom Ivanom, kazao je da je Jasmin posljednji put vidio u rujnu 2000. godine kada su se slučajno sreli u Zagrebu. Za Smiljanu je DORH-u izjavio da može manipulirati ljudima, a kazao je i da je neodgovorna prema novcu te da je često išla u kladionicu. Potvrdio je i da je siguran da je 2001. na putu u Mađarsku s obitelji Srnec vidio da Smiljana ima Jasmininu osobnu iskaznicu.

Treća je svjedokinja bila Josipa Vugrinec iz Palovec, u daljem srodstvu s okrivljenom i žrtvom, kojoj se Smiljana znala povjeravati, a Jasminu je zadnji put vidjela 7. ili 8. mjesecu 2000. godine kod kuće. Nije znala da je bila u vezi s oženjenim muškarcem. Također je izjavila da je otac Martin Dominić favorizirao Jasminu, dok joj se Smiljana požalila na nasilje u obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:12