PRESUDA

Ukrale više od 300.000 kuna iz Pošte

ZAGREB - Dugogodišnja voditeljica poštanskog ureda Gordana Š. i njezina kolegica, prije devet su se godina odlučile “poslužiti” novcem iz blagajne, s kojim su svakodnevno radile, ni ne sumnjajući da će se njihova pronevjera otkriti.

Međutim, kada je u HP-u sredinom lipnja 2000. zaprimljena prijava iz Dinersa kako s računima nešto “ne štima”, interna kontrola razotkrila je da su dvije kolegice dva mjeseca potkradale tu državnu tvrtku. Ustanovljene su brojne nepravilnosti u radu dviju djelatnica, manjak u blagajni i fiktivne transakcije.

Fiktivne isplate

Sve je počelo kada je jedna stranka krajem travnja 2000. godine došla u poštu te uplatila više od 10.000 kuna za Diners.

No, umjesto da novac proslijedi Dinersu u ime stranke, Gordana Š. ga je kroz računalo provela kao da ga je ona uplatila. Mjesec dana kasnije iz blagajne je uzela 10.000 kuna, a da bi prikrila manjak, evidentirala je nepostojeću isplatu. Budući da nitko nije primijetio što je učinila, Gordana Š. nakon dva tjedna opet je posegnula za novcem iz blagajne. Ovaj put uzela je četiri puta veći iznos te u blagajni manjak od 40.000 kuna prikazala kao nepostojeću transakciju. Kako nitko nije primijetio niti taj manjak, pohlepna voditeljica poštanskog ureda tjedan dana kasnije uzela je više od 95.000 kuna.

Njezina je, pak, kolegica u stopu slijedila modus operandi svoje šefice. Istoga dana kada je Gordana Š. prvi put ukrala novac za Diners, to je učinila i Ivana P., uzevši 30.000 kuna.

Nekoliko tjedana kasnije iz blagajne je ukrala 35.000 kuna, a manjak prikazala kao nepostojeću isplatu štednog uloga Samoborske banke. Ukupno je ukrala više od 145.000 kuna.

Kolegica slijedila šeficu

Obje su na sudu tvrdile da nisu krive. Sutkinja Općinskog kaznenog suda nije im povjerovala, kao ni kasnije Županijski sud.

Gordana Š. osuđena je na dvije godine i dva mjeseca zatvora, a Ivana P. na dvije godine i deset mjeseci. Optužene HP-u moraju vratiti ukradeni novac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:44