POTRESNO SVJEDOČENJE

‘Zavadlav je mog sina ubio greškom! Upucan je s leđa i ostavljen da umre u lokvi krvi‘

Započelo je suđenje Filipu Zavadlavu (25) optuženom za trostruko ubojstvo u Splitu
Počelo suđenje Filipu Zavadlavu
 Tom Dubravec/Cropix

Filip Zavadlav (25), optužen da je u siječnju ove godine u Splitu zbog osvete iz automatske puške ubio trojicu muškaraca koji su navodno prijetili njegovu bratu, u srijedu se na splitskom Županijskom sudu odbio izjasniti o krivnji.

Zavadlav, kojemu je čitanjem optužnice počelo suđenje za teško ubojstvo Marina Ožića Paića (25), Marina Bobana (25) i Jurice Torlaka (38), sutkinji Višnji Strinić nije se želio izjasniti o krivnji niti iznositi svoju obranu, koju može dati bilo kad tijekom sudskog postupka.

Prva je svjedočila Marijana Knežević, majka ubijenog Bobana, koja je sudu ispričala da je njezin sin imao problema sa zakonom, da je dvije godine proveo u Odgojnom zavodu u Turopolju nakon čega se "smirio", zaposlio i čak podigao kredit te počeo graditi kuću.

- Ovo sve je za mene šokantno. U vrijeme zločina bila sam izvan Hrvatske, a sve sam doznala iz medija. Moja sedmogodišnja kći je sve vidjela s obzirom da se ubojstvo dogodilo ispred naše kuće. Ne znam s kim se družio moj sin, samo znam da je spominjao Juru Torlaka, dok za Marina Ožića Paića nikad nisam čula - rekla je Knežević. Dodala je da je Zavadlav ljeta provodio u Jelsi na Hvaru, tamo je dolazio i njegov brat Stanislav, volio je motore "i koliko znam, osim marihuane drugo ništa nije konzumirao".

Majka ubijenog Bobana: 'Nemam saznanja da mi je sin bio koga iznuđivao'

Svjedokinja je ustvrdila kako nema saznanja da je njezin sin bilo koga iznuđivao, a na upit tužitelja odgovorila je da ona osobno ne poznaje obitelj Malvasiju, no zna da je njezin sin želio prodati motor Jerku Malvasiji. Riječ je o motoru na kojem je ubijen njezin sin.

Vlado Ožić Paić, otac ubijenog Marina, u svom je vrlo emotivnom iskazu otkrio da je u vrijeme sinova ubojstva bio u Sarajevu, kad je doznao što se dogodilo. Marina je, kaže, stalno zvao na mobitel, a na kraju mu se javio njegov prijatelj i rekao mu da mu je sin "ubijen greškom".

Svjedok je sudu rekao i da njegov sin nema nikakve veze s cijelom situacijom, da nikoga nije iznuđivao, da je nevin i "ubijen k'o pas s leđa", ostavljen da se uguši u svojoj krvi, dok se ubojica išao kući​ presvući. Umjesto njega cilj je Zavadlavu bio ubiti Jerka Malvasiju, tvrdi svjedok Ožić Paić.

- Nadam se da će sud i odvjetništvo odraditi ovaj posao, da se ovakva stvar nikad više neće i ne smije dogoditi. Uzeo je pravdu u svoje ruke. To se više nikad ne smije dogoditi. Moj je sin ubijen greškom zbog motora. Moj sin je bio moj centar svijeta, moje sunce oko kojega sam se ja vrtio. Sad sam osuđen živjeti u mraku - poručio je. I on je tijekom svjedočenja sudu rekao kako mu je sin imao problema sa školom i ponašanjem, bio je čak i uvjetno osuđen, no završio je školu i polako počeo "dolaziti k sebi".

- Prije nego je ubijen, bio je na trčanju po Marjanu. Vratio se kući, istuširao i sebi u restoranu naručio ručak te izašao. Ubijen je kad je motorom išao po ručak u jedan restoran na Šperunu - naveo je.

Nekoliko mjeseci prije nego što je ubijen, policija je kod njegova sina pronašla heroin, no otac je uvjeren kako mu je drogu netko podmetnuo. Policija je bila u pretresu stana i nakon ubojstva te tamo pronašla drogu.

Svjedok: 'Čuo dam zvukove kao da su se sudarili automobili'

Svjedok kobnog događaja bio je tamošnji stanovnik Šperuna Gerard Denegri, koji je izjavio kako je prvo u dva navrata čuo zvukove kao da su se sudarila dva automobila.

Kad je došao do prozora svoga stana, rekao je, na trgu je vidio motor na podu i do njega jedno tijelo. Ubrzo je ugledao ekipu Hitne pomoć kako na nosilima nose drugo tijelo. Očevid je trajao do 23 sata, nakon čega je jedan policajac došao u njegov stan i uzeo izjavu.

Filip Zavadlav optužen je da je 11. siječnja 2020. godine u splitskom gradskom naselju Varoš, prema prethodno donesenoj odluci i planu, a u cilju bezobzirne osvete prema većem broju osoba iz narkomanskog miljea koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegova brata Stanislava i njega, protupravno nabavio automatsku pušku kojom je ubio Bobana, Torlaka i Ožića Paića.

Tužiteljstvo ga tereti za pet kaznenih djela - tri teških ubojstava, dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom te nedopušteno posjedovanje oružja.

Optužen je da je ubojstva dobro isplanirao, nabavio krajnje ubojitu pušku i veliku količinu municije. U njegovu mobitelu pronađeni su videozapisi na kojima je snimljen kako na nepoznatom i nenaseljenom mjestu u ruci drži automatsku pušku, najvjerojatnije kalašnjikov te ispucava više streljiva u improviziranu metu, odnosno metalnu bačvu na udaljenosti od 50 metara.

Šerić: 'Filip Zavadlav je pod terapijom'

Branitelj optuženoga, odvjetnik Branko Šerić, nakon rasprave je novinarima izjavio kako je njegov branjenik pod terapijom.

Naveo je kako nije imao nikakvih pitanja na spontani i iskreni iskaz Vlade Ožića Paića.

- Bitne stvari za obranu je on sam izjavio, a zaključke vam neću donositi jer bi ispale sugestije. Ako ste vidjeli optužnicu i motivaciju koja se mom klijentu stavlja na teret, lako i sami možete zbrojiti što je to bitno rečeno - rekao je Šerić.

Suđenje se nastavlja u četvrtak saslušavanjem novih šest svjedoka.


14:00 Nisam imao nikakvih pitanja na spontani i iskreni iskaz Vlade Ožića Paića. Bitne stvari za obranu je on sam izjavio, a zaključke vam neću donosit jer bi ispale sugestije. Ako ste vidjeli optužnicu i motivaciju koja se mom klijentu stavlja na teret, lako i sami možete zbrojiti što je to bitno rečeno. U kakvom je stanju moj klijent? Vidjeli ste i sami... Pod terapijom je, izjavio je Branko Šerić, odvjetnik Filipa Zavadlava, nakon suđenja.

Vlado Vlado Ožić Paić, otac ubijenog Marina Ožića Paića, nakon suđenja je rekao: - Naravno da je teško. Dragovoljac sam Domovinskog rata od prvog dana, a nakon rata sam još pet godina vadio mine od Vukovara do Dubrovnika i zato moram biti legalist. Za ovu državu sam bio spreman poginuti i to bih ponovno napravio. Vjerujem u sistem i pravosuđe ove države i očekujem maksimalnu kaznu za ubojicu svoga sina i ove dvojice nesretnika jer, ponavljam, nitko nije kriv dok se to ne dokaže.

Za mene su sva trojica nevina. I zato se nadam da će se ovim suđenjem poslati poruka da se ovo više nikada nikome ne smije dogoditi, da nitko ne smije uzimati pravdu u svoje ruke. Jer inače su sve žrtve Domovinskog rata uzaludne! Borili smo se za pravnu državu. Znam da su pravo i pravda dva različita pojma, ali mislim da je ovdje sve jasno... A to što sam pozvan da svjedočim, da me ovdje suoče s ubojicom mog sina, posve nepotrebno, to je dno dna! Dao sam službenu izjavu mjesec dana nakon ubojstva, ima video snimak i moj potpis, ali to odvjetničkom timu ubojice nije dovoljno, nego su me maltretirali da dođem ovdje.


11:20 Svjedočio je i Vlado Ožić Paić, otac ubijenog Marina Ožića Paića (25). On je za tragičnu vijest čuo na povratku s puta iz Sarajeva, piše Slobodna Dalmacija.

- Moj sin je ubijen greškom, upucan s leđa i ostavljen da umre u lokvi krvi, dok je ubojica otišao otuširati se i na piće. Moj sin je išao po ručak kojeg je naručio u restoranu kad ga je Zavadlav upucao, kazao je Vlado Ožić Paić.

Na pitanje tužitelja Žarka Štrbca, kako to misli da je njegov sin ubijen greškom, on je kazao:

- Trebao je biti ubijen Jerko Malvasija, on je imao jedno vrijeme svog života plavi Burgman motor, a kojeg je te kritične prigode vozio moj sin - pojasnio je.

Dodao je i kako je za njegovog sina posebno traumatičan događaj bio razvod roditelja, kad je on imao 15 godina...

Otac Marina Ožića Paića nije znao ubijene, samo zna da je njegov sin susosjećao s obitelji Filipa Zavadlava jer su generacija.

Posebno je zahvalio Torcidi koja na svakoj utakmici ističe ime njegovog sina, dok to što se njegovo ime pojavljuje i na stadionima diljem Europe govori, kazao je, da njegov sin nije bio kriminalna osoba nego dobar čovjek.

- Došao sam svjedočiti s porukom da više nikada nitko ne uzme pravdu u svoje ruke, kazao je, dodajući da se on borio za svoju zemlju, da je voli i da se nada kako će sud donijeti pravičnu presudu.

Upitan za pitanje odštete, kazao je: "Moj sin bio je moje Sunce oko kojeg sam se vrtio i ja sam sad u tami. Ako mi možete vratiti moje Sunce, ne tražim odštetu. Ako ne, onda tražim".


10:09 Na početku suđenja Zavadlavu svjedočila je Marijana Knežević, majka ubijenog Marina Bobana.

Kazala je kako je o ubojstvu svog sina saznala iz medija jer je bila u to vrijeme u Beogradu, a drugu dvojicu ubijenih, kako kaže, nije osobno poznavala. Čula je za Torlaka iz priča svog sina Marina...

Znala je i za Filipovog brata Stanislava, jer joj je sin pokazao zajedničke fotografije koje su nastale 2018. u Jelsi na otoku Hvaru. Ali, istaknula je, ne zna ništa o nikome od ubijenih.


Suđenje Filipu Zavadlavu (25), optuženom za teško trostruko ubojstvo počinjeno početkom ove godine u Varošu, započelo je jutros na Županijskom sudu u Splitu.

Prilikom ulaska u zgradu suda, optuženi je Zavadlav, s dvostrukim lisicama na nogama i na rukama, ironično dobacio okupljenima: 'Jesu li ovo ulaznice?', javlja Slobodna Dalmacija.

Na pitanje sutkinje Višnje Strinić osjeća li se krivim za trostruko ubojstvo, optuženi Filip Zavadlav (25) nije se htio izjasniti. Za sada neće iznositi svoju obranu, iako to može učiniti bilo kada tijekom sudskog procesa.

image
Tom Dubravec/Cropix

Branitelj optuženoga odvjetnik Branko Šerić jutros je u izjavi za Hinu rekao kako glavna rasprava počinje čitanjem optužnice i izjašnjenjem o krivnji. Napomenuo je da će kao svjedoci, njih pet, biti saslušane obitelji žrtava i još dva svjedoka. "Nadam se da su pozivi uredni i da će se rasprava održati", poručio je Šerić.

Na pitanje hoće li Zavadlava nakon rasprave vraćati u gospićki zatvor, s obzirom da je sljedeća rasprava u četvrtak, te je li to sve skupo za državu, odvjetnik je odgovorio da ništa nije skupo. Kad bi inače sudovi radili ažurno onda ne mora biti skupo, dodao je.

image
Tom Dubravec/Cropix

"Najgore je kada nešto ide sporo, onda je još skuplje. Dakle, ažurnost po cijenu da ga se vozi iz Gospića i cijena goriva u dva pravca nije nikakva cijena. Mislim da će tempo procesa biti brz i da će u četiri ili pet ročišta završiti dokazni postupak", kazao je Šerić.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

Upitan, odgovorio je i da mu je teško reći u kakvom je stanju Zavadlav, jer mu je ponašanje nepredvidivo.

Suđenje se održava pod mjerama velikoga osiguranja, a od ranoga jutra je oko i unutar zgrade suda puno policije, uglavnom u civilu. Suđenje prati i nekoliko građana koji su prethodno Zavadlavu davali potporu.

Tvrde da su mu prijatelji, izvijestio je novinar Nove TV na Twitteru.

image
Skupina građana koji su došli dati podršku Filipu Zavadlavu
Tom Dubravec/Cropix

Zavadlava se tereti da je 11. siječnja ove godine u Varošu s 37 metaka iz automatske puške ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25), koji su se u vrijeme ubojstva nalazili na dvama motorima. Uz trostruko teško ubojstvo tereti ga se i za nedopušteno držanje oružja i za općeopasnu radnju.

Suđenje se nastavlja sutra saslušavanjem ostalih svjedoka.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Skupina gradjana koji su dosli dati podrsku Filipu Zavadlavu
Tom Dubravec/Cropix
image
Policijsko osiguranje oko zgrade suda
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:23