AKCIJA BANKOMAT

USKOK ispitao bivšeg šefa HPB-a Josipa Protegu

 Vjekoslav Skledar / CROPIX

ZAGREB - U sjedištu USKOK-a u Gajevoj 30a danas je ispitan Josip Protega, bivši predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke koji se očitovao o optužbama i iznio obranu. Ispitivanje je započelo u 10 sati, a završilo u 13.12 sati. Protegin odvjetnik Čedo Prodanović je nakon ispitivanja samo kratko izjavio da će se žaliti na odluku o zadržavanju svog klijenta u pritvoru.

Protegu i ostale tereti se da su mimo procedure, bez provjera kreditne sposobnosti i potrebnih garancija, četvorici poduzetnika odobrili ukupno 150 milijuna kuna kredita. Pritom se radilo o nenamjenskim kreditima u iznosima i po nekoliko desetaka milijuna kuna, koje su dobili kao fizičke osobe na privatne račune, a umjesto da ih vraćaju, za podmirenje dospjelih kamata znali su dobivati i nove kredite od HPB-a.

Podsjećamo, Josip Protega u subotu se u 14.20h predao hrvatskoj policiji na graničnom prijelazu Bregana, nakon čega je odvezen u sjedište policijskog nacionalnog USKOK-a, a nakon toga u Okružni zatvor u Remetnicu.

Prema novom zakonu o kaznenom postupku osumnjičeni se ispituje u sjedištu USKOK-a, a Tužiteljstvo bi mu danas trebalo predočiti i dokaze koji ga terete da je odobravao desetke milijuna rizičnih kredita fizičkim i pravnim osobama.

Između ostalog, tereta ga i njegovi najbliži suradnici da su kredite odobravali nakon što je on stavio svoj potpis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:51