NI SUDOVI NISU SIGURNI

USKOK ISTRAŽUJE KRAĐU NA SUDU U NOVOM ZAGREBU Sumnja se da je sudska upisničarka odnijela deponirano zlato i 14.0000 kuna oduzete u istrazi ubojstva

Zlatnina i novac koji su ukradeni dio su zapljene obavljene tijekom istrage ubojstva Ivana Žuljevića za koje je osuđen njegov nećak Ivica Žuljević
 CROPIX

Da zgrade suda ipak nisu najsigurnije, pokazuje posljednje kriminalističko istraživanje novozagrebačkih policajaca i djelatnika Odjela općeg kriminaliteta koji su kazneno prijavili 47-godišnju upisničarku suda, i to zbog nestanka neutvrđene količine zlata te 14.000 kuna gotovine iz corpore.

Krimen koji se osumnjičenoj djelatnici pisarnice stavlja na teret počinjen je, prema sumnjama istražitelja, u razdoblju između 20. travnja 2016. i 24. siječnja 2018. godine. Policija posrnulu upisničarku sumnjiči za zloporabu položaja i ovlasti iz članka 291., a povezano s člankom 87. istog kaznenog zakona, a ako joj se i sudskim putem dokaže krivnja, prijeti joj i do pet godina zatvora.

Nakon kriminalističkog istraživanja sudska kradljivica privedena je na ispitivanje u USKOK s obzirom na to da je policija protiv nje upravo USKOK-u podnijela posebno izvješće. Nakon ispitivanja je, potom, prema dostupnim informacijama, puštena da se u daljnjem tijeku postupka brani sa slobode.

A kako doznajemo, ukradena zlatnina i novac koji su bili pohranjeni u sudskoj corpori, potječu iz kuće ubijenog imućnog umirovljenika Ivana Žuljevića (82), čiji je život bešćutno ugasio 13. travnja 2016. u kući u Lučkom njegov nećak Ivica Žuljević (68), bivši djelatnik Ministarstva obrane u operativno-informacijskom centru koji je nekad bio pod Saborom.

Skriveno bogatstvo

Naime, tijekom policijskog očevida, iz doma ubijenog umirovljenika Žuljevića policija je u moru dokaza iz ispreturane sobe odlučila izuzeti i vreću Konzuma spremljenu ispod kreveta, a u koju je bila omotana kutija obložena kožom u kojoj su se nalazili zlato (neutvrđena količina dukata i zlatnine) i druge dragocjenosti.

Također, tom prilikom pronađena je i metalna kutija s natpisom “vitamin C” u kojoj je bila papirnata kuverta natpisa ZG holding, a u kojoj su se nalazile četiri novčanice po 1000 kuna i 50 novčanica po 200 kuna - dakle ukupno 14.000 kuna. Zbog ubojstva, 68-godišnji bivši saborski portir Žuljević je na velikogoričkom Županijskom sudu osuđen prošle godine na 12 godina zatvora te mu je ujedno dosuđeno i liječenje od alkoholizma i podmirenje 127.000 sudskih troškova.

Optužnica je Žuljevića teretila da je između 13. i 14. travnja 2016. godine u stričevoj kući u Lučkom, s ciljem da ga usmrti, pajserom izudarao strica po glavi i tijelu nakon čega je on pao na pod. No tu, prema sumnjama tužiteljstva, Žuljević nije stao već je stricu začepio nos i usta te mu stiskao vrat uskrativši mu kisik. Na tijelu nesretnog umirovljenika bile su razne rane, razderotine, podljevi i oguljotine, a Žuljević je odbacio umiješanost u zločin, tvrdeći da je sa stricem bio u dobrim odnosima, da su bili kao braća.

Članovi obitelji Žuljević s kojima smo stupili u kontakt nakon saznanja o nestanku novca i zlatnine iz zgrade suda ostali su zatečeni te tvrde da nemaju nikakve informacije da je u kući ubijenog umirovljenika nađeno išta vrijedno. Odvjetnik koji je zastupao oštećenu stranu u postupku o krađi iz corpore također ne zna ništa jer kaže da nakon sudskog postupka na velikogoričkom sudu više nije u kontaktu s članovima obitelji.

Šokirani nasljednici

Upućeni u problematiku ne dvoje da su ukradene stvari zapravo predmet ostavine iza ubijenog Ivana Žuljevića pa je, valjda, onda to bio jedan od razloga zašto se odlučilo potraživati isto. No ubrzo je uslijedio šok jer unatoč temeljitom pretresu corpore, Žuljevićevo zlato, među kojima su bili i dukati, nije pronađeno.

Kako su kriminalisti došli do 47-godišnje upisničarke koju su kazneno prijavili, nije poznato, ali kako doznajemo, otuđeno zlato je kod nje i pronađeno. Sudbina 14.000 kuna, pak, nije poznata. Također, ostaje nepoznato i je li upisničarka samo privremeno, iz tzv. nužde, posudila otuđeno s namjerom da kad-tad uzeto potom neprimjetno i vrati.

Inače, prema ZKP-u, privremeno se oduzimaju predmeti koji mogu poslužiti pri utvrđivanju činjenica u samom postupku, a o njima vodi računa tijelo koje vodi postupak. Ovisno o fazi postupka, takvi predmeti “šeću” od policije preko tužiteljstva do suda. Nakon što je, primjerice, novac ukraden iz prostorije Županijskog suda u Zagrebu gdje se pohranjivao, posljednjih godina oduzeti se novac uplaćuje na zaseban bankovni račun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:47