ZLOČINAČKO UDRUŽENJE

USKOK PROŠIRIO ISTRAGU PROTIV SPLITSKE BANDE Otimali ljude, gurali im pištolje usta, izreketarili čak i reketarovog oca i ubojicu

 
 MUP

USKOK je proširio istragu protiv splitske osmeročlane bande koja je uhićena početkom ožujka ove godine u spektakularnoj policijskoj akciji koja je dugo pripremana. Istraga je proširena protiv 34-godišnjeg Željka Rajića i 29-godišnjeg Ante Vučka, obojica iz Splita koji su povezali ostale članove u zločinačku grupu koju još čine Duje Pivčević (23), Tonći Mikelić (26), njegova djevojka J.R. (22), Robert Žuvela (21) i Petar Vuknić (38). U priopćenju USKOK-a se navodi da se osmorka tereti za iznude i protupravno oduzimanje slobode, a u opisu djela ove osmorice spominju još četiri osobe, koje nisu bile uhićene u prvom valu, tako da je ovom pričom sada obuhvaćeno ukupno 12 osoba, piše Slobodna Dalmacija.

Sukladno planu i dogovoru Rajić i Vučak su birali osobe od kojih će se oduzeti imovina, a ostali okrivljenici su postupali po njihovim uputama i nalozima. Tako je Vučak 1. kolovoza 2018. u svoj stan pozvao jednu osobu od koje je grupa htjela iznuditi 30 tisuća eura i natjerati žrtvu da na njih prepiše svoja dva osobna automobila te da im - zamislite - mjesečno plaća rentu od deset tisuća kuna kako bi ga nakon što ga izreketare, ostavili na miru. Žrtvu su udarali u Vučkovom stanu na način da su najprije uperili pištolj u tu osobu, nakon čega je Pivčević toj osobi gurnuo pištolj u usta, a potom ga pištoljem udario u potiljak, dok je Žuvela toj osobi s ruke skinuo zlatnu narukvicu, uzeo mu mobitel, torbicu s osobnim dokumentima i ključeve dva osobna automobila, a XI. okr. je iz torbice uzeo 2.000,00 kuna.

Okrivljenici su zatim tu osobu udarali po glavi i nogama, a potom su ga odnijeli u kupaonicu gdje su ga polijevali hladnom i vrelom vodom govoreći mu da je desetookrivljenom dužan 80.000 eura i tražeći da umjesto njemu, njima plati 30.000 eura i da na nekoga od njih prepiše dva automobila. Nakon što je navedena osoba kazala da im ništa ne duguje, okrivljenici, kojima se pridružio i desetookrivljeni su ga nastavili udarati nogama i rukama uz prijetnju da će ga ubiti ako ne učini što od njega traže. U strahu da ne budu otkriveni Vučak, Žuvela, Pivčević i desetookrivljeni su osobu odvezli na drugu lokaciju, dok je jedanestookrivljeni ostao u stanu da počisti tragove krvi.

Nakon što su okrivljenici osobu odvezli na drugu lokaciju gdje su mu, uz stalno udaranje i prijetnje da će ga ubiti, pokazali šaht u koji će ga zatvoriti do sutradan kad će na jednog od njih prepisati vlasništvo dva automobila, platiti im 30.000 eura i svaki mjesec im isplaćivati „plaću“ od deset tisuća kuna, a u koju svrhu su tražili da od prijatelja posudi novac te da od brata zatraži podizanje kredita od 30.000 eura i preda im novac. Potom su Vučak, Žuvela i Pivčević žrtvu odvezli do jednog caffe bara gdje je on od prijatelja preuzeo 20.000,00 kuna i predao ih Vučku. Zatim su reketiranoga odvezli u blizinu gradskog groblja, a potom su ga, po uputi desetookrivljenog odvezli u njegovu kuću kuću gdje su ga udarali i prijetili mu da će ga ubiti ako im ne preda novac i ne prepiše dva automobila. Zatim su se okrivljenici dogovorili da će osobu do sutradan zaključati u tu istu kuću kad će ga prisiliti da im prepiše vlasništvo automobila i preda novac. Nakon odlaska trojice mučitelja (Vučka, Žuvele i Pivčevića), osoba je iskoristila nepažnju desetokrivljenoga koji ga je čuvao u svojoj kući i pobjegla kroz prozor.

U proširenju istrage stoji da je Rajić tijekom prosinca 2018. godine Zvonku Giljanoviću čiji se sin Ivan Giljanović nalazio u bijegu zbog pokušaja ubojstva Marka Bekavca, prijetio da će zajedno s Vučkom, Pivčevićem i desetookrivljenim i drugim pripadnicima zločinačkog udruženja ubiti njega i članove njegove obitelji ako im sutradan ne plati 5.000 eura. Ta je osoba, zbog straha za sebe i članove obitelji, Rajiću predala traženi iznos. Nekoliko dana kasnije Rajić je sukladno dogovoru s Vučkom, Pivčevićem i desetookrivljenim od Giljanovića uz navedene prijetnje, ponovno zatražio da im plati još 5.000 eura, što je ta osoba i učinila te je navedeni iznos predala Rajiću. Desetak dana kasnije Rajić je ponovno zatražio da im Giljanović plati 10.000 eura kako ne bi ubili njegovu obitelj i njega, što je ta osoba i učinila te je traženi iznos predala Rajiću.

Nakon toga je nepoznata osoba 3. siječnja 2019. osobi od koje su okrivljenici tražili novac preko parlafona uputila prijetnje smrću, a potom je 27. siječnja 2019. prema parkiranom automobilu kojim se koristi Zvonin sin Ivan ispaljeno više hitaca.

Osim navedenog, Vučak, Pivčević i devetookrivljeni su sukladno planu i dogovoru, 29. siječnja 2019. došli do kuće jedne osobe koja nije bila doma, nakon čega je tu osobu nazvao i zatražio da iste večeri dođe u jedan caffe bar. Nakon dolaska te osobe u caffe baru su ga čekali njih trojica, a devetookrivljeni je žrtvu pozvao da izađu van gdje ga je udario bokserom u predjelu glave uslijed čega je ta osoba pala na pod, nakon čega su ga udarali i Vučak i Pivčević. Zatim su sva trojica tu osobu uveli u caffe bar i rekli mu da oni preuzimaju sve dugove od jedne osobe te da im je dužan 30.000 eura. Potom je tu osobu 2. veljače 2019. ponovno nazvao devetokrivljeni i zahtijevao da dođe do jednog disco kluba gdje su ga u automobilu čekali njih trojica. Nakon ulaska u automobil okrivljenici su osobu udarali šakama u glavu prijeteći članovima obitelji i njemu da će ga ubiti ako im ne plati 30.000 eura koliko je navodno bio dužan jednoj osobi. Kad je ta osoba odbila platiti navedeni iznos, okrivljenici su ga nastavili udarati po cijelom tijelu te su potom zatražili da od poznanika posudi novac i preda im ga. S obzirom da ta osoba nije uspjela pribaviti traženi iznos, zatražili su da im iste večeri donese novac koji ima doma i ostavi im ga u jednom caffe baru te da im do kraja mjeseca preda 2.000 eura i sve tako dok im ne isplati 30.000 eura. Potom je u navedeni caffe bar okrivljenicima odneseno i ostavljeno 1.000 eura.

Nadalje, od 25. prosinca 2018. do kraja veljače 2019. godine, nakon što je Vučak 25. prosinca 2018. pokušao lišiti života Jozu Čabraju on je sukladno dogovoru s Pivčevićem i devetokrivljenim uputio dvanesto orkivljenoga da od Čabraje koji se nalazio u bolnici, zatraži da im plati 10.000 eura. Zbog straha za sebe, svoju obitelj i prijatelje Čabraja je od prijatelja zatražio da mu donese 10.000 eura što je ta osoba i učinila, nakon čega je dvanestookrivljeni u bolnici preuzeo traženi iznos i potom ga predao Vučku. Nakon izlaska Čabraje iz bolnice u njegov je automobil ispaljeno više hitaca, a zatim su mu Vučak i Pivčević zaprijetili da se makne od jedne osobe jer imaju saznanja da je ta osoba platila njihova ubojstva te da on za tu osobu skuplja novac kojim bi ta ubojstva platio.

Istoga dana dok se ta osoba nalazila u automobilu nasuprot jednog caffe bara pristupio mu je devetookrivljeni i držeći mu nož ispred lica zaprijetio da će ga ubiti ukoliko se ne makne od jedne osobe, piše Slobodna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:44