STRAVIČNA NESREĆA

UŽAS KOD ĐURĐEVCA: U JEZERU SE UTOPIO DJEČAK (11) Potonuo majci pred očima, nemoćna žena jecajući je zapomagala: 'Sad je tu bio, evo ovdje...'

 
Arhivska fotografija
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Na jezeru Čingi Lingi nadomak Molva u đurđevačkom kraju puna dva sata u ponedjeljak je trajala potraga za 11-godišnjim dječakom iz Ćurlovca koji je, prema pričanjima očevidaca, tijekom kupanja "samo nestao ispod površine vode".

Tragedija se dogodila nešto poslije 19 sati na očigled kupača, ali i dječakove peteročlane obitelji, i to svega nekoliko metara od obale. Iako su na vapaje očajne majke i dječakove braće odmah reagirali ostali kupači te se smjesta dali u potragu za utopljenim dječakom, traganje je bilo bezuspješno. U međuvremenu su na mjesto događaja pristigli djelatnici policije zajedno s roniocima koji su intenzivno pretraživali jezero. Dva sata od dojave, točnije u 21.10 sati, ronioci su na površinu izronili s tužnom viješću o pronalasku tijela beživotnog školarca. Je li mališanu pozlilo na najtopliji dan u godini ili je u pitanju nešto drugo što ga je "odvuklo" pod vodu, nije poznato te će se to pokušati utvrditi obdukcijom na odjelu patologije koprivničke bolnice.

Jurica Karan / ePodravina

FOTO: Jurica Karan / ePodravina

Jurica Karan / ePodravina

FOTO: Jurica Karan / ePodravina

Svjedoci tragedije ne prestaju prepričavati sekunde tijekom kojih se dječak, isprva bez njihova znanja, borio za život.

- Nevjerojatno da se takva tragedija dogodila kraj svih nas prisutnih na jezeru. K obali su došli labudovi i skrenuli pažnju na sebe. Svi smo gledali u njih. Kad smo registrirali da jedan dječak malo dalje viče da mu se brat utapa, tog dječaka više nije bilo na vidiku, nestao je s površine vode. Muškarci su odmah počeli roniti. Dva puta sam i ja zaronila, ali nisam neki vrhunski plivač, a pod vodom je mulj i sve mutno. Dječakova majka je ukopanog pogleda jecajući govorila: 'Sad je tu bio, evo ovdje'. Pritom je pokazivala prstom mjesto gdje je iznenada nestao, a njezina druga djeca su na obali neutješno plakala. Znate, u plićaku gdje su se kupali je naglo dubina, a jadni dječak je ronio s maskom i nije više izronio - prepričala nam je tragične trenutke na jezeru M.K.

Čitateljica
U trenucima prije tragedije na jezeru su se pojavili labudovi koji su privukli pažnju većine kupača

Otkriva i da je majka još dugo ostala u vodi tražiti sina.

- Tražila ga je u vodi i kad je Hitna pomoć stigla. Mislila je da će možda nogama opipati tijelo. Rekla je da je sin danas naučio plivati i da je ronio s maskom za oči. Otac je u to vrijeme, pak, bio na plaži u blizini. I nikom nije jasno kako se tragedija dogodila. Nama svima na očigled, u blizini obale. Policiji je, za razliku od Hitne, trebalo duže da dođe, a ronioci su stigli više od sat vremena kasnije. U međuvremenu je ostalu djecu otac odvezao negdje. Bili su to mučni trenuci za sve prisutne - zaključila je M.K.

Jurica Karan / ePodravina

FOTO: Jurica Karan / ePodravina

Jurica Karan / ePodravina

FOTO: Jurica Karan / ePodravina

Drugi svjedok kaže kako su se pojedinci na kupalištu, dok je majka zapomagala od užasa koji ju je snašao, kritično obrušili upravo na nju da nije vodila brigu o djeci.

- Ta gospođa je bila na kupanju s četvero djece, dva sina i dvije kćeri i bila je uz njih cijelo vrijeme. To nitko ne može osporiti. Nije se sunčala na plaži niti je djeci okrenula leđa pa ne vidim odakle pojedincima da sude što djecu vode na divlja kupališta da se osvježe na najtopliji dan u godini. Nema svatko za more - mišljenja je drugi kupač s tzv. "Čingija" kojem se, dodaje, "sledila krv u žilama kad je čuo devetogodišnjaka kako viče da mu se utapa dvije godine stariji braco".

Jurica Karan / ePodravina

FOTO: Jurica Karan / ePodravina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:43