SUMNJIVI PROJEKT

Velika akcija EU tužiteljstva: Uhićenja u Rijeci i Međimurju, nagrađivanog poduzetnika odvela policija

Istragom su navodno obuhvaćene osobe iz riječke gradske uprave, među njima i bivša pročelnica gradskog ureda

Darko Žagar

 Ronald Gorsic/Cropix

NOVO 17:37 - Moj klijent je iznio obranu, sve je objasnio kako je išla procedura nabave te je porekao krivnju. O samom sadržaju optužbi ne mogu govoriti, međutim, mogu reći da je porekao krivnju, rekao nam Igor Cišper, odvjetnik Darka Horvat nakon izlaska iz zgrade Ureda europskog tužitelja u Savskoj, gdje je neposredno prije završeno ispitivanje njegovog klijenta.

image

Odvjetnik Igor Cišper

Marin Dešković/

Žagar je prvi od petero osumnjičenih koji je danas ispitan u Uredu javnog tužitelja. Trenutno su u tijeku saslušanja jedne od osumnjičenica iz Rijeke, dok će ispitivanje prvoosumnjičenog Đure Horvata uslijediti kasnije.


15.07 U Ured europskog javnog tužitelja u Savskoj cesti 60 u Zagrebu doveden je jedan od uhićenih, poduzetnik Darko Žagar.

image

Darko Žagar

Ronald Gorsic/Cropix
image

Darko Žagar

Ronald Gorsic/Cropix
image

Darko Žagar

Ronald Gorsic/Cropix
image

Darko Žagar

Ronald Gorsic/Cropix
image

Darko Žagar

Ronald Gorsic/Cropix
image

Darko Žagar

Ronald Gorsic/Cropix
image

Darko Žagar

Ronald Gorsic/Cropix
image

Darko Žagar

Ronald Gorsic/Cropix
image

Darko Žagar

Ronald Gorsic/Cropix
image

Darko Žagar

Ronald Gorsic/Cropix
image

Darko Žagar

Ronald Gorsic/Cropix
image

Darko Žagar

Ronald Gorsic/Cropix

14:16 Đuro Horvat svoja je desetljeća u poduzetništvu prošao neokaljanog imena, sve dok mu jutros na vrata nisu pokucali ljudi iz hrvatskog Ureda europskog tužiteljstva.

No tko je zapravo Đuro Horvat, jedan od, kako su mu tepali mnogi, pionira ekološke tehnologije u Hrvatskoj i jedan od nagrađivanih domaćih inovatora, čovjek koji je nekoliko puta biran i za poduzetnika godine?

Opširnije pročitajte OVDJE


14:02 Nakon pretrage kuće, direktora Tehnixa Đuru Horvata odvela je policija.

image

Policija odvozi poduzetnika Đuru Horvata

Željko Hajdinjak/Cropix
image
Željko Hajdinjak/Cropix
image
Željko Hajdinjak/Cropix
image
Željko Hajdinjak/Cropix

13:30 Riječki gradonačelnik Marko Filipović izvijestio je u utorak da su se u proteklih oko pola godine u gradskoj upravi i komunalnom društvu Čistoća provodile neke istražne radnje, ali ti su izvidi tajna pa da o tome ne može govoriti.

Marko Filipović je na izvanrednoj konferenciji za novinstvo govorio o jutrošnjim uhićenjima osoba iz riječke gradske uprave i komunalnog društva Čistoće zbog sumnji u malverzacije novcem iz europskih fondova. Istaknuo je da je o svemu doznao iz medija.

"Ako su medijski napisi točni, pozivam sve institucije da što prije obave sve radnje zakonom propisane i da se utvrdi je li sve što se stavlja na teret osobama koji su predmet istrage ili su uhićene čim prije razriješi", rekao je.

"Ja kao gradonačelnik i gradska uprava se zalažemo za transparentnost rada gradske uprave i svih javnih nabava koje se provode jer se radi o novcu građana i sve mora biti obavljeno sukladno zakonskim obvezama", rekao je.

image

Marko Filipović

Ranko Suvar/Cropix

Naglasio je da je Grad Rijeka nositelj nekoliko priznanja za najtransparentniju gradsku upravu te događaji poput tog nisu nimalo ugodni.

Tijekom istražnih radnji su istražitelji razgovarali sa zaposlenima u gradskoj upravi i komunalnim društvima, a pružene su im sve informacije i dokumentacija koju su tražili, rekao je i dodao da s njim nisu razgovarali.

Istaknuo je da kao predsjednik Skupštine KD Čistoće i odgovorna osoba u Gradu Rijeci zahtijeva da se svi postupci javne nabave provode u skladu sa zakonskim odredbama te da odabir gospodarskih subjekata bude transparentan.

"Sortirnica prikupljenog otpada u Mihačevoj dragi, koja se spominje u ovom slučaju, završena je u predviđenom roku i okviru predviđenih sredstava", rekao je gradonačlenik Filipović, dodajući da su komisija za kontrolu javne nabave i svi koji su zaduženi za kontrolu europskog novca dali pozitivno mišljenje nakon provedenog postupka.

Marko Filipović je rekao da se danas nije čuo s osobama koje se spominje u medijima vezano uz taj slučaj te da nema informaciju da direktorica Čistoće daje ostavku.


11:50 Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU-a Šime Erlić izjavio je u utorak da nema nikakvih informacija o uhićenju pet osoba zbog navodnih malverzacija s novcem iz EU fondova, naglasivši da ministarstvo surađuje sa svim tijelima koja se bave kontrolom trošenja novaca iz EU fondova.

"Iznenadilo me. Dok smo se vozili prema Karlovcu vidjeli smo vijest iz medija da su u tijeku uhićenja pokrenuta po nalogu europskog javnog tužitelja koji je zadužen za praćenje trošenja sredstava iz EU fondova", rekao je Erlić u izjavi novinarima nakon što je u Karlovcu održana informativna radionica o natječajima koji slijede iz EU programskog razdoblja 2021. – 2027.

Za sada je nemoguće reći bilo što više jer ne postoji način da se informiramo na neki drukčiji način osim putem medija kad se te stvari dogode, dodao je.

"Teško mi je reći kolika je težina slučaja i o čemu se radi, imao samo ove napise pa ne mogu dati drukčiji odgovor", kaže Erlić.

Naglasio je da njegovo ministarstvo ima svoj sustav kontrole trošenja sredstava i surađuje sa svim tijelima koje se bave kontrolom trošenja sredstava iz fondova, a europski javni tužitelj je potpuno neovisan u svome radu i pokreće postupke, kao što je jutrošnji, sukladno tajnim istragama koje provodi. "U ovom trenutku ne mogu reći ništa više", dodao je.


11:36 Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović referirao se na uhićenja vezana za zlouporabu novca iz EU fondova kojim je građena riječka sortirnica, rekavši kako bi volio da se situacija što prije razriješi te da je sortirnica napravljena u roku i prema troškovniku, a nepravilnosti nisu bile uočene.

Odgovarajući na vijećničko pitanje na aktualnom satu riječkog Gradskog vijeća, Filipović je u utorak rekao da sada ne raspolaže s više informacija od onoga što je objavljeno u medijima te očekuje da će se tijekom dana vidjeti koliki je obuhvat tog slučaja.

„Naravno da kao gradonačelnik pozdravljam rad svih institucija i u tom kontekstu i ovu situaciju. Ako se ispostavi da su medijski napisi točni, volio bih da se ova situacija što prije razriješi.“

Filipović je rekao da tužitelj mora svoje sumnje dokazati na sudu te da će se vidjeti koliko su sumnje opravdane i izvući zaključke temeljem sudskog epiloga ovoga slučaja.

Naglasio je da je sortirnica u Mihačevoj Dragi u Rijeci provedena u roku, prema predviđenom troškovniku. Na tom projektu je provedena kontrola SAFU-a i ARPA-e, nisu bile uočene nikakve nepravilnosti, nije bilo penala što se tiče europskih sredstava, rekao je.

Zalažem se za potpunu transparentnost rada gradske uprave i komunalnih poduzeća, a javna nabava i trošenje sredstava moraju biti u skladu sa zakonom, zaključio je Filipović.

Prema podacima iz gradske uprave, ukupna vrijednost projekta sortirnice, odnosno postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada bila je je 37 milijuna kuna, a iz EU fondova osigurano je sufinanciranje projekta od 31 milijun kuna.

Radove je obavila zajednica ponuditelja Tehnix d.o.o. iz Donjeg Kraljevca i GP Krk iz Krka.


11:14 Đuro Horvat, vlasnik tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca koju Europsko tužiteljstvo zajedno sa službenicima riječke gradske uprave sumnjiči za malverzacije novcem Europske unije, zvuči ogorčeno i zbunjeno. Horvat se, stara škola, uvijek javlja na mobitel pa nam se javio i danas, dok je s policajcima čekao svog odvjetnika.

image

Policija i djelatnici hitne pomoći ispred kuće Đure Horvata u Donjem Kraljevcu

Željko Hajdinjak/Cropix

Javio se i rekao da ga "nazovemo sutra". Kad smo rekli zašto ga zovemo i da ga sutra možda nećemo moći dobiti, vlasnik jedne od najjačih hrvatskih tvrtki za izgradnju postrojenja za obradu otpada i višekratni dobitnik priznanja za najboljeg hrvatskog poduzetnika, uznemireno je rekao:

- Moj je patent zaštićen, optužili su me za njega, a ja imam sve to. Ja neću izići živ iz kuće. Moj je patent zaštićen, a oni su kriminalci mene optužili za moj patent. Pa svi vi o tome i o meni znate sve - rekao je za Jutarnji Đuro Horvat.

Ispred kuće Đure Horvata u Donjem Kraljevcu, obiteljske katnice jednake svim drugim kućama u toj ulici i većini kuća u Međimurju, dva su policajca u uniformi.

Oko 11 sati na njegovu adresu stigla je i ekipa Hitne pomoći. Za sada nije poznato je li Horvatu pozlilo ili ću došli na intervenciju preventivno s obzirom na njegovu životnu dob i loše zdravstveno stanje. Opširnije pročitajte OVDJE


11:04 Neslužbeno doznajemo da su osumnjičeni: bivša pročelnica riječkog gradskog Odjela za komunalni sustav Irena Miličević, njezin suradnik, savjetnik za kapitalne investicije u Odjelu za komunalni sustav Eddy Ropac, direktorica riječke Čistoće Jasna Kukuljan, direktor međimurske tvrtke Tehnix Đuro Horvat i Darko Žagar iz čakovečke tvrtke Žagar koja je izvela projektiranje i projektantski nadzor na projektu sortirnice Mihačeva Draga.

Istražitelji trenutno pretražuju njihove domove na riječkom i međimurskom području.


9:50 Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) izvijestio je da je u suradnji s policijom u utorak u Hrvatskoj uhitio pet osoba zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, počinjenu na štetu Kohezijskog fonda EU.

U tijeku je provođenje hitnih istražnih radnji s ciljem prikupljanja dokaza, navode u priopćenju.

"Činjenice koje se provjeravaju odnose se na pet osoba i jedno trgovačko društvo, za koje se sumnja da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz postupke javne nabave u okviru projekta izgradnje postrojenja za sortiranje prikupljenog otpada u Mihačevoj Dragi".

Ured europskog javnog tužitelja će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti, priopćio je EPPO.


Službenici policije pokucali su rano jutro, kako neslužbeno doznajemo, na vrata više osoba na području Rijeke i Međimurja, koje se sumnjiče za malverzacije sa sredstvima iz fondova Europske unije. Prema za sada dostupnim vrlo škrtim informacijama, akcija se provodi po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO). Nekoliko je osoba uhićeno, u tijeku je pretres njihovih domova.

Istragom su navodno obuhvaćene neke osobe iz riječke gradske uprave, među njima i jedna bivša pročelnica nadležnog gradskog ureda. Osim njih, na meti istražitelja našle su se barem još dvije osobe povezane s jednom međimurskom tvrtkom koja je izvodila radove na projektu vezanom za zbrinjavanje otpada.

Riječ je o projektu koji je sufinanciran s više od 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova. Prema neslužbenim informacijama, istražitelji EPPO-a sumnjaju da je bilo nezakonitih pogodovanja prilikom samog natječaja za taj posao, kao i da je cijeli projekt na koncu neosnovano preplaćen. Kako doznajemo, istražuje se posao dobivanja i izvođenja radova na projektu sortirnice u Mihačevoj Dragi.

Odluka o financiranju tog projekta iz EU fondova dobivena je u siječnju 2020. godine, a s gradnjom se krenulo u ožujku 2021. nakon što je provedena javna nabava i kontrola dokumentacije od nadležnih tijela. Gradnja je završena 25. veljače prošle godine, a uporabna dozvola dobivena 15. ožujka.

Prema javno dostupnim informacijama, radove je izvodila zajednica ponuditelja Tehnix d.o.o. iz Donjeg Kraljevca i GP Krk iz Krka, za voditelja projekta izgradnje imenovan je Institut IGH d.d. Zagreb, dok je nadzor dodijeljen tvrtki Karloline Kling iz Rijeke. Projektiranje i projektantski nadzor izvela je tvrtka Žagar iz Čakovca.

Prije godinu dana u riječkoj gradskoj vijećnici obilježen je završetak radova na izgradnji postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada u Mihačevoj Dragi. Tom je prilikom riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuo kako je u sortirnicu ukupno uloženo više od 37 milijuna kuna, te da se radi o prvom postrojenju za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada u Hrvatskoj koji će omogućiti veću iskoristivost i povećati vrijednost korisnih sirovina iz otpada. Projekt je s 85 posto, odnosno s 31,2 milijuna, sufinanciran iz EU fondova.

Sortirnica u okviru reciklažnog dvorišta Mihačeva Draga nalazi se na ukupnoj površini od 5636 m². Radovi su obuhvatili izgradnju hale sortirnice, nadstrešnice za odlaganje baliranog reciklažnog materijala, postrojenja za vaganje i natkriveno parkiralište.

U hali sortirnice smješteno je postrojenje za reciklažu, u nadstrešnici za odlaganje baliranog materijala odlaže se balirani sortirani reciklažni materijal gdje se nalazi i vaga za vaganje vozila koja dovoze otpad i odvoze balirani sortirani materijal pogodan za reciklažu. Na krovu hale sortirnice ugrađeni su solarni paneli koji proizvode električnu energiju za potrebe sortirnice te na taj način doprinose očuvanju okoliša te smanjuju troškove pogona.

Sada su se na meti istražitelja našle osobe iz riječke gradske uprave koje su bile nadležne za cijeli projekt, ali i barem jedan predstavnik izvođača radova, tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca kod Čakovca, čiji je osnivač i direktor Đuro Horvat. Zasad nije bilo moguće dobiti potvrdu je li se upravo Đuro Horvat našao na udaru EPPO-a ili je policija uhitila nekog od njegovih najbližih suradnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:49