TRAGEDIJA

VELIKA TUGA U SLAVONIJI NAKON ŠTO JE POTVRĐENO DA JE U JEMENU POGINUO GORAN VEKIĆ Pirotehničar, otac četvero djece, poginuo je u eksploziji mine

Goran Vekić
 Facebook

Osječanin Goran Vekić (38), otac četvero malodobne djece, poginuo je u nedjelju u Jemenu na poslovima razminiranja. U eksploziji kopnene mine poginule su još četiri osobe: dvojica Južnoafrikanaca te državljani Bosne i Hercegovine i Kosova. Jedan britanski državljanin je ozlijeđen.

Vijest o toj tragediji priopćila je u ponedjeljak saudijska tvrtka u kojoj su bili zaposleni, a potvrdio ju je Centar za humanitarnu pomoć kralja Salmana, ne otkrivajući identitet stradalih.

Sigurnosni i medicinski izvor u Jemenu objavio je u nedjelju da su petorica pirotehničara izgubila život u eksploziji u pokrajini Marib u središtu te zemlje. Žrtve su radile u sklopu projekta razminiranja Masam koji je u lipnju počela Saudijska Arabija i u kojem je sudjelovao Centar za humanitarnu pomoć kralja Salmana. Eksplozija se dogodila dok su se u vozilu prevozile kopnene mine i druge eksplozivne naprave koje je trebalo uništiti. Događaj je pod istragom, navedeno je u saudijskom priopćenju objavljenom jučer.

- Još uvijek nemamo potpunu informaciju o tome što se našem Goranu dogodilo. Iz njegove tvrtke su nam u nedjelju samo javili da je poginuo. Sada čekamo identifikaciju. Goran je preko jedne britanske tvrtke u Jemen otišao 7. siječnja i tada sam ga posljednji put vidio - ispričao je za Jutarnji list Goranov brat Igor Vekić, inače također pirotehničar. Goranu je ovo bio prvi posao izvan granica Hrvatske. Po struci je veterinarski tehničar, a na poslovima razminiranja radio je od 2002. godine. Za sobom je ostavio nezaposlenu suprugu i četvero djece u dobi od sedam do 17 godina.

U mnogim dijelovima Jemena, gdje već četiri godine traje rat, posijane su kopnene mine. U toj zemlji postavljeno je više od milijun mina od kojih su mnogi poginuli. U ratu u Jemenu provladine snage uz potporu Saudijske Arabije ratuju protiv pobunjenika hutista kojima pomaže Iran i koje optužuju da se masovno koriste minama.

Portal Klix.ba objavio je da je poginuli državljanin BiH 49-godišnji Damir Paradžik iz Goražda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:59