SMRT VINKA BURE

VELIKA TUGA U STANKOVCIMA Ratni veteran i čovjek koji je čuvao Tuđmana poginuo pod kotačima automobila. Pregazio ga je rođak s kojim je cijelu noć pio

 
 CROPIX

Stankovce je u noći sa srijede na četvrtak potresla neviđena tragedija. Život pod kotačima automobila izgubio je 47-godišnji Vinko Bura zvani Roko, poznat po tome što je bio prvi zaštitar prilikom pokušaja atentata na dr. Franju Tuđmana 18. ožujka 1990. godine u Benkovcu.

Buru je jedan sat iza ponoći na državnoj cesti u Stankovcima pregazio njegov pijani rođak, 49-godišnji Ante Pelaić, također umirovljeni vojni policajac, koji je pobjegao s mjesta nesreće.

Da tragedija bude još veća, njih dvojica su nekoliko sati prije nesreće zajedno bili na blagdanskoj večeri kod zajedničkog prijatelja Tihomira Morića, koji je također poznat javnosti jer je bio u osobnom osiguranju prvoga hrvatskog predsjednika te je on 18. ožujka u Benkovcu oduzeo pištolj atentatoru Bošku Čubriloviću.

Kada su se stari ratni prijatelji u srijedu oko 20 sati sastali kod Morića, nitko nije slutio da će njihovo druženje završiti kobno za jednog od njih.

Naime, dok se vraćao kući s večere Pelaić je dvjestotinjak metara od Morićeve kuće Mercedesom naletio na svog rođaka Vinka. Udarac je bio stravičan. Prema pričama očevidaca, Vinkovo je tijelo nakon udarca ostalo zaglavljeno u autu još stotinjak metara, sve dok se Ante nije zaustavio ispred Vinkove kuće, gdje je ostavio tijelo i - pobjegao.

Potpuno krvav

- Oko jedan sat poslije ponoći začuli smo strašan tupi udarac i neke čudne šumove, kao da netko po cesti razvlači nekakve najlonske vrećice. Istrčali smo van, ali u prvom trenutku nismo vidjeli ništa. Međutim, tada smo na tlu ugledali tablice s automobila, a onda nam se učinilo da se stotinjak metara dalje nalazi još nešto. Moja kći je otrčala do tog mjesta te nam je potpuno šokirana uspjela viknuti da na tlu leži čovjek i traži da mu se pomogne.

‘Pomozite mi, ljudi’, vikao je, a tada još nismo bili svjesni da je to zapravo naš rođak Vinko. Kada smo došli do mjesta gdje je ležao, sledili smo se. Bio je potpuno krvav, nije nam bilo jasno što se dogodilo, no odmah smo nazvali policiju - ispričala je jučer ujutro prva rođakinja nastradalog Bure koji je nedugo nakon njihova poziva podlegao teškim ozljedama.

Proletio kroz šajbu

Njezina se kuća, kao i kuća stradalog Bure, nalazi u neposrednoj blizini mjesta nesreće. Ispričala je i da su Vinko, Ante i Tihomir bili veliki prijatelji. Isto tako nam je rekla da je Ante prije nesreće prvo odvezao jednog prijatelja s te večere kući, a Vinka je, pretpostavlja, pregazio kada se vraćao svojoj kući.

- Vinko je išao kući pješice, koliko mi znamo. Je li ga ovaj zgazio dok je prelazio cestu, ne znam. Tijelo je, koliko smo mi uspjeli vidjeti, odvučeno s mjesta nesreće, s tim da su svuda bili krvavi tragovi. Posebno je bizarno to što je Vinko proletio kroz šoferšajbu, a Ante mu je noge izvlačio iz stakla kako bi mu tijelo ostavio ispred kuće.

Zbog toga je svugdje bilo krvi. Na mjesto nesreće vratio se nakon pola sata, a mi smo već tada bili sve prijavili policiji. Na kraju je sve priznao - posvjedočila je šokirana rođakinja iz Stankovaca koje je i tijekom četvrtka bila u šoku od tragedije kakva se ne pamti u tom selu.

Imao 2,33 promila

- Bilo je strašno, to se ne može zapravo riječima opisati. Cijelo selo je u šoku. Cesta je bila zatvorena sve do jutra. Vinka smo jako voljeli, bio je dobričina, samac, nije se nikad ženio - rekla je rođakinja obitelji.

Nakon očevida koji je na mjestu nesreće u Stankovcima trajao do ranih jutarnjih sati, kod 49-godišnjeg vozača utvrđeno je da je vozio sa 2,33 promila alkohola u krvi. Prema informacijama iz policije, 49-godišnji vozač u trenutku nesreće upravljao je Mercedesom zadarskih registracija iz smjera Šibenika prema Benkovcu, a pješaka je udario na kolniku.

Bivši Tuđmanov zaštitar i čovjek koji se posebno iskazao u Oluji

Tijekom pokušaja atentata na dr. Franju Tuđmana u jeku predizborne kampanje u ožujku 1990. godine u Benkovcu svoj doprinos kao zaštitar dao je upravo Vinko Bura, koji je glavninu Domovinskog rata proveo u 154. brigadi u domobranima. Do kraja Oluje, Bura je otišao sve do Martin Broda na granici s Bosnom. Njegov ratni drug u sjeni bio je Tihomir Morić, umirovljeni policajac koji je, pak, veći dio ratnog vihora proveo u Poskocima, a potom i u policiji. Njih su se dvojica, zajedno s još petoricom, brinula za sigurnost predsjednika i ostalih sugovornika u Benkovcu.

Za razliku od pojedinaca koji su u javnost pustili priču da je atentat na Tuđmana izmišljen, Morić je to odbacio, napominjući da je pokušaj atentata 18. ožujka bio spriječen na vrijeme. Policija je tada uhitila Boška Č. koji je hodao pijan i s plinskim pištoljem, a za ugrožavanje sigurnosti većeg broja osoba je osuđen na uvjetnu kaznu. (H. K. J.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:55