UDAR NA PREVARANTE

VIDEO: DETALJI SPEKTAKULARNE AKCIJE U ZAGREBU Policija objavila snimku upada u luksuznu vilu u kojoj su bili zatočeni Kinezi

 
 MUP

Policija je u subotu na izvanrednoj konferenciji za novinare iznijela detalje o velikoj akciji provedenoj u petak u kojoj je otkrivena luksuzna vila u zapadnom dijelu Zagreba u kojoj je protiv njihove volje držano više od 50 stranih državljana.

U organiziranoj akciji hrvatske, slovenske i kineske policije otkriveno je da su najmanje četiri osobe, dvije hrvatskog i dvije kineskog državljanstva, lišili slobode čak 59 stranih državljana koje su natjerali da se preko računala lažno predstavljaju kao policajci, suci i druge osobe od povjerenja kako bi za svoje 'robovlasnike' na prijevaru stjecali materijalnu korist. Zatočeni stranci su pritom žrtvama koje su nazivali iz vile, koja je pretvorena u svojevrsni call-centar,tobože nudili pomoć trajnim brisanjem podataka za određeni novčani iznos.

Ante Gudelj, načelnik PNUSKOK-a, rekao je da je policija ‘od rujna prošle godine do siječnja ove godine utvrdila da su dvojica hrvatskih i dvojica kineskih državljana na štetu najmanje 59 osoba počinili kazneno djelo trgovanja ljudima radi činjenja protupravnih radnji’.

Kriminalističkim je istraživanjem utvrđeno da je prvoosumnjičeni 40-godišnji hrvatski državljanin na širem području Zagreba 2017. unajmio dvije kuće opremljene za stanovanje, internetom i elektroničkim uređajima, a onda u te takozvane call centre smjestio žrtve. Drugoosumnjičeni 51-godišnji hrvatski državljanin ih je prevezao u Hrvatsku.

- Žrtve su na prijevaru uz obećanje vraćanja njihovih prethodnih dugova vrbovani s područja Azije i dovedeni prvo na područje Slovenije, a potom u Hrvatsku, rekao je Gudelj.

- U takozvanim call centrima zatočenike su nazivali 27-godišnji i 38-godišnji državljani NR Kine. Zatočenim je strancima oduzeta sloboda kretanja i sloboda komuniciranja. Uzeli su im osobne isprave, a prijetnjama su ih silili na računalne prijevare na štetu državljana Kine, istaknuo je Gudelj.

Tijekom četvrtka 18. siječnja 2018. temeljem naloga Županijskog suca pretražena su područja i pronađena je veća količina osobnih isprava, mobitela, bakovnih kartica, računa i veća količina gotovine. Osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, a protiv njih je podignuta kaznena prijava.

- U provođenju istraživanja imali smo jako dobru suradnju s policijom NR Kine i Slovenije i jako smo dobro surađivali s Crvenim križem gdje smo svim žrtvama pružili adekvatnu pomoć, dodao je Gudelj.

Kriminalističko istraživanje u ovom slučaju se nastavlja. Policija nije htjela navesti točne lokacije call centara, no Jutarnji je već izvijestio da je riječ o vili u Ulici Kancelak u zapadnom dijelu Zagreba, inače u vlasništvu jednog od poznatih hrvatskih proizvođača vojne opreme, te o objektu u Odranskoj ulici, a zatočeni stranci prevare su bili prisiljeni činiti na štetu građana Tajvana.

FOTOGALERIJA: Vila u koju je upala policija

- Prema dostupnim podacima, žrtvama je obećavana laka i brza zarada, legalni poslovi, vraćanje dugova, a u ponekim slučajevima se radi i o prijetnjama žrvama ili njima bliskim osobama. Specifičnost ovog slučaja je u tome što je sama pretraga rađena tijekom noćnih sati, a razlog leži u činjenici da smo osobe koje su počinili računalne prijevare, željeli zateći na djelu. Ovo je bio velik izazov što se tiče pripreme jer se s ovakvim oblicima kriminaliteta nismo susretali na našem području. Pred nama je još puno posla - provođenje dokaznih radnji, identificiranje drugih uključenih osoba i ostavljamo mogućnost da među žrtvama postoji još koji počinitelj, rekao je pomoćnik načelnika PNUSKOK-a Krunoslav Horvat.

Organizirani kriminalci predstavljali su se žrtvama s područja Azije kao djelatnici policije i pravosudnih tijela te ih dovodili u zabludu ne bi li ostvarivali veliku nezakonitu materijalnu dobit. Iz policije su naglasili i da su kineski državljani u Hrvatsku ušli legalno.

- Kad su u pitanju dva hrvatska držaljana, samo jedan je od njih evidentiran za počinjenje kaznenih djela, dodao je Horvat rekavši da je jedan objekt bio veličine oko 80 kvadratnih metara, a drugi oko 400.

U jednom su otkrili 19 državljana Kine, a u drugom 42. Identificirano je 59 žrtava.

Slučaj je preuzelo Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici. Podnesena je kaznena prijava protiv dva hrvatska i dva kineska državljana. Nakon ispitivanja hrvatskih državljana određen im je istražni zatvor od 30 dana, a u tijeku su ispitivanja kineskih državljana.

Šef interventne policije koja je provela ovu akciju rekao je da se radilo o vrlo zahtjevnom postupku, koordiniranoj akciji istovremenog ulaska u dva objekta na različitim lokacijama. Postupalo se profesionalno, djelatnici interventne policije nisu rabili sredstva prisile, no jedan pripadnik interventne policije se ozlijedio prilikom prolaska kroz staklena vrata. Odmah mu je pružena pomoć i službenik je dobro, rekao je.

Policija je na konferenciji za novinare objavila i snimku akcije koju možete pogledati ispod ovoga članka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:58