DETONACIJA NA ZAPADU ZAGREBA

VIDEO 'DOBAR DAN, ČUO SAM DA ME TRAŽITE' Nakon eksplozije u Prečkom svi u zgradi bruje o njihovom 28-godišnjem problematičnom susjedu

Istraga policije još traje, no zasad je poznato da Kristijana B. sumnjiče za postavljanje eksplozivne naprave i dovođenje u opasnost života i imovine
 Čitatelj; Željko Puhovski / CROPIX

- Dobar dan, jeste vi iz policije? Čuo sam da me tražite. Ja sam Kristijan - rekao je mladić oko 9 sati ujutro u petak kad se u trenirci pojavio ispred kuće u Prečkom.

Policajac, koji je bio u autu ispred njegova doma, uveo je mladića unutar kuće u kojoj su već drugi policajci obavljali razgovor s drugim stanarima. Povod policijskom posjetu je detonacija na IX. katu zgrade u obližnjoj ulici Slavenskog 12 nešto prije 3 sata ujutro, koja je stanare cijele zgrade prestravila i pritom nanijela veliku materijalnu štetu. Šest sati kasnije, kriminalisti koji su intenzivno tražili odgovor na pitanje tko je bombaš, Kristijana B. su osumnjičili za postavljanje eksplozivne naprave, točnije za dovođenje u opasnost života i imovine, no hoće li se ta kvalifikacija i održati nakon pretresa njegove kuće u kojoj se nadaju pronaći kvalitetne dokaze, pokazat će istraga.

Susjedi u šoku

O kakvim se međusobnim razmiricama radi koje su bile okidač za zločin koji je uznemirio sve redom, još uvijek nije poznato. Stanari s kojima s razgovarali sumnjaju da bomba ima veze s jednim njihovim 28-godišnjim susjedom, inače osobom koju policija navodno već ima u svojim evidencijama.

O razmjerima eksplozije u stubištu kao i na parkiralištu zgrade u naselju Prečko, svjedoče fotografije agencije Cropix i čitatelja Jutarnjeg lista. U cijelom užasu 63-godišnja stanarka zgrade Petra R., inače osoba s invaliditetom u kolicima, je lakše ozlijeđena jer se njezina vrata stana nalaze tik uz vrata koja su, vjerojatno, bila bombaška meta. Zbog oštećenja stubišne konstrukcije, nju su vatrogasci evakuirali pomoću nosila i ljestava uz osiguranje užetom. Po dolasku djelatnika Protueksplozijskog odjela, čim je otklonjena sumnja da uzrok detonacije nije plin, ubrzo se na stubištu čuo, prepričavaju nam stanari razgovor policajaca: “Pa to je TNT...”. A prvi u postaju je na obavijesni razgovor doveden upravo spomenuti 28-godišnjak kako bi se rasvijetlile okolnosti “kemijanja” ispred njegova stana.

- Njegova vrata na tom zadnjem katu su navodno bila zatvorena. Policajci su mladiću odmah s vrata rekli da pođe s njima. Djelovao je zabrinut i utučen. Što radi u životu i čime se točno bavi, ne znamo. Osim da mu se ne tako davno majka odselila u susjednu ulicu, a on je ostao živjeti u stanu. Ulaz nam izgleda kao da se u njemu ratovalo. Uništena vrata stanova na tri kata, razbijeni prozori, uništeno okno dizala sa svim staklima, demolirani dijelovi stepeništa i zidova. Kad je eksplodiralo, iskočio sam s kreveta i mislio da sanjam jer su mi prozori bili izbijeni i da mi je u stan ušao provalnik - kaže nam potresen jedan od stanara zgrade. Druga susjeda, kad ju je eksplozija trgnula iz sna, potrčala je prema vratima stana gdje ju je dočekao šok.

Mrak u stubištu

- Nije bilo ni vrata ni štoka. Sve izbijeno. U stubištu je bio mrak i zaglušujuća tišina. No vrlo brzo su djeca počela plakati, susjedi trčati po stubištu dolje iz svojih stanova. Nisam se ni snašla od šoka, a policija i vatrogasci su nam već bili u zgradi. Sve su ogradili, jednu susjedu u invalidskim kolicima čiji je stan najviše uništen, su spasili vatrogasci. Predstavnik ulaza, koji je nedavno stupio na dužnost i živi isto uz stan gdje je postavljena bomba, tresao se od grozote. Detonacija nas je vratila u ratni vihor, a to su zvukovi koji ostaju trajno u sjećanju - opisuje nam druga susjeda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:03