UŽAS USRED NOĆI

VIDEO, FOTO: DETALJI STRAVIČNE EKSPLOZIJE KOD KARLOVCA Paklena naprava ubila čovjeka koji ju je postavljao pod kamion

 
Eksplozija u Karlovcu
 Robert Fajt / CROPIX

Snažna detonacija, koja je oko 2.55 sati snažno odjeknula u Popović Brdu, karlovačkom prigradskom naselju, u potpunosti je uništila kamion Mercedes 914 Milana Basare pod koji je očito bila postavljena. Oštetila je i krovište njegove kuće, a na više objekata uokolo 200 metara popucala su prozorska stakla.

Na mjestu nesreće smrtno je stradala jedna muška osoba. Sasvim je izvjesno da je riječ o počinitelju kaznenog djela, odnosno čovjeku koji je u noći išao postavljati eksplozivno sredstvo, ali to treba potvrditi istraga u kojoj će ključnu riječ imati stručnjaci Centra za forenzična ispitivanja "Ivan Vučetić" iz Zagreba. Identitet preminuloga sasvim sigurno se neće moći utvrditi fizičkim prepoznavanjem jer je tijelo od detonacije unakažano, svjedoci kažu i obezglavljeno, te će se taj dio postupka također rješavati forenzikom.

Policija je o eksploziji izvijestila u 5.10 sati, javivši medijima kako je zbog nesreće za sav promet zatvorena županijska cesta kroz Popović Brdo te da će u jutarnjim satima na mjestu događaja raditi očevid. Ubrzo je na mjesto događaja s policijom stigao vlasnik kuće koji trenutačno živi u svojoj drugoj kući u Slunjskim Moravcima, sedam kilometara dalje. Zajedno su vidjeli ljudske ostatke. Tada je postalo jasno da posljedice eksplozije neće biti samo materijalne, nego imaju i svoju žrtvu. Policija je trakama ogradila vrlo širok prostor koji će istraživati jer su se krhotine prouzročene detonacijom razletjele uokrug. Samo kabina kamiona odletjela je na polje udaljeno oko 80 metara.

- Gore smo nešto renovirali pa smo za to vrijeme bili ovdje na Popović Brdu, ali prije tjedan dana smo se vratili natrag pa tu jutros nije bilo nikoga. Vidiš, kabina se rasula, otkinulo komad krova i fasade, štok na dnevnom boravku izbijen. Kod susjeda Marka od detonacije stao sat u 5 do 3. Došao sam tu i vidio noge tog čovjeka, njega nije toliko bacilo, ali ga je unakazilo - kaže nam šokirani Milan Basara.

FOTOGALERIJA: Eksplozija kamiona u blizini Karlovca

On misli da se radi o tijelu "minera", čovjeka koji mu je htio dići u zrak kamion, ali je pritom stradao. Kaže da nema neprijatelja i ne pada mu na pamet tko bi imao motiv i bio kadar učiniti takvo što.

- Ne bavim se prijevozništvom, imao sam kamion za svoje potrebe, bavim se poljoprivredom i drvima, i tako, ništa posebno - kaže Basara, dodajući da ne osjeća strah.

Njegov susjed Zoran Egonjić, koji je također ostao bez stakala na kući, izletio je van nakon eksplozije.

- To je bila strašna detonacija i eksplozija. Ne znam od čega, ali nikada nisam čuo da je nešto tako jako streslo. Očito to nije očekivao ni taj koji je to postavljao - priča Egonjić.

Ni on ne zna tko bi želio nauditi njegovom susjedu.

- Ma on je čovjek na svojem mjestu, treba ga tražit takvoga, ako hoćeš jedi, ako hoćeš pij, ljudina prava, nije to zaslužio i ne znam tko bi imao razloga takvo nešto napšraviti. Danas je došlo vrijeme, ako ti se netko ne sviđa vadi se Kalašnjikov i postavlja se eksploziv. Nije to dobro - zabrinut je susjed Zoran.

No, dobri poznanici Milana Basare, koji su htjeli ostati anonimni, kažu nam da se bavio švercom drva, a za rad u šumi je angažirao mjesne Rome i Bosance koji su to radili na crno i često bez dogovorenog iznosa novca, pa bi motive trebalo tražiti u takvim njegovim "poslovnim" odnosima.

Na mjesto dogašaja oko 9.45 došli su forenzičari te je narednih sati čitavo naselje ostalo blokirano. Uslijedit će istraga kojom bi trebale biti utvrđene sve okolnosti tragedije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:34