DUGI DAN

VIDEO, FOTO: JOSIPA RIMAC ISPITANA U USKOK-u: 'Iscrpno je iznijela obranu, ali na pitanja nije odgovarala. Uhićenje ju je apsolutno iznenadilo'

 
Josipa Rimac tijekom dovođenja u USKOK; odvjetnik Vinko Gulišija
 Ronald Gorsic, Boris Kovacev / CROPIX

Odvjetnik Josipe Rimac Vinko Gulišija u večernjim je satima u petak potvrdio da je njegova klijentica ispitana u prostorijama USKOK-a.

"Tereti je se za kaznena djela trgovine utjecajem i davanje mita. Iscrpno je iznijela obranu", rekao je Gulišija. "Na pitanja nije odgovarala, ali ne iz tehničkih razloga već zbog umora. Htjeli smo ovo što prije završiti, ali je praktički odgovorila na sve i objasnila je sve što joj se stavlja na teret."

Odvjetnik je rekao da je iznošenje obrane trajalo 45 minuta. Rimac će biti prebačena u pritvor, a u subotu bi trebala izaći pred suca istrage. "Nije mi decidirano to rečeno, ali je kod ovakvih predmeta za pretpostaviti da će joj biti predložen istražni zatvor", pojasnio je.

Gulišija je potom rekao kako je Rimac reagirala na uhićenje. "Apsolutno je bila iznenađena. Ja isto ne vidim da je ona počinila bilo kakvo kazneno djelo, međutim o tome ćemo nešto kasnije. Idemo dalje u borbu", rekao je.

Nadalje, Gulišija je rekao da ne može komentirati priopćenje tvrtke C.E.M.P. koja je u petak ustvrdila da su ju Hrvatske šume "ucijenile za šest milijuna kuna". "Rado bi komentirao, ali ne smijem", rekao je.

Rimac, bivša državna tajnica Ministarstva uprave i bivša kninska gradonačelnica, uhićena je u sklopu istrage oko vjetroelektrana kod Knina zbog sumnje da je zloupotrijebila ovlasti i trgovala utjecajem.

Istoga su dana uhićeni su i predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, šef podružnice Hrvatskih šuma iz Splita Ivan Melvan, tajnica kabineta u Ministarstvu poljoprivrede te članica HDZ-a Ružica Njavro i pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac. Vlada je Josipu Rimac i Anu Mandac u petak razriješila dužnosti.

FOTOGALERIJA: Dovođenje Josipe Rimac u USKOK

Istragom je obuhvaćeno ukupno 13 osoba koje se tereti za kaznena djela raznih zloupotreba, trgovanja utjecajem, ali i primanje mita.

Kako neslužbeno doznajemo, USKOK, između ostaloga, sumnjiči Josipu Rimac, da je dogovorila isplatu 45 tisuća eura mita sa šefovima tvrtke Lager Bašić Milenka Bašića i Dragana Stipića, koji vode tvrtku CEMP, za ishođivanje dozvola za njihovu vjetroelektranu Krš-Pađene. Naime, taj je tvrtka zbog nepravilnosti u izgradnji dijela vjetroelektrane dobila negativno mišljenje Hrvatskih šuma na tehničkom pregledu. Rimac je, kako je se tereti, utjecala na šefove Hrvatskih šuma da to negativno mišljenje povuku, što su oni i napravili.

Mito joj je trebalo biti isplaćeno na specifičan način. Naime, CEMP je ugovorio policu osiguranja za vjetroelektrane u Generali osiguranju preko njihove agentice Nediljke Radić, sestre Josipe Rimac, a ona je dio brokerske provizije u iznosu od 45 tisuća eura, sukladno prethodnom dogovoru, trebala proslijediti Josipi Rimac.

Investitor u vjetroelektrane C.E.M.P. odbacio je u petak, vezano uz uhićenja i spominjanje projekta vjetroelektrane Krš-Pađene, navode o bilo kakvim nezakonitim radnjama i kažu da to vrlo lako mogu dokazati iz postojeće dokumentacije pri svim nadležnim tijelima u tom projektu.

Tvrde da Hrvatske šume nisu pogodovale investitoru u tom projektu nego da su im "svojim odlukama i radnjama činile izravnu financijsku štetu te onemogućavale provedbu projekta odgađanjem izdavanja uporabne dozvole te primopredaje izgrađenih šumskih putova".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 12:01