UŽAS U MEĐIMURJU

VIDEO, FOTO: POTVRĐENE NAJCRNJE SLUTNJE O STRAŠNOJ SMRTI IMUĆNE GOSPOĐE Anu je netko brutalno pretukao i ostavio je da umre...

    AUTOR:
    • Višnja Gotal

  • OBJAVLJENO:
  • 19.02.2020. u 17:07

Željko Hajdinjak / CROPIX

Očevid u Novakovcu (lijevo i desno), pogreb ubijene na groblju u mjestu Dekanovec (u sredini)

 

U dva dana Međimurje su potresla dva ubojstva. Nakon što je u čakovečkoj bolnici preminula majka desetero djece, Violeta B. (37), koju je suprug Bojan ubio s nekoliko uboda nožem, u obiteljskoj kući u Novakovcu pronađena je mrtva umirovljenica Ana Strahija (77).

Policija je od prvog trenutka sumnjala da je žena ubijena, a službena potvrda najcrnjih slutnji stigla je u srijedu poslijepodne.

- Obavljenim očevidom te dosad provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno kako je početkom veljače 2020. godine u Novakovcu, Ulici Vladimira Rojka, nepoznati počinitelj provalio u obiteljsku kuću. Tijekom provale počinitelj je u jednom trenutku i fizički nasrnuo na 77-godišnju vlasnicu te ju pritom usmrtio - piše u priopćenju.

Budući da se zločin dogodio još početkom veljače, a nije otkriven do ponedjeljka, 17. veljače, točan je uzrok smrti teško utvrditi, no policija piše da su "na tijelu pronađene višestruke ozljede".

Jučer ujutro su kuću su “okupirali” djelatnici Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” iz Zagreba čiji je posao bio izuzeti sve tragove s mjesta zločina koji će policiju dovesti do podataka o tome što se i kako dogodilo Ani Strahiji. U zoni ograđenoj policijskom trakom, kojom su se užurbano kretali forenzičari, uz kuću ubijene žene “opasane” su i prve susjedne kuće, pa je prilaz bio onemogućen.

Cakovec, 180220.
U mjestu Novakovec u Medjimurskoj zupaniji traje policijski ocevid nakon sto je jucer pronadjena mrtva starija zena u obiteljskoj kuci.
Na fotografiji: policijski ocevid.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Željko Hajdinjak / CROPIX

Policijski očevid u Novakovcu

Cakovec, 180220.
U mjestu Novakovec u Medjimurskoj zupaniji traje policijski ocevid nakon sto je jucer pronadjena mrtva starija zena u obiteljskoj kuci.
Na fotografiji: policijski ocevid.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Željko Hajdinjak / CROPIX

Policijski očevid u Novakovcu

 

Ipak, novinari Jutarnjeg s prvom su susjedom razgovarali u noći pronalaska tijela Ane Strahije. Vitalnu i energičnu ženu susjedi su svakodnevno viđali dok je biciklom odlazila u centar sela po svom svakodnevnom poslu do trgovine, ambulante ili ljekarne. Kad je danima nisu vidjeli, pripisali su to vremenskim uvjetima.

Uzrok smrti

- Susjedu je sasvim slučajno našla jedna gospođa koja je došla k njoj kupiti jaja jer ona ima domaće kokice. Dozivala ju je, ali joj nije odgovarala. Vidjela je upaljeno svjetlo, a ulazna vrata bila su provaljena. Kad je ušla, vidjela ju je u lokvi krvi, stvari su bile razbacane. Kažu da je ubijena - rekla je za Jutarnji prva susjeda nesretne žene.

 

Policija, neslužbeno saznajemo, vjeruje da je Ana Strahija umrla prije deset dana, kad su ju i susjedi zadnji put vidjeli.

- Nije bilo dana da ne prođe biciklom, iako mala i mršava, nitko ne bi rekao da je imala toliko godina. Nije vam to bila pogrbljena starica i vjerujemo da je, ako je zaista ubijena, pružala otpor. Jasno, ne može ona protiv mlađega i još ako ih je bilo više... - slažu se susjedi.

Reporteri Jutarnjeg su se na dolasku pred kuću žrtve mimoišli sa sinom žrtve, Đurom Perkovićem, koji je baš otišao. Krenuli su za njim. Đuro Perković živi blizu majke, valjda niti jedan kilometar zračne linije, u susjednom Domašincu. Vrata nam je otvorila uplakana plavokosa žena, koja nam je, kad smo se predstavili, rekla da ne želi ništa reći.

- Ne, ne, ništa ne želim reći. Đuro? Ne bude izašao - rekla je gospođa očiju oteklih od suza zatvarajući vrata.

Jesu li majka i sin bili u dobrim odnosima i kako to da se nakon što ju nije vidio niti čuo deset dana, sin nije zabrinuo, nismo dobili odgovor.

Cakovec, 180220.
U mjestu Novakovec u Medjimurskoj zupaniji traje policijski ocevid nakon sto je jucer pronadjena mrtva starija zena u obiteljskoj kuci.
Na fotografiji: policijski ocevid.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Željko Hajdinjak / CROPIX

Policijski očevid u Novakovcu

 

Žive u strahu

Ana Strahija je, kao i gotovo svi njezini susjedi, za život zarađivala izvan Hrvatske. Većina njih je živjela ili još uvijek živi u Austriji, Njemačkoj i Italiji. Razgovarali smo s desetak ljudi i svi su oni bili ili su još uvijek vani. Ana se u Novakovec vratila s njemačkom mirovinom, a pretpostavlja se da je tijekom dugogodišnjeg rada kao spremačica nešto i uštedjela. Ista je situacija u cijelom susjedstvu, pa sad svi žive u strahu. I dosad je puno njih bilo na meti razbojnika, ali ubojstva još nije bilo, pa ih je ovo šokiralo i boje se da bi i sami mogli postati mete razbojnika.

- Tu smo većinom mi stari sami - govori nam Antun M.

U strahu su i susjede Marija K. i Nada Š.

- Sad, kad nas je dvoje je dobro. Da sam sama, bojala bih se - govori Marija K.

Ana Strahija već je bila žrtva razbojnika, kad su joj prije nekoliko godina ispraznili škrinju, ukrali kokoši i zlato.

- Našli su lopove i zlatninu su joj vratili - kaže susjed Stjepan T., koji je ubijenoj ženi pomagao s cijepanjem drva i sličnim poslovima.

I njemu je provaljeno u kuću. Statistika govori da se od svih razbojstava u Međimurju njih čak jedna trećina, točno 33 posto, odnosi na staračka kućanstva.

Na groblju u mjestu Dekanovec danas je održan pogreb ubijene Ane Strahije.

 

40% kaznenih djela čine maloljetnici

Međimurski župan Matija Posavec kaže da su u 40% kaznenih djela počinitelji maloljetnici. Radi se, kaže župan, o maloljetnim osobama romske nacionalnosti. Glavnim problemom on smatra “nenamjensko trošenje novca za socijalna davanja na alkohol i drogu, što dovodi do grubog zanemarivanja djece koja završe u kriminalu”.

- Policijske statistike govore da je u dane isplata socijalnih naknada povećan broj intervencija u romskim naseljima uslijed konzumiranja alkohola, što uzrokuje nasilna ponašanja u obitelji, remećenje javnog reda i mira te delikte iz sfere prekršajnog i kaznenog zakona.

Veliki broj maloljetničkih trudnoća i neslanje djece u školu također govore o nemaru roditelja prema djeci - govori župan, koji će danas u Zagrebu na sastanku s nekoliko ministara i čelnika službi razgovarati o hitnom uvođenju vaučera, koji bi primali korisnici socijalnih naknada. 

Izdvajamo