ODLUKA

VIDEO: OSJEČKI SUD PRODULJIO PRITVOR VARGI I CURIĆU Iza rešetaka će provesti još mjesec dana, odvjetnik: 'Moj branjenik sjedi u zatvoru bez veze!'

 
Blaž Curić i Franjo Varga
 Emica Elvedji / Hanza Media

Franji Vargi i Blažu Curiću za još mjesec dana produljen je istražni zatvor odlukom optužnog vijeća Županijskog suda u Osijeku. Njihovi branitelji Marijo Poljak i Krešimir Vilajtović najavili su žalbu na takvu odluku, kao i na odluku o podizanju optužnice koju je USKOK protiv dvojice okrivljenika podigao u ponedjeljak.

- Vijeće se nije previše upuštalo u razmatranje razloga oko produženja istražnog zatvora ili puštanja na slobodu, nego je to više učinjeno zbog tehničke naravi. Optužnicu neću komentirati, jer je trebam dobro proučiti i razmotriti sve navode, kao i nalaz i mišljenje vještaka informatičke struke koje tek trebamo dobiti od USKOK-a – rekao je Vargin odvjetnik Poljak, kazavši i da njegov branjenik prošloga tjedna na dodatnom saslušanju u USKOK-u nije rekao ništa konkretno.

- On u svom iskazu nije ništa mijenjao, niti je nešto priznao, smo je objasnio neke činjenice – kazao je Poljak, dok je Vilajtović najavio nastavak borbe.

- Prije pet mjeseci rekao sam da Curić nije ni napravio kazneno djelo poticanje na sprječavanje dokazivanja danas ima sasvim drugu kvalifikaciju. Dakle, 5 mjeseci je sjedio u zatvoru bez veze, za sasvim drugo kazneno djelo. Uložit ćemo žalbu - rekao je Vilajtović, dodavši i kako odgovor na ustavnu tužbu koju je podnio zbog istražnog zatvora svoga branjenika još nije dobio.

Podsjetimo, USKOK tereti Vargu da je za potrebe sudskih postupaka Zdravka Mamića i suokrivljenika te za kazneni postupak protiv Ivice Todorića izrađivao lažnu korespodenciju koja je trebala ukazati kako visoki državni i pravosudni dužnosnici poput premijera Andreja Plenkovića i Martine Dalić u slučaju Todorić, odnosno bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana „pakiraju“ Mamiću i Todoriću zatvor, odnosno kazneni progon. Curić mu je u tome, tvrde u USKOK-u, pomagao. Tužiteljstvo tvrdi i da je riječ o lažnoj korespodenciji koju je izradio osobno Varga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:46