HTIO OCRNITI DORH I VRHOVNI SUD

U VARGINOM RAČUNALU NAŠLI NOVU LAŽNU KORESPONDENCIJU VISOKIH DUŽNOSNIKA Pročitajte što je 'Dinko Cvitan' u mailu tražio od 'vrhovnog suca Mrčele'

Osječki Županijski sud produljio je istražni zatvor Franji Vargi i Blažu Curiću za još mjesec dana
Blaž Curić i Franjo Varga
 Emica Elvedji / Hanza Media

Franji Vargi i Blažu Curiću za još mjesec dana produljen je istražni zatvor odlukom optužnog vijeća Županijskog suda u Osijeku, a sve zbog bojazni USKOK-a da će njih dvojica izlaskom na slobodu ponoviti kaznena djela koja im se stavljaju na teret. Njihovi branitelji Mario Poljak i Krešimir Vilajtović najavili su žalbu na tu odluku, kao i na odluku o podizanju optužnice koju je USKOK protiv dvojice okrivljenika podigao u ponedjeljak.

- Vijeće se nije previše upuštalo u razmatranje razloga, nego je to više učinjeno zbog tehničke naravi. Optužnicu neću komentirati jer je trebam dobro proučiti i razmotriti, kao i nalaz i mišljenje vještaka informatičke struke koje tek trebamo dobiti od USKOK-a - rekao je Vargin odvjetnik Poljak. Dodao je da njegov branjenik prošli tjedan na dodatnom saslušanju u USKOK-u nije rekao ništa konkretno.

- On u svom iskazu nije ništa mijenjao, niti je nešto priznao, samo je objasnio neke činjenice - kazao je Poljak, dok je Vilajtović najavio nastavak borbe.

- Prije pet mjeseci rekao sam da Curić nije napravio kazneno djelo poticanja na sprečavanje dokazivanja, a danas ima sasvim drugu kvalifikaciju. Dakle, pet mjeseci je sjedio u zatvoru bez veze, za sasvim drugo kazneno djelo - rekao je Vilajtović te dodao kako odgovor na ustavnu tužbu koju je podnio zbog istražnog zatvora svoga branjenika još nije dobio.

Slučaj Todorić

Podsjetimo, USKOK tereti Vargu da je za potrebe sudskih postupaka protiv Zdravka Mamića i suokrivljenika na Županijskom sudu u Osijeku, odnosno Vrhovnom sudu RH te za kazneni postupak protiv Ivice Todorića izrađivao lažnu korespondenciju koja je trebala ukazati kako visoki državni i pravosudni dužnosnici, poput premijera Andreja Plenkovića i Martine Dalić u slučaju Todorić, odnosno bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, “pakiraju” Mamiću i Todoriću zatvor, odnosno kazneni progon.

Curić mu je u tome, tvrde u USKOK-u, pomagao. Tužiteljstvo temeljem prikupljenih dokaza tvrdi i da je riječ o lažnoj korespondenciji koju je izradio osobno Varga. Tako su na vidjelo izašli i neki dosad nepoznati detalji ove afere, poput navodnog utjecaja Dinka Cvitana na suce Vrhovnog suda, a sve kako bi nepravomoćna presuda Županijskoga suda u Osijeku, kojom su Zdravko i Zoran Mamić, Damir Vrbanović te Milan Pernar osuđeni na bezuvjetne zatvorske kazne, postala pravomoćna.

Presuda Mamiću

Tako je na informatičkoj opremi oduzetoj od Varge pronađena lažna e-mail korespondencija od 14. lipnja 2018., dakle osam dana nakon što je Mamić u Osijeku nepravomoćno osuđen, između Cvitana i Marina Mrčele, suca Vrhovnog suda, a kojom se planiralo kompromitirati Vrhovni sud u žalbenom procesu. “Cvitan” tako u mailu piše: “Molim te Marine da me obavijestiš, čim žalba od ZM stigne na Vrhovni. Taj čovjek mora biti zatvoren. Skoro je razotkrio način rada pravosuđa.

Dobro da je on organizirao presicu, pa nitko nije povjerovao. Koji su tvoji uvjeti da utječeš na presudu, jer je za vjerovati da ćeš biti član Vijeća za odlučivanje o žalbi. Ne zaboravi da si s medicine prešao na Vrhovni sud i da se grčevito boriš, da imunitet sudaca ostane netaknut, znamo i zašto. Bolje se izjasni što želiš. ZM je to digao na osobnu razinu još s Jovanovićem, onda i sa mnom.

Maknuli su me s čela DORH-a zbog Pismohrane, ali otom potom”. Tu je i “Mrčelin” odgovor: “Javio mi se Ranko sa prijedlogom o preglasavanju i potvrdi krivnje ZM koje su opcije na stolu, i što je to što jedan bivši glavni državni odvjetnik može ponuditi meni”. Tu je i poruka također od “Mrčele” upućena “Cvitanu”: “javit ću ti. Znam što trebam odraditi, a moje uvjete ću ti saopćiti u četiri oka. Ne boj se, žalba stiže tek iza ljeta. Što treba učiniti?

Povećati kaznu ili samo potvrditi? Znaš i sam da sam ti do sada išao na ruku koliko god je to bilo moguće. Ali postoji konkretna stvar koja me zanima također, a to je utjecaj. Ispričat ću ti. Volio bih, recimo to tako zamijeniti Anu u KO”.

Vještačenje

Ova korespondencija, inače puna gramatičkih pogrešaka, pronađena je vještačenjem Vargine informatičke opreme, pri čemu je utvrđeno da su navedene datoteke nastale upravo na uređajima koji su mu oduzeti, odnosno da su na njima kreirane, premještane i brisane te da je to osobno činio upravo Varga.

Naime, pretragom laptopa marke Acer i mobitela iPhone X, oduzetih od Varge, pronađene su datoteke koje sadrže screenshot navodne komunikacije sugovornika oznake Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., no vještačenjem je utvrđeno da se radi o komunikaciji koju je na svom outlook računu naziva Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. kreirao upravo Varga.

I pretragom drugih uređaja koje je koristio, poput mobitela, laptopa i pametnih satova, utvrđeno je da je kompromitirajuću komunikaciju Varga sam kreirao i potom slao sam sebi s jednog uređaja na drugi. Jednako je bilo i u slučaju vezanom uz Ivicu Todorića, a lažnom komunikacijom željelo se prikazati kako se protiv njega u Hrvatskoj vodi politički postupak i kako bi time izbjegao izručenje iz Velike Britanije. Dio komunikacije je pronađen i u uređajima oduzetim Curiću.

“Mamića ne poznajem, nismo nikad razgovarali”

Ranko Marijan, sudac Vrhovnog suda, ragirao je na jučerašnji tekst u Jutarnjem listu o optužnici USKOK-a protiv Varge i Curića.

“U tekstu pod naslovom ‘OPTUŽENI BRKIĆEV KUM I FRANJO VARGA’ reproducira se sadržaj optužnice i iskaz okrivljenog Varge o njegovom, navodnom, razgovoru sa Zdravkom Mamićem, u kojem je spomenuo i moje ime, te ga povezao uz žalbeni postupak na Vrhovnom sudu RH, u kaznenom predmetu protiv optuženika Zdravka Mamića i dr.

Pridržavajući se načela zabrane komentiranja sudskih postupaka u tijeku, te usvojenog principa da su suci osuđeni na diskreciju u obrani svojih prava (Presuda Europskog suda za ljudska prava: Prager i Oberschlick protiv Austrije), s gnušanjem odbacujem i primisao o nekoj mojoj povezanosti sa Zdravkom Mamićem, vezano uz žalbeni postupak na Vrhovnom sudu, ili uz bilo što drugo. Ja Zdravka Mamića uopće ne poznajem, niti sam s tim čovjekom razmijenio i jednu jedinu riječ u životu”, navodi se u izjavi suca Ranka Marijana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:37