AFERA SMS

VEZA KARAMARKA I FALSIFIKATORA Bivšeg šefa HDZ-a i Vargu spojio je bivši branitelj koji je na autobusnoj stanici nožem ubio Bad Blue Boysa!

 
 Hanza Media

USKOK svoju optužnicu dobrim dijelom temelji na materijalnim dokazima, podacima s izuzetih mobitela, računala i druge opreme, oduzetih u pretragama od Franje Varge i Blaža Curića, te rezultatima provedenog informatičkog vještačenja.

Upravo je analizom podataka na Varginim uređajima ustanovljeno, navodi se u obrazloženju optužnice, da Varga spornu “Mamićevu prepisku”, kao i prepisku vezanu uz slučaj Agrokor nije dobio ili je slučajno pronašao na nekom serveru, kako je tvrdio u obrani, nego da ju je upravo on kreirao.

Izuzeti računalni podaci i poruke koje su Varga i Curić slali jedan drugome na razne načine, SMS-ovi i poruke putem aplikacija pokazuju da je upravo Curić, tvrdi se u optužnici, poslao Vargi brojeve mobitela premijera Andreja Plenkovića, bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić, kao i broj telefona šefa osiguranja tadašnjega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana.

Da je Curić aktivno pomagao Vargi u izradi lažne korespondencije kojom se željelo kompromitirati visoke državne i pravosudne dužnosnike, USKOK potkrepljuje i time što je u Curićevu prijenosnom računalu pronađen dio te prepiske vezane uz slučaj Agrokor, koju je koristio Ivica Todorić. U optužnici se tako navodi da je u Curićevu laptopu pronađena navodna komunikacija između Martine Dalić i bivšeg člana Uprave Agrokora Ivana Crnjca, kao i navodna komunikacija Martine Dalić s Damirom Kuštrakom. Pronađene su i neke fotografije SMS komunikacije koje je Varga slao Curiću preko aplikacije Messenger.

Na temelju izlista telefonskih poziva utvrđeno je i da su Varga i Curić učestalo komunicirali. Budući da je Varga 20. rujna lani bio pod tajnim policijskim mjerama, kao što je poznato, ulovljen je i snimljen telefonski poziv kojim ga Curić, kako je potvrdio i sam Varga, s jednokratnog broja upozorava da uništi sve podatke. Usto je iz oduzetih mobitela skinuta njihova kompletna prepiska koju su imali te večeri preko Messengera.

Zanimljiv je i podatak koji se navodi u optužnici, a koji nema izravne veze sa samom optužbom za izradu lažnih prepiski. Naime, bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko u svome je svjedočkom iskazu opisao ne samo kako je on spojio Vargu i Zdravka Mamića nego i kako je sam stupio u kontakt s Vargom. Prema njegovu iskazu, Varga se početkom 2017. obratio njegovim poznanicima Ivici Prnjaku i Džemalu Palošu, rekavši im da ima saznanja o tome da je HDZ-u preko APIS-a ukradeno više mandata na parlamentarnim izborima 2015. godine.

Džemal Paloš, Karamarkov poznanik koji ga je upoznao s Vargom, u travnju 2017. završio je u zatvoru zbog ubojstva. Radi se o poznatom slučaju usmrćivanja Ante Škembera (29), pripadnika BBB-a, na Uskrs 2017. na autobusnoj stanici u Oreškovićevoj ulici. Paloš je lani na Županijskom sudu u Velikoj Gorici nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora zbog ubojstva u prekoračenju nužne obrane, ali i zbog nedozvoljenog posjedovanja cijelog arsenala oružja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:45