OTVORENA ISTRAGA

VIDEO: 'OTVARAJ VRATA ODMAH! LEZI NA POD!' Pogledajte spektakularnu akciju specijalaca kojom je uhićen švercer luksuznih automobila

 
 MUP

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta otvorio je istragu protiv jedanaest hrvatskih državljana i tri trgovačka društva zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja te utaje poreza ili carine, pomaganja u utaji poreza ili carine, krivotvorenja isprave i poticanja na krivotvorenje isprave, sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Riječ je o slučaju o kojem je Jutarnji list proteklih dana opširno izvještavao, a u kojem su uhićeni poznati trgovac luksuznim automobilima Ivan Inja Bašić (48), te njegovi suradnici.

Kako u opsežnom priopćenju navodi Uskok, prvookrivljenog se tereti da je od siječnja prošle do svibnja ove godine organizirao kriminalnu skupinu u Hrvatskoj i Njemačkoj.

Pogledajte akciju u kojoj su uhićeni pripadnici zločinačke organizacije

- Rabljena vozila visoke klase kupovali su u Njemačkoj, a potom su, radi prikrivanja činjenice da su vozila u stvarnosti kupljena od poreznih obveznika koji su prikazali isporuku vozila unutar Europske unije, pribavljali i izrađivali nevjerodostojne račune većeg broja trgovačkih društava osnovanih u Hrvatskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Bugarskoj, neistinito prikazujući promjene vlasništva nad tim vozilima. Prilikom prodaje u Hrvatskoj krajnjim kupcima su izdavali nevjerodostojne račune okrivljenih trgovačkih društava, kao i nevjerodostojne račune fiktivnih tzv. „nestajućih“ trgovačkih društava iz inozemstva u kojima nisu iskazivali PDV nego su neosnovano prikazivali da je primijenjen posebni postupak oporezivanja marže, kao i da je PDV prikazivan i plaćen od strane tzv. „nestajućih“ trgovačkih društava - izvijestio je Uskok.

Lažno prikazivali da je PDV plaćen

Prema dosad utvrđenim činjenicama, kupnju rabljenih 'jurilica' krajnji su kupci dogovarali s Bašićem i još jednom osobom, koji su im izdavali nevjerodostojne račune tvrtki iz Bugarske, Slovenije i Slovačke. Lažno su prikazivali da je PDV plaćen u tim državama, čime su izbjegli plaćanje poreza Hrvatskoj.

U drugim su računima, pak, iskazivali velike iznose pretporeza na temelju lažnih ulaznih računa, iz čega je lažno proizašlo da nisu dužni platiti PDV.

U okviru tako podijeljenih uloga u zločinačkoj organizaciji, Bašić je s krajnjim kupcima dogovarao koje će se točno vozilo i za koju cijenu kupiti, te je rukovodio radom tako formirane kriminalne grupacije dajući naloge pojedinim njenim članovima koje radnje da poduzmu u cilju ostvarenja utaje PDV-a, kupovine i unosa rabljenih automobila u Hrvatsku odnosno njihove prodaje krajnjim kupcima, smatraju istražitelji.

U složenoj kriminalnoj operaciji još su pronalazili fiktivne direktore iz Srbije koje su postavljali na čelo "nestajućih" trgovačkih društava, prepravljali su poslovne knjige te izrađivali nevjerodostojnu poslovnu dokumentaciju. Novac kojeg su dobivali prebacivali su s jednog na drugi račun.

Predložen istražni zatvor

Vjeruje se da su uvezli i prodali najmanje 35 rabljenih luksuznih vozila. Državni proračun pritom je oštećen za najmanje tri milijuna, 103 tisuće i 811 kuna neplaćenog PDV-a, jedno je trgovačko društvo oštećeno za 1.854.889 kuna, a drugo za 143.986 kuna. Smatra se da su taj novac okrivljenici međusobno podijelili.

Protiv osmero okrivljenika Uskok je Županijskom sudu u Zagrebu predložio istražni zatvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:07