NEVJEROJATAN ISPAD

VIDEO: 'S**** PO NARODU! BOŽE, JEL ME ČUJEŠ? KAZNI GA!' Procurila skandalozna snimka prepirke policajca i svećenika koji je pozivao ljude na mise

 
 Slobodna Dalmacija

Hrvatska biskupska konferencija poslušala je smjernice Nacionalnog stožera civilne zaštite i zamolila da se mise ne održavaju u prisustvu vjernika. No, iako je ogromna većina zbog dobrobiti zajednice to i poslušala, neki su se svećenici odlučili postaviti iznad svega, piše Slobodna Dalmacija.

Jedan od njih je i Josip Delaš, svećenik sa splitske Sirobuje. Delaš ne samo da je pozvao vjernike da dođu na misu, suprotno naputcima, nego je policijske službenike, koji su došli intervenirati zbog njegovog čina, vrijeđao i proklinjao. Nije pomogao ni Delašev razgovor s nadbiskupom Barišićem koji ga je pokušao odvratiti od njegova nauma. U crkvi je bilo pet ljudi.

Da bi stvar bila još gora, internetom se proširila i snimka na kojoj Delaš izgovara riječi nedostojne svećenika.

- Bog ako postoji, a postoji, kaznit će te. Bože, jel me čuješ? Kazni ga na moj zahtjev. Eto, bit ćeš kažnjen, kazao je Delaš gledajući prema policijskom službeniku u civilu.

- Bog je ljubav, a ne mržnja, pokušao ga je smiriti.

- Neka je, al će te opomenit. Jer psuješ po Bogu i sereš po narodu, nastavio je sa skandaloznim ispadom Delaš.

- Ti si pun mržnje, odgovorio mu je policajac.

- Nažalost, ovo šta sam ti reka, istina će bit, završio je Delaš.

Iz splitske su Nadbiskupije najavili da će razgovarati sa svećenicima da se ovakve stvari više ne bi događale.

Nesvakidašnji ispad svećenika možete pogledati na portalu Slobodne Dalmacije.

Nadbiskupija: 'Ispričavamo se svima zbog don Josipa'

Pod predsjedanjem splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu sastao se Zbor savjetnika dijecezanskog biskupa. Nazočilo je šest od sedam članova Zbora. Nakon susreta, u javnost je poslano priopćenje koje prenosimo u cjelosti:

Ovih dana Velikoga tjedna, kada Crkva, makar u otežanim okolnostima, slavi otajstva muke, smrti i uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista i to stavlja u središte svoga života, liturgije i pobožnostî u crkvenoj godini, ima pojedinaca koji svojim postupcima stavljaju sebe u središte zanimanja hrvatske javnosti.

Svi, kao društvo čitavoga svijeta, proživljavamo teške trenutke i tražimo načine što bržeg izlaska iz ove pandemije i krize. Svi, bez iznimke, od novorođene djece do najstarijih članova ljudske zajednice, podnosimo žrtvu kako bismo zaustavili širenje koronavirusa. Zahvaljujemo svima koji u tome sudjeluju bilo na prvim crtama u bolnicama bilo kao „logistika“ u svojim domovima. Hvala vam.

Naš svećenik don Josip Delaš, koji je postao ovih dana udarna vijest, više je puta upozoravan i to redom od generalnog vikara, od policije, od pastoralnog vikara, od kolega svećenika pa na kraju i pismeno od strane dijecezanskog biskupa da poštuje sve mjere koje su propisali Stožer civilne zaštite, Kongregacija za bogoštovlje i stegu sakramenata, biskupi Hrvatske biskupske konferencije i biskupi Splitske metropolije. Te mjere su za nas kršćane teške i bez presedana, ali smo odlučili dati ljudski i kršćanski obol i pokazati odgovornost za stanje u društvu. U konkretnim okolnostima ne radi se o ideologiji, nego o zarazi. No don Josip je odlučio ići po svome ne poštujući ni svoje crkvene autoritete – Papu i biskupa – niti civilne vlasti Republike Hrvatske, ali niti stručnjake i znanstvenike koji cijeli život uče, rade, istražuju i spremaju se za situacije poput ove.

Svaka mjera prema don Josipu Delašu je uzaludna jer i kanonske mjere u crkvi imaju medicinalni karakter, tj. da se osoba obrati. Župnik don Josip odbacio je bilo koji oblik prihvaćanja uputa i odluka koje su na snazi, nego nastavlja po svome do mjere vrijeđanja i proklinjanja hrvatskih policajaca koji su ga zbog toga, nakon nekoliko dana toleriranja, ipak morali prijaviti za kršenje javnog reda i mira. Svećenik don Josip pred zakonom je jednak kao i svi drugi građani Republike Hrvatske.

Ovim putem najiskrenije se ispričavamo svima onima koje je don Josip Delaš vrijeđao; ispričavamo se svima onima koje je njegovo postupanje uznemirilo ili razočaralo; ispričavamo se svima onima koji strpljivo poštuju mjere Stožera civilne zaštite kao i Hrvatske biskupske konferencije; najiskrenije se ispričavamo i žao nam je zbog našeg svećenika. U cijelosti se ograđujemo od njegovih riječi i postupaka jer nisu u skladu sa Svetim Ocem i s mjesnim biskupom.

Dragi župljani Sirobuje i vjernici drugih župa! Pozivamo vas da poštujete i slijedite zakon i upute, a ne samovolju župnika.

I u ovoj teškoj situaciji vjernici i kršćani podnose žrtvu. U ovom vremenu mi kršćani pozvani smo biti Šimuni Cirenci koji pomažu čovječanstvu nositi teški križ zaraze; pozvani smo biti poput Veronike koja Kristu u bolesnima i umirućima, u liječnicima i medicinskom osoblju, u policajcima i svima koji moraju raditi da bismo mi bili zaštićeni i sigurni, briše umorno, znojno i krvavo lice; pozvani smo biti kao Marija koja sve ove događaje skuplja, prebire i nosi u svome srcu te ih prikazuje svome Sinu da ih pročisti i posveti.

Draga braćo i sestre, pozivamo vas da budete strpljivi s bolešću, sa svećenicima, s ukućanima, s mjerama… kako bismo što prije nastavili redoviti život obogaćeni jednim novim i teškim iskustvom. Molimo Gospodina da iz ove kušnje izađemo kao bolji ljudi, dosljedniji kršćani, ponizniji i skromniji u svom predanju i služenju uskrslom Gospodinu.

Neka vas Gospodin blagoslovi i neka vas čuva!

Neka vas licem svojim obasja, milostiv neka vam bude!

Neka pogled svoj Gospodin svrne na vas i mir vam podari!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2023 21:35