ŽIVOT S ONE STRANE ZAKONA

VIDEO: SPLIĆANIN KOJI JE RANJEN U KRVAVOM OBRAČUNU OTVORIO BLOG 'Moje novo ime je Markus Maksimus. Samo Bog me voli, svi drugi me osuđuju...'

 
 Dalmacija Danas

Dvadesetsedmogodišnji Marko Bekavac, koji je u utorak oko 19.45 sati s nekoliko hitaca pogođen u donje dijelove tijela u kafiću Clo u Ulici Domovinskog rata u Splitu, operiran je i u bolnici ga čuvaju policajci.

Istodobno traje intenzivna kriminalistička obrada u kojoj se traži 37-godišnji bivši boksač i profesor kineziologije Ivan Giljanović koji je u njega pucao.

I jedan i drugi sudionik ovog krvavog obračuna i ranije su imali sukoba sa zakonom. Ranjeni je kao maloljetnik odležao pet godina u zatvoru, a napadač je, s druge strane, za 14 kaznenih djela iznude i lihvarskih ugovora 2012. godine dobio 3 godine i 10 mjeseci zatvora, i to nakon što se nagodio s tužiteljstvom. U drugom slučaju 37-godišnjak je zbog iznude muškarca koji je morao u tri navrata pljačkati splitske banke kako bi vraćao njemu i prijatelju kamatarski dug nepravomoćno dobio tri i pol godine zatvora, ali je predmet vraćen na ponovno suđenje.

Bekavac je, kako smo već spomenuli, stari poznanik policije, a čini se da svoja (ne)djela ni ne skriva, jer je prije tri mjeseca pokrenuo svoj blog na kojem je pružio uvid u svoj krvavi život i odrastanje.

- Ja sam Marko Bekavac i razlog mog javljanja je mala priča, mali slijed svega onoga što sam napravio, što se zadesilo i evo ovo danas, danas više nisam sam. Tu sam ja i Bog. Nema nikoga više. Jedino me on voli, on mi oprašta i zaboravlja, a drugi neka me osuđuju. Jedino on može da mi sudi i da mi presudi. Moje novo ime je Markus Maksimus, a razlog ovog javljanja je promocija knjige o životu Marka Bekavca Markusa Maksimusa. Imam 27 godina, devet godina sam proveo zatvoren, od popravnog doma do zatvora, psihijatrije i nešto kratko i u komuni.

Besmrtni Max!!!!

Objavu dijeli Marko Bekavac (@markus_maksimus)

Bilo je to davno, dok sam bio dijete, imao sam 15 godina. Počelo je sa krađama, pljačkama i iznudama, a poslije, nažalost, i sa ubojstvom. Poslije sam bio optužen, osumnjičen da sam pokušao još jedno ubojstvo, ali za to sam oslobođen. Nakon toga sam otet, strpan u kombi polomljenih šaka, fibule lijeve noge, imao sam nagnječenje mozga i ostavljen sam u nesvjesti u nekoj garaži. Prije toga, sa 17 godina, bio sam zatvoren i pritvoren zbog ubojstva koje sam nažalost počinio. Tada sam teško nastradao sa prijelomom lubanje, nagnjačenjem mozga, unutarnjim krvarenjem, pukao mi je bubnjić, punktirana mi je leđna moždina zbog sumnje na upalu moždane ovojnice...

Danas sam slobodan i zdrav. Koliko god to zvučalo nezahvalno i bezobrazno, ja sam danas sretan čovjek jer sam oprostio sve sebi, oprostio sam sve grijehe koje sam napravio i danas živim u miru. Naravno, uvijek ću biti od društva gledan kao ubojica. Nije lako živjeti s tim, borit se s tim, svakoga dana budit se sa osjećajem krivnje i svega onoga što taj čin nosi. Međutim, nemam izbora, mogu umrijeti, a želim dokazati i pokazati sebi i svima kojima je stalo do mene, da imam dušu i srce i da sam iz svega toga izvukao pouku i dan danas živim jedan novi život. Nakon svega toga, a bilo je toga još milijardu, svaki život je poseban, specifičan i svaki život je knjiga s crnim i bijelim stranicama. Moju knjigu, nažalost, čine pretežito crne, one najcrnje stranice. Evo, danas sam potpuno dobro zdrav od svih trauma, psihičkih fizičkih i duševnih koje sam preživio.

Bio sam na psihijatriji dvije godine, i tamo sam se izborio za slobodu. Danas imam dar i pišem tekstove, kaže Marko u videoblogu, a onda je pročitao i neke ulomke iz svoje knjige.

Ostatak ispovijesti pogledajte u videu:

Splitska policija još uvijek traga za napadačem Giljanovićem

Splitska policija još uvijek traga za Ivanom Giljanovićem (36) koji je 1. svibnja nešto prije 20 sati u splitskom kafiću u Ulici Domovinskog rata upucao Marka Bekavca (27) pri tom ga teže tjelesno ozlijedivši nakon čega se dao u bijeg te od tada za njim traje opsežna policijska potraga, doznaje se u policiji.

Bekavac je u pucnjavi zadobio teške tjelesne ozljede zbog čega je bio podvrgnut operacijskom zahvatu, zadržan je na daljnjem liječenju u splitskoj bolnici, no život mu nije ugrožen. Dok se on liječi policija intezivno traga za Giljanovićem koji je na očigled prestrašenih posjetitelja kafića ušetao i u njega ispalio hice. Još se uvijek pouzdano i točno ne zna koji su motivi tog napada.

Oba mladića policiji su itekako poznata. Giljanovića, koji je osuđen za nekoliko kaznenih djela iznude i lihvarskih ugovora, poznaju kao kamatara koji utjeruje novac od dužnika uz kamatu od 20 posto mjesečno, dok je Bekavac također bio u zatvoru i to pet godina, zbog ubojstva mladića na Bačvicama, a sudjelovao je u još nekim splitskim pucanjavama.

Zbog pucnjave u Splitu koja je posljednjih tjedana sve učestalija na ulicama grada dobar dio stanovništva je preplašen. Policija tvrdi da nema mjesta panici jer sve drže pod kontrolom te i dalje rade na slučaju, a vjeruju da će uskoro i uhititi Giljanovića. (Hina)

Zajednička snimka Bekavca i Giljevića

Bekavac je na svom Instagram profilu u veljači ove godine objavio i zajedničku snimku s Giljanovićem. "Ima 2,3 mjeseca kada smo ja i GILJO započinjali ovu jedinstvenu priču....Tata i SIN uz smjeh", napisao je u opisu videa.

Bekavac je na Instagram stavio i video na kojem je prikazan Giljanović kako trenira. "Obitelj trenira!!!Trener umjereno a kad je jako onda je NAJJAČE!!!!!", napisao je Bekavac u opisu videa. Na upit tko je to na videu Bekavac u komentaru odgovara: "Profesor GILJO, vrlo dobro se zna tko je On za mene".

Obitelj trenira!!!Trener umjereno a kad je jako onda je NAJJAČE!!!!!

A post shared by Marko Bekavac (@markus_maksimus) on

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:48