ISPITAN IVAN VARGA

VIDEO: ZAVIRITE U NARKO LABORATORIJE DRUŠTVA 'DILERA S ESTRADE' Ukupno privedeno 17 osoba, kod kuhara pronađeno oko 450 sadnica konoplje

 
 Screenshot/Youtube

Od srijede u 9 sati u prostorijama USKOK-a u Gajevoj ulici u Zagrebu trajala su ispitivanja 15-ak osumnjičenika koje je policija nakon višemjesečne akcije Pollos uhitila zbog sumnji da su od 2015. na područje zemalja EU prevozili velike količine marihuane, ali i amfetamina.

Mjesecima praćeni

Prvookrivljeni Ivan Varga, kojega su novinari prije 12 godina kada je uhićen zbog istovrsnoga djela prozvali diler s estrade, kako neslužbeno doznajemo, pred USKOK-ovim tužiteljima jučer se branio šutnjom. Tijekom nekoliko mjeseci kriminalisti su ga uz nalog istražnoga suca pratili odnosno tajno snimali njegove telefonske razgovore, a te snimke bit će dokaz u predstojećem postupku protiv njih. Neki od osumnjičenika su pak u zatvorima u Španjolskoj, Finskoj i Francuskoj jer su od 2015. do 2017. tamo bili uhićeni pri prevoženju marihuane, ali i amfetamina.

Naime, kako neslužbeno doznajemo, policija Vargu i ostale tereti za zapljene koje su se odvijala od 2015. do 2017. u Francuskoj, Finskoj i Španjolskoj kada je zaplijenjeno ukupno 260 kilograma marihuane te 26 kilograma amfetamina. Inkriminirane zapljene odvijale su se od prosinca 2015. kada je u Francuskoj zaplijenjeno 98 kilograma marihuane koje su prevozili hrvatski krijumčari. Sljedeća zapljena dogodila se u rujnu 2016. ponovno u Francuskoj kada je zaplijenjena pošiljka od 66 kilograma “trave”.

Mjesec dana kasnije, u listopadu 2016. u dalekoj Finskoj pala je pošiljka od 35 kilograma marihuane i 26,7 kilograma amfetamina. Posljednja od ovih inozemnih zapljena, a koje stavljaju na teret Vargi i njegovim suradnicima, dogodila se u Španjolskoj u rujnu 2017. godine kada je pronađeno još novih 60 kilograma marihuane.

Uhićen i prijevoznik

Dok je prilikom uhićenja kod Vrage pronađeno samo nekih 30 grama trave, osoba kod koje je prilikom uhićenja zaplijenjena najveća količina u ovoj akciji je kuhar iz Bistre Ivica Štrek (40). U njegovoj su kući pronašli oko 450 sadnica indijske konoplje. Je li prije toga marihuana već putovala prema kupcima iz te kuće ili je to tek trebalo biti prvi put, nije poznato.

Uhićen je i autoprijevoznik Dražen Čuček koji je za transport koristio posebno prerađen kamion u kojemu su se nalazili bunkeri za prijevoz trave. Podsjetimo, Varga je u fokus javnosti dospio 2006. kada je uhićen u sklopu međunarodne akcije Kalnik zbog krijumčarenja 2,7 tona marihuane u Nizozemsku i Veliku Britaniju. Varga je 2010. priznao krijumčarenje i osuđen je na 8 godina, oduzeta mu je imovina vrijedna 5,5 milijuna kuna koju je stekao preprodajom droge.

Policijski službenici PU krapinsko-zagorske u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom Zlatar, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje nad nekoliko osoba zbog postojanje osnova sumnje u počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, počinjenja kaznenog djela u sklopu zločinačkog udruženja, a u vezi s kaznenim djelom neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

S provođenjem kriminalističkog istraživanja policija je započela 2015. godine, a od kolovoza 2017. godine intenzivirane su mjere, što je u konačnici rezultiralo uhićenjem 16 osoba (1960., 1974., 1972., 1982., 1965., 1978., 1987., 1974., 1985., 1973., 1987., 1981., 1968., 1964., 1966. i 1981.) na području Republike Hrvatske. Točnije na području PU zagrebačke, PU krapinsko-zagorske, PU varaždinske i PU međimurske, a protiv ukupno 26 osoba policija je podnijela kaznene prijave

Utvrđena je sumnja da je prvoosumnjičeni (1960.) ustrojio zločinačko udruženje u koje je uključio i međusobno povezao i preostale osumnjičene osobe. Među osumnjičenima su bile podijeljene uloge koje su se odnosile na proizvodnju droga, za organizaciju prijevoza droga, odnosno krijumčarenja preko više prijevozničkih poduzeća te za samu realizaciju krijumčarenja.

Prvoosumnjičeni je uz pomoć najbližih suradnika pronalazio vlasnike međunarodnih prijevozničkih poduzeća koji su bili spremni na takav oblik suradnje, odnosno krijumčarenje droga, a vlasnici poduzeća kao i prvoosumnjičeni vrbovali su vozače teretnih vozila koji su bili, za određenu novčanu naknadu, voljni osobno prokrijumčariti drogu u kamionima, među legalnim teretom.

Utvrđeno je da su osumnjičene osobe od 2015. do 2018. godine na području zemalja Europske unije ukupno prokrijumčarile i preprodale više od 400 kg marihuane, zatim 26,7 kilograma amfetamina i 32,63 kilograma hašiša.

Isto tako, prije završne akcije uhićenja, kod osumnjičenih na području Republike Hrvatske zaplijenjeno je 6,4 kilograma marihuane i 25 ml ekstrakta konoplje.

U utorak 23. listopada, u ranim jutarnjim satima započela su uhićenja osumnjičenih osoba i pretrage obiteljskih kuća, stanova, poslovnih prostora i vozila u njihovom vlasništvu i kojima se koriste.

Prilikom pretraga kod osumnjičenih je pronađeno, zaplijenjeno i oduzeto: 54 kilograma i 449 grama droge marihuane, 666 stabljika konoplje, 6 grama hašiša, 2,7 grama heroina, 27,7 grama kokaina, 5 laboratorija sa opremom, novčana sredstva u iznosu od nekoliko stotina tisuća kuna, oružje s pripadajućim streljivom, elektrošoker te više mobilnih telefona i SIM kartica.

Pronađene stabljike marihuane i zaplijenjena droga nalazili su se u pet uređenih indoor laboratorija za uzgoj marihuane te u jednom poslovnom prostoru gdje su skladištili proizvedenu drogu.

Osumnjičeni su krijumčarili drogu na području Njemačke, Švicarske, Švedske, Češke, Austrije, Velike Britanije, Španjolske, Francuske i Finske.

Tijekom provođenja akcije ostvarena je i međunarodna policijska suradnja s pripadnicima španjolske Guardia Civil, ali i policijama Francuske, Austrije i Italije, koje su temeljem informacija hrvatske policije zaplijenile veće količine marihuane i hašiša na području svojih država.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija je protiv osumnjičenih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

USKOK donio rješenje o provođenju istrage protiv 16 okrivljenika

USKOK je, na temelju kaznene prijave Policijske uprave krapinsko-zagorske, donio rješenje o provođenju istrage protiv 16 hrvatskih državljana ( 1960., 1974., 1973., 1985., 1965., 1987., 1978., 1981., 1987., 1974., 1972., 1966., 1968., 1982., 1965., 1964. ) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačko udruženje i neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja. (25. 10. 2018.)

Osnovano se sumnja da je I. okr., od studenoga 2015. godine do 4. listopada 2018., na području Krapine i Zagreba, u zajedničko djelovanje povezao ostale okrivljenike radi kontinuirane kupovine, krijumčarenja i preprodaje velikih količina marihuane. Pripadnici zločinačkog udruženja, koje je ustrojio i njime cijelo vrijeme rukovodio I. okr., u više navrata su, sukladno planu i dogovoru, preuzimali drogu, pronalazili prijevoznička poduzeća, vozače, vozila i kurire te koordinirali i nadzirali prijevoz i krijumčarenje velikih količina marihuane iz Španjolske u više zemalja zapadne Europe radi daljnje preprodaje. U navedenom razdoblju pripadnici zločinačkog udruženja su iz Španjolske u Njemačku, Švicarsku, Švedsku, Italiju i Finsku prokrijumčarili više stotina kilograma marihuane. Osim navedenog, okrivljenici su iz zasad neutvrđene zemlje u Finsku prokrijumčarili najmanje 26 kilograma amfetamina, a iz Španjolske u Italiju najmanje 32 kilograma hašiša. Novac dobiven od prodaje droge I. i II. okr. su s ostalim okrivljenicima dijelili sukladno prethodnom dogovoru i njihovim ulogama u krijumčarenju droge. Tako su I. i II. okr. vozačima i kuririma plaćali od 5.000 do 12.000 eura po svakom pojedinačnom krijumčarenju droge, dok su I. i II. okr. s ostalim pripadnicima zločinačkog udruženja međusobno podijeli znatno veći zasad točno neutvrđeni iznos novca.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv 10 okrivljenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:26