TUGA U EMINOVCIMA

‘Vidjeli smo M.K.-a u subotu ujutro u selu, ponašao se kao da se ništa nije dogodilo‘

Nemojte se ljutiti, ali stvarno nemamo snage bilo što reći - kratko nam je rekao Jakovljev otac Miroslav prije nego što je briznuo u plač

Eminovci nakon smrti Jakova Bočkaja

 Vlado Kos/Cropix, Facebook/

Tuga, šok i nevjerica nadvili su se nad Eminovce, mjesto pokraj Požege koje oplakuje 21-godišnjeg Jakova Bočkaja, mladog hrvatskog vojnika koji je u nedjelju ujutro u Općoj županijskoj bolnici u Požegi podlegao ozljedama koje mu je u noći s petka na subotu zadao njegov prijatelj još iz djetinjstva, sumještanin i suigrač u lokalnom NK Eminovci, M. K. (20).

- Nemojte se ljutiti, ali stvarno nemamo snage bilo što reći - kratko nam je rekao Jakovljev otac Miroslav prije nego što je briznuo u plač, shrvan tugom zbog gubitka sina, mladića o kojem su nam svi s kojima smo razgovarali pričali samo lijepo i dobro.

Miroslav je sa suprugom odmah u subotu ujutro iz Njemačke, gdje oboje rade, krenuo za Eminovce. Čim su čuli da im sin leži u požeškoj bolnici s ozljedama opasnim po život, krenuli su na put nade, s molitvama da sina zateknu živog i da ova mučna priča ima sretan završetak. No, ozljede mozga bile su toliko teške i kobne da ih nije mogao izdržati ni Jakovljev mladi, sportski, vojnički organizam. Roditelji su stigli vidjeti ga prije nego što je preminuo, ali Jakov je bio na aparatima.

- U subotu tijekom jutarnjih sati u jedinicu intenzivnog liječenja primljena je muška osoba u kritičnom i po život opasnom stanju te se provode mjere intenzivnog liječenja - odgovorio je u subotu poslijepodne za Jutarnji list dr. Ivan Vukoja, ravnatelj Opće županijske bolnice Požega.

Prijatelj iz djetinjstva

Vrlo brzo pokazalo se da je Jakova pretukao njegov prijatelj još iz djetinjstva, dečko s kojim je godinama dijelio dobro i zlo, sretne i manje sretne događaje, kojeg je policija uhitila u subotu poslijepodne. Konačno, i taj su dan bili zajedno. U petak poslijepodne bili su na treningu, a navečer su izašli u Požegu i cijelo vrijeme proveli zajedno u noćnom izlasku. A onda se oko 2.15 sati dogodilo nešto što će u crno zaviti obitelj Bočkaj, ali i nanijeti zlo obitelji M. K. Što ga je motiviralo, zašto je odlučio u nekom trenutku brutalno pretući prijatelja, još uvijek je nepoznanica.

image

Trg Svetog Trojstva

Vlado Kos/Cropix
image

Trg Svetog Trojstva

Vlado Kos/Cropix
image

Svijeće na igralištu NK Eminovci

Vlado Kos/Cropix

Svemu je prethodila svađa, ali ne znamo o čemu. Uglavnom, M. K. je u jednom trenutku nasrnuo na Jakova i počeo ga bjesomučno udarati u glavu, a mladić je od siline udaraca pao na tlo Trga Sv. Trojstva u Požegi. Budući da je riječ o glavnom gradskom trgu, dobro je pokriven nadzornim kamerama koje će se pokazati ključnima u otkrivanju napadača. Nakon što je Jakov pao na parkiralištu, M. K. ga je nastavio silovito udarati nogom u glavu, iako je ovaj već bio u nesvijesti i nikako se nije mogao braniti. Oni koji su vidjeli snimku s nadzorne kamere kažu da se nisu mogli načuditi silovitosti, brutalnosti i ustrajnosti kojom je M. K. "šutirao" Jakova u glavu. Epilog je najgori mogući. Smrt mladića pred kojim je bio život i koji je, kako su nam rekli ljudi koji su ga poznavali, "bio toliko dobar da ni mačku ne bi zgazio". O bešćutnosti, pak, dovoljno govori i činjenica da je M. K. čak bio na usluzi policiji kada im je oko 2.25 sati dojavljeno da netko leži bespomoćno i u polusvjesnom stanju na glavnom požeškom trgu. Štoviše, nudio se policiji da im pomogne ako je moguće. Nakon što je Jakov odvezen u bolnicu, a policija nastavila očevid, M. K. je sjeo u svoj automobil i odvezao se kući u Eminovce.

- Vidio sam ga u subotu ujutro, vozio se autom prema Požegi. Ni po čemu se nije dalo naslutiti da ima ikakve veze s napadom na Jakova - rekao nam je jedan mladić iz Eminovaca.

Tuga u selu

U selu su svi šokirani.

- Mi smo u šoku. Ne možemo vjerovati. Koliko smo čuli, bio je u petak na nogometnom treningu jer taj sport dugo trenira. Nakon toga je s prijateljima otišao u centar Požege u provod, a tko ga je našao na parkiralištu, ne znamo. Znam samo da je on jedno divno biće, vikendom dolazi u rodni kraj, pere rublje, čisti, glanca auto. Njegovi roditelji s bratom i sestrom žive u inozemstvu i sad su na putu ovamo. Prestrašno - rekao je za Jutarnji jedan susjed nastradalog Jakova u subotu, prije nego što se doznalo da ga je pretukao prijatelj M. K.

image

Lukas Begić, suigrač Jakova Bočkaja

Vlado Kos/Cropix
image

Denis Ružman, suigrač Jakova Bočkaja.

Vlado Kos/Cropix
image

Svijeće na igralištu NK Eminovci

Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix

U NK Eminovci također vlada velika tuga. Na tribini je izvješena crna zastava i upaljen je 21 lamipon u spomen na 21 Jakovljevu godinu. Utakmica koju su trebali igrati u nedjelju je odgođena. Nitko iz kluba nema volje ni snage bilo što reći. Nije im lako. Tuguju za prijateljem. Dodatno ih boli činjenica da mu je smrtonosne ozljede zadao također njihov prijatelj i suigrač.

- Stvarno nismo spremni davati bilo kakve izjave i bilo što komentirati - kazao nam je dečko kojeg smo zatekli na igralištu.

Klub je objavio emotivnu poruku:

"Naš prijatelj i suigrač J. B. jutros nas je prerano napustio u svojoj 21. godini. Teško je vjerovati da više nećemo zajedno obući dres i kopačke, igrati s njim i zajedno se družiti. Ostavio je trag na terenu i u našim srcima, bio je dobar prijatelj, igrač, sumještanin, uvijek nasmijan i podrška svim igračima. Obitelji, rodbini i prijateljima izražavamo iskrenu sućut i pružamo svu moguću podršku. Počivaj u miru, J.!"

- Zajedno su odrastali od malih nogu, samo godinu dana su razlike. Družili su se, dijelili dobro i zlo. Nerazdvojni su bili - u nevjerici pričaju mještani, a prenosi portal požega.eu.

Otac ubojice posjetio Jakova

Plusportal prenosi da je otac M. K. u nedjelju ujutro posjetio obitelj stradalog Jakova.

- Došao je i pitao za Jakova kako je, a nekoliko trenutaka prije toga iz Opće županijske bolnice Požega primili smo poziv da je umro. Čovjek nije znao za sebe. Ubijene su dvije obitelji - kratko je novinarima Plusportala rekao član Jakovljeve obitelji.

Šokirani su i u susjednom Jakšiću, kojemu Eminovci i administrativno pripadaju.

- Ovo je tragedija kakvu ne pamtimo. Za obje obitelji. Nažalost, Jakova više nema, a ja još uvijek ne mogu vjerovati da se ovo dogodilo. Koji je to klik u glavi da tako nešto napraviš najboljem prijatelju? Grozno. U ime Općine izražavam iskrenu sućut obitelji Jakova, a mi ćemo u ponedjeljak proglasiti dan žalosti - kazao nam je Ivica Kovačević, načelnik općine Jakšić.

image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix

Šokirani su i dečki u NK Jakšić, koji su poznavali obojicu mladića.

- Poznajem ih obojicu. S Jakovom sam čak i igrao kada sam ja bio u Eminovcima, a on je došao iz Slavonije Požega, jako dobar igrač, volio je primati savjete... Bio je predivan dečko, pravi prijatelj i sportaš, mladić koji mačku ne bi zgazio. Poznajem i M. K., on je igrao kod nas u Jakšiću i otišao je iz kluba jer je bio konfliktna osoba, ali nikada ne bih rekao da bi bio u stanju ovako nešto učiniti. Evo, još uvijek ne vjerujem da Jakova nema. Iskrena sućut roditeljima, bratu i sestri - rekao nam je Denis Ružman koji je igrao u Eminovcima, a sada je u NK Jakšić.

Lukas Begić, nogometaš Jakšića, dodao je da su svi tužni i teško im je vjerovati da se dogodila ovakva tragedija.

Sućut obitelji Bočkaj izrazili su i ministar obrane Mario Banožić te načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj.

"Poštovana obitelji Bočkaj, prijatelji, poznanici i kolege našeg Jakova, u svoje osobno te ime cijelog Ministarstva obrane i Hrvatske vojske upućujem najdublje izraze sućuti povodom smrti vašeg i našeg Jakova. Tragično prekinut život ovog mladog hrvatskog vojnika nenadoknadiv je gubitak za cijelu Hrvatsku vojsku i u ovim trenucima dijelimo s vama svu tugu i bol zbog ovog teškog gubitka. Jakov je bio jedan od onih hrabrih mladića koji su svoj put odlučili graditi upravo u Hrvatskoj vojsci i zbog svega što je za nju činio, neizmjerno mu hvala",‘ poručio je Banožić.

PU požeško-slavonska je protiv M. K. podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo teške tjelesne ozljede s posljedicom smrti, a u nedjelju u poslijepodnevnim satima priveden je u Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 04:07