PRESUDA

Visoki kazneni sud povisio kazne za ratne zločine nad civilima u splitskoj Lori

I Tomislav Duić i Emilijo Bungur se već nalaze na izdržavanju zatvorskih kazni

Emilio Bungur i Tomislav Duić, arhivska fotografija

 Joško Šupić/Cropix

Nakon više od dva desetljeća kaznenoga postupka za ratne zločine počinjene protiv civila i ratnih zarobljenika u vojnom zatvoru Lora u Splitu i nakon dva ponovljena suđenja, bivši zapovjednik zatvora Tomislav Duić i zatvorski čuvar Emilijo Bungur dobili su pravomoćne osuđujuće presude te doznali kolike će kazne služiti.

Odlukom Visokoga kaznenoga suda (VKS), koji im je obojici nakon žalbe državnoga odvjetništva povisio kazne, Duić je pravomoćno osuđen na 10, a Bungur na osam godina zatvora. Međutim, njih dvojica su u postupku za Loru već jednom bila pravomoćno osuđena, no budući da im se sudilo u odustnosti jer su godinama bili u bijegu, nakon što su se predali omogućena im je obnova postupka, odnosno ponovljeno suđenje.

I Duić i Bungur se već nalaze na izdržavanju zatvorskih kazni - Duić zbog nepravomoćne presude kojom je osuđen na osam i pol godina zatvora, a Bungur od studenoga prošle godine, kada je Visoki kazneni sud objavio da mu je povisio kaznu na pet ili više godina, no nije se znalo na koliko. Naime, nakon što su 15, tj. 11 godina bili u bijegu, Duiću i Bunguru je 2016. počelo novo suđenje. Osim za slučaj Lora 1, u kojem im se sudilo za ratni zločin nad civilima u zatvoru Lora, a koji je ponovljen, istovremeno im se sudilo i u slučaju tzv. Lora 2, gdje im se ne teret stavljalo mučenje ratnih zarobljenika.

Ta dva postupka su spojena te su u travnju prošle godine izrečene spomenute nepravomoćne kazne od osam i pol godina (Duić), odnosno četiri godine i 10 mjeseci zatvora, dva mjeseca manje od kazne koja bi ga automatski odvela iza rešetaka (Bungur). No, u studenome prošle godine Visoki kazneni sud je izvijestio splitski Županijski sud da je Bunguru određen istražni zatvor zbog toga što su mu kaznu povećali na više od pet godina, nakon čega je uhićen i pritvoren, a da nije bilo poznato kolika je kazna koju je dobio.

Ostali okrivljenici u ovome postupku već su ranije osuđeni na zatvorske kazne od četiri do osam godina zatvora. Odluka VKS-a predstavlja epilog više od dva desetljeća duge pravosudne trakavice, u kojoj je splitski Županijski sud 2002. najprije sve okrivljenike oslobodio krivnje, a četiri godine kasnije, nakon što je Vrhovni sud ukinuo oslobađajuću presudu, u dva navrata - sve ih osudio.

No, tada je već četvero od ukupno osmero okrivljenika bilo u bijegu, a nakon što su bili uhićeni ili bi se pak sami predali, ponovno im se sudilo i svi su osuđeni. Prvookrivljeni Duić i Bangur ostali su posljednji bez presude, no to se sada promijenilo. "Prvostupanjski sud nije dovoljno cijenio otegotnu okolnost da su trojica od premlaćivanih zarobljenika od batina preminuli, kao i da su dvojica od njih bili samo ročnici, dakle osobe mlađe životne dobi", naveo je VKS u obrazloženju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:51