SUĐENJE SMILJANI SRNEC

VJEŠTAK NA SUDU IZNIO STRAVIČNE DETALJE UBOJSTVA Jasminina glava bila je gotovo pa smrskana: 'Lice je bilo nagnječeno, skoro sve kosti polomljene...'

Na fotografiji: Smiljana Srnec na sudu
 željko Hajdinjak / CROPIX

Glava Jasmine Dominić bila je gotovo pa smrskana. Jasmina je imala višestruke prijelome glave, polomljene gotovo sve kosti lica, koje je nagnječeno, puno razderotina i krvnih podljeva. Glava je iznutra razorena.

Piše ovo u nalazu vještaka Josipa Škavića, pročitanom jutros na varaždinskom Županijskom sudu gdje je nastavljeno suđenje Smiljani Srnec optuženoj da je zatukla sestru na spavanju, pospremila tijelo u škrinju za zamrzavanje i uz sestrino tijelo u škrinji živjela s obitelji 18 godina.

Premlaćena dok je bila živa

Vještak nije mogao precizno utvrditi iz kojega je razloga Jasmina Dominić bila skroz mirna za vrijeme ozlijeđivanja niti je li spavala. Jer, radi se o opsežnim ozlijedama glave, najmanje pet do šest izraza jakog djelovanja sile, jakih uzastopnih udaraca koji su razorili glavu.

Smrtni ishod nije bilo moguće izbjeći. Ozljede su, utvrdio je vještak, nanesene dok je žrtva bila živa, a nanesene su ušicom sjekire ili sličnim sredstvom. Čekić i letva su isključeni kao oružje.

Vještak kaže da je oštećena bila lijevom stranom lica okrenuta napadaču, ali nije moguće zaključivati o položaju tijela u prostoru, je li bila fiksirana u stojećem položaju ili je ležala.

Neprirodan položaj

U nalazu dalje piše da je tijelo pospremljeno u zamrzivač na način da je prvo preko ruba uguran gornji dio, "a potom je noge lako nagurati". Jednom tako nagurano tijelo ne mijenja oblik - ustvrdio je vještak. Tijelo je bilo u zamrzivaču u totalno neprirodnom položaju, zdjelica i spolovilo bili su prema gore, lijeva strana glave na dnu škrinje, lijeva ruka i stopala su gotovo dodirivala glavu.

Vještak se nije mogao izjasniti koliko krvi je izgubila žrtva, tek da je krvarila intenzivno.

- Tragovi krvi ne govore ništa. Znamo da je žrtva krvarila i da se potom manipuliralo tijelom pa nam tragovi krvarenja ne bi dalje u ničemu pomogli. Ne mogu se upuštati u manipulacije tijelom jer to ne ulazi u posao vještaka - odgovorio je vještak na pitanje branitelja optužene.

Nema jednog fatalnog udarca

Daljnjim ispitivanjem je zaključeno da Jasmina, dok je primala udarce, nije trebala biti u krevetu, mogla je ležati bilo gdje i vještak ne vjeruje da je njezinom glavom udarenom u zid, što je pitao branitelj.

- Grupirane ozljede na maloj površini tijela vežemo uz fiksirano tijelo jer su nanijete u nizu i nije uobičajeno mijenjanje sredstava. Šaku treba isključiti kao sredstvo. Ne mogu zaključiti jesu li neke ozlijede nastale u jednom, a druge u drugom položaju, ali sve su ozlijede nastale u istom odnosu žrtve i napadača – rekao je i zaključio da je malo vjerojatno kako je prvo udarena u glavu pa pala, te ostale udarce zadobila na podu, kao što je to sugerirao branitelj.

Svaka od Jasmininih ozljeda mogla je dovesti do gubitka svijesti, rekao je Josip Škavić. Nema jednog fatalnog udarca, svi su zajedno doveli do fatalnog ishoda, a sljepoočni udarac je razorio mozak.

- Kako je i na koji način tijelo dospjelo do zamrzivača, ne znam niti se ne mogu u to upuštati, no mogu govoriti o načinu kako je najjednostavnije moglo biti gurnuto u zamrzivač. Pritom ne bi trebale nastati nikakve ozljede jer to nije padanje nego postepeno spuštanje. Ne mogu govoriti je li netko manipulirao tijelom u zamrzivaču – odgovorio je vještak na pitanje branitelja.

U zamrzivač je tijelo mogla ubaciti ženska osoba

Vještak je u istrazi rekao kako je tijelo u zamrzivač mogla ubaciti ženska osoba prosječne težine. Obrana je, međutim, zatražila dopunu vještačenja kako bi se ustanovilo je li osoba određenog medicinskog stanja mogla učiniti takvo što, ali joj nije bilo udovoljeno.

- Dozvoljavate li ubojstvo u kadi - pitala je tužiteljica.

- Odgovorio sam da nisam u mogućnosti govoriti o prostoru – je li bila na podu ili na nekoj drugoj podlozi, ja to ne mogu reći – zaključio je svoje svjedočenje Josip Škavić.

Liječnica Hitne: 'Dala sam joj tablete za smirenje'

Jutarnji dio suđenja završen je ispitivanjem Vanje Prgomelja, liječnice Hitne medicine koja je bila na medicinskoj intervenciji kod Franje Sabola, ujaka ubijene Jasmine Dominić i optužene Smiljane Srnec, kad mu je pozlilo nakon što je čuo o pronalasku tijela.

- Bili su uznemireni i rekli što je uzrokovalo njegovo stanje. Nisam potpuno razumjela cijelu priču, ali je zaključak bio da je pronađeno tijelo osobe nestale prije mnogo godina. Nazvali smo policiju i obavijestili ih o tome. Nismo se vraćali u bazu u Prelog, već otišli samo ulicu dalje, na mjesto pronalaska tijela. Parkirali smo vozilo malo dalje od točne adrese i sačekali policiju koja je otišla na adresu. Mi smo pričekali dok policajci nisu došli po nas da pregledamo gospođu. Bila je to Smiljana Srnec, dala sam joj tablete za smirenje.

Sudac je pitao je li vidjela još nešto.

- Policajac me zamolio da zavirim u škrinju i potvrdim je li riječ o tijelu kako ne bi bila lažna uzbuna. U crnoj vreći za smeće, malo poderanoj, su se vidjela koljena – vrlo tihim je glasom rekla liječnica u dijelu svjedočenja po službenoj dužnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:28