VELIKI ULOV

VOZAČ AUTOBUSA I ŠEF TURISTIČKE AGENCIJE PALI SA 342 KILOGRAMA TRAVE Doznajemo tko su ljudi uhićeni s drogom koja bi na ulici vrijedila 15 milijuna kn

Ahmet Kalajdžić

 

Vidljiva nervoza B. M., 40-godišnjeg vozača autobusa dubrovačke putničke agencije, na graničnoj kontroli ponukala je službenike Granične policije i Carine da na graničnom prijelazu Karasovići pregledaju prtljažni prostor vozila. Rezultat je druga najveća zapljena droge u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ikad - 341,8 kilograma marihuane.

Ahmet Kalajdžić
 

- Ulaznom graničnom kontrolom autobusa dubrovačke turističke agencije službenici Granične policije i Carine uočili su nervozu kod vozača, što je pobudilo njihovu pozornost. Pregledom prtljažnog prostora uočeno je 17 velikih putnih torbi za koje je vozač rekao da se u njima nalazi sportska oprema.

Nakon što mu je rečeno da otvori jednu od torbi, uočen je sadržaj zbog kojeg smo od Općinskog državnog odvjetništva i suca istrage zatražili te dobili nalog za pretres, tijekom čega smo pronašli još četiri torbe različitih veličina te smo u daljnjem tijeku istrage uhitili još jednu osobu koju osnovano sumnjičimo za povezanost s ovim kaznenim djelom - rekao je voditelj Službe kriminalističke policije Zoran Tikvica.

Načelnik policijske postaje Gruda Matko Klarić naglasio je kako je riječ o jednoj od najvećih zapljena narkotika u Hrvatskoj:

- Od početka ove godine do jučer zabilježili smo 23.962 autobusa na GP Karasovići, a samo jučer više od stotinu!

Ahmet Kalajdžić
 

Predstojnik Graničnog carinskog ureda Karasovići Jure Ursić upravo je ovakvu koordinaciju naglasio kao nužni čimbenik za postizanje sličnih uspjeha. Kako neslužbeno doznajemo, uhićeni su vozač B. M. (40) i vlasnik turističke agencije N. Č. (34). Vozač je navodno pred sam početak ove turističke sezone planirao otići na rad u Njemačku, no u zadnji je trenutak odustao i pristao “odraditi” još ovu sezonu na jugu Hrvatske.

Autobus je iz smjera Crne Gore na GP Karasoviće na Debelom Brijegu pristupio u 15.25 sati. Iz pouzdanih smo izvora doznali da se već neko vrijeme, zbog opravdane sumnje u nelegalne aktivnosti, pratio vozač, a navodno i vlasnik slabo poznate dubrovačke turističke agencije koji je navodno sklon aparatima za zabavu.

Sumnja se da su se udružili zbog prebacivanja marihuane na zagrebačko tržište.

- Izvan sebe sam. Ne želim ništa komentirati. Nisam u stanju. Molim vas da me shvatite - rekla nam je vidno shrvana, kroz suze, supruga uhićenog N. Č. na kojoj je sad, osim neizvjesnosti oko kaznenog progona protiv njezina supruga, i velika odgovornost u samostalnom vođenju turističke agencije.

 

Nakon kriminalističkog istraživanja obojica će biti privedeni dežurnom državnom odvjetniku i sucu istrage. Vlasnik agencije prije nekoliko godina imao prometnu nesreću u Crnoj Gori gdje je autobusom udario u neke strane biciklistice. Tada je proveo samo dan u istražnom zatvoru, a izašao je nakon uplaćenih 5000 eura jamčevine.

Od ove količine droge dileri su mogli zaraditi 15 milijuna kuna

Rekord još uvijek drži zapljena od 705 kilograma marihuane iz 2005. godine, ali se ova zapljena, unatoč tome, može smatrati rekordnom u posljednjem desetljeću. Inače, dubrovačka se policija može pohvaliti s više od deset zapljena narkotika kojima je plijen bio teži od 50 kilograma.

- Zapljena 341,8 kilograma marihuane rezultat je suradnje policijskih i službenika Carine. Ponovno je bio presudan ljudski faktor, a dalje sve prelazi na DORH. Vrijednost droge u ovom obliku u kakvom je vidite iznosi 5 milijuna kuna, ali bi u maloprodaji dosegnula 15 milijuna kuna. Dosad se možemo pohvaliti sa zaplijenjenih više od 2,5 tona marihuane, 14,5 kilograma kokaina i 70 kilograma heroina, što su rezultati kakve nemaju ni mnoge veće policijske uprave - rekao je načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević. (A.K.)

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo