PRAVOMOĆNA ODLUKA

VRHOVNI SUD OPET PREINAČIO PRESUDU TINU ŠUNJERGI Za teško ubojstvo roditelja povećali mu kaznu na 40 godina zatvora

 
Tin Šunjerga
 Luka Gerlanc / CROPIX

Vrhovni sud RH u trećem je stupnju ponovno preinačio presudu Tinu Šunjergi (21) za teško ubojstvo roditelja te mu je povećao jedinstvenu kaznu s 35 na 40 godina zatvora. Tako je presuda Šunjergi postala pravomoćna.

Nakon provedenog suđenja na Županijskom sudu u Zadru, Šunjerga je lani proglašen krivim za dva teška ubojstva te je za svako dobio po 24 godine zatvora i u konačnici mu je izrečena jedinstvena kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 40 godina. Međutim, po žalbi njegova odvjetnika Vrhovni sud je u ožujku ove godine smanjio jedinstvenu kaznu na 35 godina zatvora smatrajući da prvostupanjski sud njije pravilno cijenio olakotne i otegodne okolnosti.

S obzirom da se radi o kazni dugotrajnog zatvora, ostala je mogućnost žalbe sudu trećeg stupnja, opet Vrhovnom sudu RH, ali vijeću sastavljenom od pet sudaca. Tu su mogućnost iskoristili i obrana i tužiteljstvo. Sada je Vijeće Vrhovnog suda pod predsjedanjem suca Ratka Šćekića, na sjednici održanoj 16. listopada odbilo žalbu obrane, ali je prihvatilo kaznu državnog odvjetništva te je povećalo jedinstvenu kaznu Šunjergi na 40 godina zatvora.

Šunjerga je osuđen za dva kaznena djela teškog ubojstva počinjena na podmukao način i iz bezobzirne osvete. Proglašen je kirivim da je 25. ožujka 2017. u Čisti Velikoj u zaleđu Vodica, tada kao 19-godišnjak hicima iz pištolja u potiljak ubio svoje roditelje, majku Silvanu i oca Marina, pripadnika splitske Specijalne policije.

Ante Talijaš

U obiteljskoj kući u Čistoj Velikoj najprije je obio sef i iz njega uzeo očev privatni pištolj. Oko 16 sati ubio je majku Silvanu dok je sjedila za upravljačem automobila Citroen pri povratku kući iz polja. Ispalio joj je metak u glavu u predjelu potiljka uslijed čega je ona zadobila prostrijelnu rane glave i mozga od koje je odmah preminula. Sat kasnije u garaži obiteljske kuće ubio je oca Marina, pucnjima u potiljak iz neposredne blizine, privšavši mu iza leđa.

Potom je otišao na jednu rođendansku proslavu, zabavljao se, konzumirao drogu, pucao iz pištolja kojim je ubio roditelje te se provodio po kafićima i vozikao automobilom. Pritom je i uništavao tragove, primjerice uništivši i odbacivši mobitele ubijenih roditelja te pokušavajući skloniti njihova tijela. Upravo takvo njegovo ponašanje sudovi su smatrali otegotnim okolnostima pri određivanju visine kazne. Trećestupanjsko vijeće Vrhovnog suda smatralo je da su njihovi kolege koji su odlučivali u drugom stupnju te smanjili kaznu Šunjergi, precijenili olakotne okolnosti da se radi o mlađem punoljetniku i njegovo “verbalizirano kajanje”, koje ni ispitani vještaci nisu smatrali autentičnim.

“Imajući u vidu tako verbalizirano kajanje uz poricanje krivnje, činjenicu da je roditelje usmrtio bez povoda, da je ranije izražavao naglašenu hostilnost i mržnju prema njima, što sve utječe na ocjenu počiniteljeve ličnosti, te uzimajući u obzir način i počinjenje kaznenih djela, pri čemu je optuženik iskazao veliku količinu zločinačke volje, bešćutnost i krajnju bezobzirnost, kao i ponašanje nakon počinjenja djela ovaj sud trećeg stupnja smatra da će jedinstvena kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 40 godina ostvariti svrhu kažnjavanja kako u vidu specijalne tako posebno u vidu generalne prevencije”, navodi se obrazloženju pravomoćne presude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:22