JONATHAN TAYLOR

Vrhovni sud uvažio žalbu britanskog odvjetnika uhićenog u Dubrovniku, zasad ništa od izručenja

Vrhovni sud je ustvrdio da u Monaku još uvijek protiv Taylora postupak nije pokrenut nego da je tamošnji istražni sudac tražio njegovo ispitivanje
Jonathan Taylor
 Bozo Radic/Cropix

Vrhovni sud Hrvatske ponovo je vratio dubrovačkom Županijskom sudu "slučaj Jonathana Taylora", britanskog odvjetnika čije izručenje traži Kneževina Monako.

Nakon što je Vrhovni sud u listopadu već jednom prihvatio njegovu žalbu i vratio predmet dubrovačkom Županijskom sudu koji je odlučio da ga se može izručiti, na što su se Taylorovi odvjetnici bili žalili, sada je opet uvažena njegova žalba.

Njegovi branitelji, dubrovački odvjetnici Srđ Jakšić, Vedran Gjenero i Nikola Jakšić žalili su se zbog bitnih povreda odredaba kaznenog postupka i Vrhovni sud je potvrdio da su bili u pravu kada su osporavali razloge zbog kojih Monako traži Taylorovo izručenje.

Međutim, Vrhovni sud je ustvrdio da u Monaku još uvijek protiv Taylora postupak nije pokrenut nego da je tamošnji istražni sudac tražio njegovo ispitivanje radi navoda vezanih za kazneno djelo pokušaja iznude i zbog toga je izdao tjeralicu za Taylorom. Iako se navodi da je podnijeta optužnica tužiteljstvo u Monaku traži da istražni sudac nastavi sa istragom ispitivanjem Johathana Taylora, pa je tako upitno je li protiv njega i pokrenut kazneni posutpak ili je u pitanju loš prijevod podneska.

Nadalje, u spisu je i dopis tamošnjeg suca Interpolu u kojem traži poništenje naloga za izručenje. Novu odluku dubrovački sud mora donijeti u što kraćem roku obzirom da Taylor uz jamčevinu boravi na "prisilnom" odmoru u Hrvatskoj.

Taylor je bio uhićen 30. srpnja u dubrovačkoj zračnoj luci, nakon što je došao u Hrvatsku na ljetovanje, i od tada je na "prisilnom" odmoru u Dubrovniku. Tjeralicu za njim raspisao je Interpol Monaka zbog pokušaja iznude.

Taylora se tereti da je u Monaku, Singapuru i Velikoj Britaniji tijekom 2013. i 2014. pokušao ucjenjivati poslodavca pisanim prijetnjama ili verbalnim otkrivanjem. Prema podacima u zahtjevu za izručenje, izručenik se pritom koristio prijetnjama da će otkriti podatke i informacije koje se donose na ulogu korporacije u kojoj je bio zaposlen u međunarodnom slučaju korupcije.

Nakon ukidajuće odluke Vrhovnog suda, u ponovljenom postupku treba provjeriti hoće li Ujedinjeno Kraljevstvo izdati europski nalog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:08