HRVATSKO PRAVOSUĐE

VRHUNSKI PRAVNI STRUČNJACI POTVRDILI ZA JUTARNJI Daruvarac se nakon izlaska iz zatvora uopće ne mora pridržavati mjera opreza, evo kako je to moguće

Darko Kovačević "Daruvarac"
 Jure Miškovic / Hanza Media

Ako Općinski sud u Zadru danas Darku Kovačeviću zvanome Daruvarac (32) i odredi niz mjera opreza nakon što u nedjelju izađe iz zatvora - poput mjere da ne smije prilaziti svojoj žrtvi, 18-godišnjoj djevojci koju je brutalno pretukao prošloga ljeta, te da mora vratiti putovnicu kako ne bi pobjegao, Kovačević se tih mjera uopće ne mora pridržavati.

Dakle, kada ga policija zatraži da im preda putovnicu, on im je ne mora predati, a žrtvi može slobodno prilaziti, odnosno sve ove stvari može raditi bez ikakvoga straha da će biti vraćen u istražni zatvor. Naime, sve te mjere opreza određene su kao zamjena za istražni zatvor te jedina sankcija za njihovo nepoštivanje može biti povratak iza rešetaka. Kako će, međutim, u nedjelju isteći svi maksimalni rokovi po kojima se Kovačeviću istražni zatvor može odrediti, on zapravo ni s čim više ne može biti "kažnjen" za nepoštivanje tih mjera.

Jutarnji list je u razgovoru s više vrhunskih stručnjaka za kazneno pravo doznao da je upravo ova pravna situacija jedina moguća. Štoviše, nikome od njih nije jasno zbog čega je Državno odvjetništvo sada uopće zatražilo određivanje tih mjera jer ne vide zakonske mogućnosti da se te mjere uopće niti odrede nakon što je istekao maksimalni pritvor.

Naime, premda odredbe Zakona o kaznenom postupku govore da se mjere opreza mogu određivati na zapravo neograničene periode, to se odnosi isključivo na razdoblje dok nije "potrošen" sav istražni zatvor. U trenutku kada je okrivljenik već u istražnom zatvoru konzumirao čitavo maksimalno razdoblje, mjere opreza ne mogu se više određivati.

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru predložilo je zadarskome Općinskom sudu da se protiv Kovačevića odredi nekoliko mjera opreza, a nakon što u nedjelju bude pušten iz zatvora zbog istjecanja maksimalnih rokova po kojima može biti pritvoren bez pravomoćne presude. Tužiteljstvo je tako zatražilo da se Kovačeviću odredi mjera zabrane napuštanja boravišta, mjera obveznog javljanja državnom tijelu, zabrana približavanja i uspostavljanja veze s oštećenicom i privremeno oduzimanje putnih isprava.

Zadarski Općinski kazneni sud svoju bi odluku o ovim mjerama trebao donijeti danas, a iste te mjere Kovačeviću je prije desetak dana isti taj sud bio ukinuo te mu je vraćena putovnica. Naime, Kovačeviću je, nakon što je u prosincu bio nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora, produljen istražni zatvor, a mjere opreza nisu mu ukinute. Njegov odvjetnik zatražio je, pak, da mu se ukine i istražni zatvor, ali i mjere, a sud je odlučio ukinuti mu mjere.

U nedjelju mu istječe maksimalni rok za istražni zatvor, a tužiteljstvo je sada zatražilo da mu se te mjere ponovno odrede nakon što bude pušten na slobodu. Međutim, nepoštovanje tih mjera, ako mu ih sud ipak "nekako" odredi, ne nose više nikakvu sankciju jer on više u istome slučaju ne može biti pritvoren.

Situacija s mjerama zapravo je potpuno identična onoj iz prosinca 2018. kada je Kovačević bio privremeno pušten na slobodu nakon što mu je istekao 6-mjesečni pritvor. I tada mu je Općinski sud u Zadru odredio mjere opreza, oduzimanje dokumenata i zabranu približavanja žrtvi, ali se postavljalo ozbiljno pitanje je li ta odluka zakonita te što se može dogoditi ako Kovačević te mjere prekrši. Tadašnji Kovačevićev odvjetnik Andrej Korljan žalio se na određivanje mjera. Međutim, nedugo nakon toga Kovačević je nepravomoćno osuđen na 5 godina zatvora pa mu je zbog odredbe zakona o obveznom pritvoru kod kazni od 5 godina i većih pritvor bio ponovno određen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:12